Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosion på Berns Salonger i Stockholm

Vid 04.19 fick polisen larm om att någon typ av explosivt föremål ska ha slängts in på restaurangen.
Foto: Stefan Johansson
Polis är på plats och har spärrat av ett område kring nattklubben Bernts salonger.
Foto: Stefan Johansson
Expressens Elisabeth Lidén rapporterar från platsen.
Polisen misstänker att ett explosivt föremål kastats in på Berns.
Foto: Jan Düsing

Berns Salonger i Stockholm har utsatts för en explosion. 

Polisen misstänker att ett föremål har kastats in och orsakat en smäll.

Nu är polisens bombtekniker på plats. 

– Det var en kraftig smäll och det är skador i lokalen, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen. 

"Det är förvånande och beklagligt att något sådant här kan hända", skriver Berns i ett uttalande. 

Det var vid halv-femtiden på morgonen som explosionen ska ha inträffat på en restaurang i Berzelii Park i centrala Stockholm. Larmet ska ha gällt Berns salonger. Det kan polisen inte bekräfta men området runt nattklubben är nu avspärrat. Ett stort antal polispatruller är på plats. 

– Det var 04.19 som vi fick larm om att det nog slängts in någon typ av explosivt föremål i restaurangen, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen. 

Tekniker på plats 

Inga personer ska ha skadats och restaurangen var stängd när explosionen inträffade. Men personal ska ha funnits på restaurangen när explosionen inträffade och de kommer att höras av polisen. 

Hur omfattande skador som orsakats kan polisen inte uppge i nuläget, men det ska vara skador och finnas glassplitter inne i lokalen. 

– Vi har tekniker på plats nu för att få reda på mer vad det här handlar om och hur stora skadorna är och då har vi spärrat av platsen runtomkring.  

Strax före klockan 8 på morgonen är det inte lika många poliser på platsen men avspärrningarna är fortfarande kvar. De kommer att vara kvar så länge teknikerna är kvar på platsen. 

– Jag skulle säga minst en eller två timmar till, men det är en kvalificerad gissning. 

Avspärrat vid entrén 

Expressens reporter på plats Elisabeth Lindén säger i Expressen TV att halva parken är avspärrad och att det är ytterligare avspärrningar kring entrén till Berns. Hon berättar också att polisen fotograferar på platsen och att poliser rör sig in och ut i lokalerna. 

Elisabeth Lindén har pratat med en person som jobbar i köket på Berns. 

– Han visste inte hur det gått för hans kolleger och han var lite skärrad i och med att det hänt på hans arbetsplats. Men han konstaterade också att med det här stora polispådraget som vi ser så är det förhoppningsvis ingen fara, han litar på att de gör sitt jobb, säger Elisabeth Lindén i Expressen TV. 

En person som jobbar med IT i området berättar att han inte kunde komma till jobbet. 

– Det är fler än de som jobbar på Berns som påverkas av det här som har hänt, säger Elisabeth Lindén i Expressen TV. 

Avspärrningen ska inte innebära hinder för trafiken i nuläget och Elisabeth Lindén rapporterar att polisen släpper på avspärrningarna för att släppa in personer som jobbar i området. 

– Det är klart att det alltid är svårt, det har varit många patruller på plats. Jag hoppas att det ska lätta så fort vi är klara på platsen och vi jobbar så fort vi kan, säger Catarina Skagerlind. 

Ingen misstänkt i nuläget 

På polisens hemsida rubriceras händelsen som allmänfarlig vårdslöshet men i initialt finns ingen misstänkt. 

– Nej, det är alldeles för tidigt att säga. Nu tittar vi på skador och vad det är för föremål som har slängts in och allt det där grundläggande, säger Carina Skagerlind. 

Har man kunna lokalisera vad det är för föremål? 

– Allt sånt är för tidigt att säga. Teknikerna är fortfarande kvar på platsen och de måste få en chans att sammanställa innan det är något vi kan gå ut med. 

Expressen har varit i kontakt med Berns Vd Nanna Waktel som hänvisar till den information som finns på Berns hemsida. Där bekräftar man att någon kastat in ett föremål som orsakat begränsad skada i en stängd del av Berns och att ingen person har kommit till skada. Verksamheten ska inte heller påverkas. 

"Det är förvånande och beklagligt att något sådant här kan hända. Vi bistår polisen i deras arbete men av respekt för den förundersökningssekretess som råder kan vi i dagsläget inte lämna ytterligare kommentarer", skriver Berns på hemsidan. 

I början av december avlossades skott mot entrédörren till Sturecompagniet som precis som Berns ägs av Stureplansgruppen. 

Utreder ni samband? 

– Det är väl självklart att man får titta på det från alla håll och kanter men att det finns någon koppling till det, det är ingenting vi kan säga nu, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen. 

Mer information kommer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.