Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Barn låg och sov när handgranat kastades in

Polisen: ”Granne som hörde en smäll”.
Polisens tekniker på plats i Rotebro.
Foto: BLALJUSBILDER
Natten mot måndag larmades polisen om en explosion i Rotebro.
Foto: BLALJUSBILDER

En kvinna har skadats i samband med en explosion i Rotebro natten till måndag.

Polisen bekräftar att en handgranat kastades in ”fel lägenhet”, rapporterar P4 Stockholm. 

Enligt Aftonbladet låg två små barn en kvinna och sov när granaten kastades in genom fönstret. 

Det var en granne som larmade om explosionen, som inträffade vid 03.30 natten till måndag.

– Det är en fullständigt oacceptabel händelse och jag känner stort med den familjen som har blivit utsatt för ett så grovt brott och som också är helt oskyldiga i sammanhanget, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, till P4 Stockholm och fortsätter: 

– Satt mot vad som kunde ha hänt så är det här vår absolut högsta prioritering som vi har just nu och vi resurssätter därefter. Under natten har vi intensifierat utredningsarbetet och forsätter det under dagen i oförminskad styrka. 

Enligt källor till Aftonbladet träffades kvinnan i lägenheten först av en sten som kastades in genom fönstret. Därefter kastades handgranaten in. Men innan granaten exploderade studsade den en divan och landade två meter bort från barnen och kvinnan.

Det var något som räddade deras liv.

– Ren tur. Alla tre hade varit döda annars, säger en källa till tidningen.

Kvinnan kvar på sjukhus

Enligt Stockholmspolisens presstalesperson Mats Eriksson är den skadade kvinnan kvar på sjukhuset under måndagskvällen, men läget ärstabilt. Ingen är frihetsberövad ännu och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Om brottet säger Mats Eriksson så här:

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det som har hänt. Den här typen av händelser har generellt sett koppling till kriminella nätverk och polisen har ett antal hypoteser som de arbetar efter. Vi sätter stort tryck på de kriminella grupperingarna som agerar i området.  

Brottsplatsen har spärrats av och bombtekniker är på plats. Två andra lägenheter i huset har behövt evakueras, skriver TT.

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.