Explosion på skola i Huddinge

En student har pekats ut för att ha kastat den plastflaska som orsakade en kemikalieexplosion på Kvarnbergsskolan i Huddinge söder om Stockholm vid lunchtid i dag. Eleven är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och misshandel. Han riskerar nu skadestånd.

Enligt polisen kastades flaskan från en loftgång ner i skolans ljushall och briserade när en lärare plockade upp den. Rök och frätande vätska spreds i lokalen. 

– Totalt har femton elever och två vuxna skadats, säger Kaj Broberg, operativ chef på brandförsvaret i Södertörn.

Till en början uppgav polisen att explosionen berodde på en misslyckad kemilaboration. Men enligt de senaste uppgifterna har en ung man, under 15 år gammal kastat ner en petflaska med skadligt kemiskt innehåll från en loftgång på tredje våningen. Flaskan ska ha landat i den så kallade ljushallen, ett atrium mitt i skolan.

– De senaste vittnesuppgifterna tyder på att någon kastat ner flaskan från tredje våningen ner ljushallen. Den har inte gått sönder av detta. Men i samband med att en lärare plockat upp den har det smällt, säger Hesan Akbari, informationsansvarig Södertörnspolisen.

Riskerar skadestånd

Fyra elever, alla under 15 år gamla har hämtats till förhör. 

– En av dem har pekats ut som personen som kastade flaskan. Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och misshandel. Eftersom det kan bli aktuellt med skadestånd ska han få ett juridiskt ombud och förhöras först på fredag. 

Efter explosionen ska rök och frätande syra ha spritt sig i lokalen. Vad plastflaskan innehållit är fortfarande oklart. 

– Vi har skickat beviset till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, säger Hesan Akbari.

Sex fördes till sjukhus

Totalt skadades femton elever och två lärare vid händelsen, enligt Kaj Broberg har de fått frätskador på händerna. Sex av eleverna fick föras till sjukhus med ambulans.

Alla människor som befann sig inne på skolan utrymdes efter explosionen. På Kvarnbergsskolan går drygt 600 elever i årskurserna sex till nio. Klockan två på onsdagseftermiddagen hävdes avspärrningarna runt skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.