Explosion på kärnkraftverket i Japan

Publicerad
Uppdaterad
En härdsmälta befaras på ett atomkraftverk i närheten av Tokyo-området där det bor runt 30 miljoner människor.
På lördagsmorgonen hördes en explosion från området och vit rök steg upp mot himlen.
- Läget är allvarligt. Det här måste man få ordning på, säger Anders Frank vid Strålskyddsmyndigheten till Expressen.se.
Problemen på atomkraftverket Fukushima 1 i Japan fortsätter på lördagsmorgonen.
Efter den massiva jordbävningen i går på fredagsmorgonen har Fukushima-anläggningen haft problem med nedkylningen, och på lördagsmorgonen meddelade Japans strålskyddsmyndighet att man befarar en härdsmälta.
När jordbävningen inträffade stängdes kärnkraftverken av och man fick då problem med nedkylningen.
Detta har gjort att trycket i reaktorerna byggts upp, och under natten till lördagen gjorde man ett kontrollerat utsläpp av radioaktiv ånga för att minska trycket.

Explosion

Detta utsläpp ska inte utgöra någon hälsofara, men lördagsmorgonens uppgifter om en möjlig härdsmälta tyder på att man ännu inte har situationen under kontroll ännu ett dygn efter jordbävningen.
En explosion och vit rök som steg upp från verket höjde oron ytterligare. Flera anställda ska ha skadats vid explosionen på Fukushima 1, enligt AFP.
Radioaktiviten vid Fukushima 1 uppges vara 20 gånger högre än normalt, enligt AFP.
Anders Frank vid Strålskyddsmyndigheten har följt rapporteringen från Japan under natten till lördagen.
– Man har ännu inte fått ordning på kylningen så läget är allvarligt. Det här måste man få ordning på, säger Anders Frank.
Varför inte igång kylningen?
– Man har inte ström och man får inte i gång dieselgeneratorerna. Exakt vad problemen är vet vi inte här.
Hur allvarligt är om man får en härdsmälta?
– Det kan var allvarligt, men vissa kärnkraftverk är byggda för att klara en härdsmälta. Är det byggt på ett bra sätt ska det klara det.
Vad är ett värsta tänkbara scenario?
– Det skulle kunna innebär att man får ett stort radioaktivt utsläpp.
Vad innebär det?
– Beroende på hur vädret ser ut så blir det mer eller mindre allvarliga konsekvenser. Har man tur blåser det rakt ut i havet. Har man otur att vindarna ligger mot land och det regnar får man nedfallet på människor som då blir bestrålade av det här.
Upp till 50 000 människor som bor inom en radie av en mil från Fukushima 1 har beordrats att lämna området. Boende inom en radio av tre kilometer från Fukushima 2 har också order att ge sig av, medan de inom en mils radie uppmanades hålla sig inomhus.
Kraftbolaget Tepco förnekar att läget skulle vara så allvarligt att en härdsmälta är på gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag