Polis och räddningstjänst har ryckt ut på en explosion i närheten av Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolis och räddningstjänst har ryckt ut på en explosion i närheten av Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polis och räddningstjänst har ryckt ut på en explosion i närheten av Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
"Vi ser hur folk springer ut, så vi rusar också. Då ser vi ett stort vitt rökmoln", säger ett vittne."Vi ser hur folk springer ut, så vi rusar också. Då ser vi ett stort vitt rökmoln", säger ett vittne.
"Vi ser hur folk springer ut, så vi rusar också. Då ser vi ett stort vitt rökmoln", säger ett vittne.
Foto: Google Earth/SkärmavbildFoto: Google Earth/Skärmavbild
 Foto: Google Earth/Skärmavbild
Peter Larsson, 33, blev vittne till smällen från sitt kontor mittemot. "Rutorna skakade och jag flög upp från stolen. Det blev panik ute på gatan," säger han. Foto: PrivatPeter Larsson, 33, blev vittne till smällen från sitt kontor mittemot. "Rutorna skakade och jag flög upp från stolen. Det blev panik ute på gatan," säger han. Foto: Privat
Peter Larsson, 33, blev vittne till smällen från sitt kontor mittemot. "Rutorna skakade och jag flög upp från stolen. Det blev panik ute på gatan," säger han. Foto: Privat
Polisen undersöker inne i Klaratunneln. Foto: Janne Åkesson/SwepixPolisen undersöker inne i Klaratunneln. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen undersöker inne i Klaratunneln.  Foto: Janne Åkesson/Swepix

Explosion vid galleria i centrala Stockholm

Publicerad

En kraftig smäll hördes vid 18.30-tiden på tisdagen vid Mood-gallerian i centrala Stockholm.

Peter Larsson, 33, blev vittne till smällen från sitt kontor mittemot.

– Rutorna skakade och jag flög upp från stolen. Det blev panik ute på gatan, säger han.

Sverigedemokraternas ledare Jimme Åkesson var hos en kollega på Norrlandsgatan och han twittrar:

– Det var en rejäl smäll

Polis och räddningstjänst har ryckt ut på en explosion i närheten av Norrlandsgatan i centrala Stockholm, i anslutning till Mood-gallerian och Klaratunneln.

Peter Larsson, 33, jobbar på en pr-byrå mittemot. Han satt vid sitt skrivbord när han hörde smällen.

– Rutorna började skaka och jag flög upp från stolen på en gång. Det blev panik ute på gatan, folk sprang från alla håll.

Han kände en viss rädsla när han såg paniken ute på gatan.

– Man förstod ju inte vad som hade hänt, man börjar ju tänka på det värsta. Det var en otroligt kraftig smäll.

Lena Fredriksson, receptionist på Friskis och Svettis i närheten kände direkt att något var fel.

– Jag förstod direkt att det var en explosion. Det var inte bara en bil som krockade, säger hon.

Polisens pressinformatör Carina Skagerlind:

– Vi har en skadad fasad och en ruta har spräckts på en bil. I nuläget känner vi inte till några personskador. Men uppenbarligen är det något som har exploderat.

"Hela gallerian skakade"

Efter explosionen undersökte polisen en svart privatbil som de stannat i mynningen till Klaratunneln som ligger i närheten.

Expressen har varit i kontakt med det hyrbilsföretag i Uppsala som äger fordonet, men de kände inte till explosionen och kunde inte heller svara på vem som hyrt bilen.

Larmet kom in klockan 18.28. Flera personer berättar om den ljudliga smällen. En av de personer som blev vittne till explosionen var Helin Aldur.

– Hela gallerian skakade. Vi såg hur folk sprang, så vi rusade också ut, säger ögonvittnet Helin Aldur, 23.

– Vi var inne på Mood, jag och min kusin, då vi hörde smällen. Hela gallerian skakade, säger hon.

– Vi ser hur folk springer ut, så vi rusar också. Då ser vi ett stort vitt rökmoln.

 

LÄS MER: Därför hördes smällen vid gallerian

 

Ute på gatan ser hon glassplitter på marken. En bil som står nära Klaratunneln har krossade rutor.

– De som står bredvid bilen pratar med ambulanspersonalen. De verkar väldigt uppskakade, säger Helin Aldur.

Många människor befann sig i närheten.

– Vi hörde en enorm explosion och vi undrade vad det var, säger Laura van Eeckhout, från Australien, som satt på en restaurang alldeles intill.

– Först syntes ingenting, men människor började strömma ut på gatan för att se vad det var som hänt, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde först att det var fasaden på en byggnad som rasat ned.

"Inte ett vanligt explosionsljud"

Räddningstjänsten var tidigt på platsen, men lämnade sedan över hela ärendet till polisen.

– Vi behövs inte mer. Något har smällt vid fasaden, säger Tony Frank.

Enligt SOS Alarm har ingen människa skadats, skriver TT.

Varken polis eller räddningstjänst säger sig ha några uppgifter om vad som orsakat explosionen.

Expressens medarbetare, fotografen Janne Åkesson, stod vid illa entrén vid NK på Norrlandsgatan när han hörde explosionen.

– Det var en underlig smäll, ett konstigt ljud. Det lät nästan som om någon släppt en container från höjd. Det var inte som ett vanligt explosionsljud.

Jimme Åkesson var alldeles i närheten, han var hos en kollega på Norrlandsgatan, och på Twitter skriver han:

– Det var en rejäl smäll. Måttligt med rök på Mäster Samuelsg ut mot Norrlandsgatan, skriver han.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag