Minst 20 personer har dött efter en attack mot lyxhotellet The Splendid hotel i Burkina Faso.Minst 20 personer har dött efter en attack mot lyxhotellet The Splendid hotel i Burkina Faso.
Minst 20 personer har dött efter en attack mot lyxhotellet The Splendid hotel i Burkina Faso.
Poliser vid hotellet.Poliser vid hotellet.
Poliser vid hotellet.
Det ska även ha varit en gisslansituation. Foto: Str / Epa / TtDet ska även ha varit en gisslansituation. Foto: Str / Epa / Tt

Det ska även ha varit en gisslansituation.

 Foto: Str / Epa / Tt

Explosion utanför ett hotell i Burkina Faso

Publicerad

Minst 23 personer, med 18 olika nationaliteter, har dött, vid ett terrorattentat i Burkina Fasos huvudstad Ougadougou, rapporterar den franska tidningen Le Parisien.

126 personer som satt som gisslan på ett hotell har räddats, hälften av dem skadades, skriver CNN.

En grupp i anslutning till al-Qaida tar på sig attacken enligt AP.

– Ambassaden rapporterar att det inte finns några uppgifter om dödade svenskar, säger Veronika Nordlund på UD:s presstjänst.

Tre eller fyra maskerade män stormade hotellet och skottlossning hördes inifrån hotellet, rapporterade BBC på fredagskvällen.

Vittnen rapporterade att skott avlossades mellan de maskerade männen och en säkerhetsstyrka på plats. Flera bilar började att brinna utanför hotellet, enligt en reporter på plats från AP.

Le Parisien rapporterar 23 människor dödats och de ska enligt uppgifter till den franska tidningen vara av 18 olika nationaliteter.

 

 

Den svenska ambassaden i Ouagadougou följer utvecklingen efter gisslandramat. Ambassaden uppskattar att det finns 25 svenskar i Burkina Fasos huvudstad.

– Ambassaden rapporterar att det inte finns några uppgifter om dödade svenskar, säger Veronika Nordlund på UD:s presstjänst.

Stormade hotellet

På fredagsnatten svensk tid stormades hotellet av polisen med hjälp av sprängämnen. Vittnen uppger för AFP att hotellet fattade eld under insatsen.

Strax efter 9 på lördagsförmiddagen rapporterade AFP att gisslandramat var över, att 126 människor räddats och att tre terrorister dödats.

Några minuter senare kom nya besked. Till AFP sa Burkina Fasos inrikesminister Simon Compaore att ett annat hotell i Ouagadougou, Hotel Ybi, var under attack. Det hotellet ska ligga bredvid den restaurangen där tio döda hittats på en terrass.

– 126 personer, varav minst 33 är skadade, har räddats. Tre jihadister har dödats, säger Compaore, enligt AFP.

 

 

Senare på lördagen uppgav Sky att fyra angripare nu dödats, varav minst två ska vara kvinnor, och vid lunch, svensk tid, rapporterade CNN att polisen hade kontroll på situationen.

Kafé attackerat

Franska styrkor medverkar i operationen mot angriparna och Frankrikes president François Hollande har uttalat sig om dådet.

– En motbjudande och feg attack, säger Hollande, enligt BBC.

The Splendid Hotel är ett fyrstjärnigt hotell nära internationella flygplatsen. Främst västerlänningar och FN-personal uppges bo på hotellet. Enligt Reuters ska även franska trupper ibland ta in på hotellet. Vittnen uppger för nyhetsbyrån att beväpnade män ska ha skjutit i luften innan säkerhetsstyrkor anlände och skottlossning utbröt.

Det närliggande kaféet Cappucino Café ska också ha attackerats, och där har tio döda människor hittats på en terrass.

En liknande attack i grannlandet Mali dödade i november 27 personer. Då uppgav Reuters att västafrikanskaterroristgruppen al-Mourabitoun tagit på sig attacken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag