Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin efter explosionen: "En attack mot polisen"

Polisen har spärrat av området kring parkeringshuset. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Jörgen Pettersson, chef för underrättelsesektionen, Carin Götblad, regionpolischef, Per Halldén, polisområdeschef, på polisens presskonferens.Foto: SVT
Explosionen i närheten av polishuset ska ha skett i anslutning till två bilar i ett parkeringshus. Totalt skadades åtta fordon.Foto: FREDRIK SAMUELSON

En explosion skedde under sena måndagskvällen i närheten av polishuset i Uppsala. 

En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för delaktighet i försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Mycket tyder på att den var avsedd för polishuset. Det var en ren slump att ingen skadades, sa regionpolischef Carin Götblad på en presskonferens under tisdagen. 

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som en explosion skedde på Timmermansgatan i Uppsala, drygt 50 meter från polishuset och nära järnvägsspåren.

– Vi hörde smällen in i huset, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Uppsalapolisen. 

Tågtrafiken stoppades initialt, men var vid 00.15-tiden i gång igen. En tekniker från Trafikverket skickades ut för att undersöka eventuella skador på järnvägen.

Mycket skjutvapen från forna Jugoslavien

På tisdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens om den organiserade brottsligheten i regionen. Carin Götblad slog då fast att mycket tyder på att detonationen var riktad mot polisen: 

– Vi hade polispersonal som var på väg ut, på väg hem. Både med bil och cykel. Det var en ren slump att ingen skadades. Mycket tyder på att den var avsedd för polishuset.

Carin Götblad är mycket oroad över utvecklingen i regionen med fler mord, skjutningar och andra grova brott. 

– Vi har mycket skjutningar och mord. Det är mycket grov brottslighet och det svänger uppåt. Västmanland och Uppsala ligger i paritet med storstäderna. Vi har gått från i snitt 4-5 mord till 12-13. Det är jättemycket vapen, många kommer från det forna Jugoslavien.

På tisdagsmorgonen gick polisen upp i stabsläge till följd av händelsen.Foto: FREDRIK SAMUELSON

Åtta fordon skadades

Explosionen i närheten av polishuset ska ha skett i anslutning till två bilar i ett parkeringshus. Totalt skadades åtta fordon. Ingen person rapporterades skadad.

– Det sker i ett bostadsområde där det bor mycket människor, det hade kunnat få fasansfulla konsekvenser, säger Lisa Sannervik.

Enligt poliskällor som TT har talat med var det en handgranat som detonerade och några poliser befann sig vid platsen. Polisen bekräftade uppgifterna sent på eftermiddagen.

– Den tekniska undersökningen tyder på att det var en handgranat som exploderade, säger Lisa Sannervik till TT.

Området spärrades av och nationella bombgruppen undersökte bilarna.

– Det har inte påträffats någonting explosivt, säger Lisa Sannervik.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. En man i 20-årsåldern är anhållen, skäligen misstänkt för delaktighet. Enligt Lisa Sannervik kan de inte utesluta att fler personer kan ha varit delaktiga. 

– I nuläget kan vi inte utesluta att det här handlar om att det skulle vara riktad mot polishuset med tanke på den senaste tidens händelser, säger hon.

Misstänker riktad attack

Polisen misstänker att händelsen kan vara kopplad till en stor insats där de tillsammans med flera myndigheter slog till mot kriminella gäng i området Gottsunda i förra veckan. På hemsidan skriver man: ”Det finns saker som tyder på att det rör sig om en attack mot polisen.”

Med anledning av händelsen gick Uppsalapolisen upp i stabsläge.

– Polisen har inlett särskilt händelse vilket innebär att vi tar in fler resurser. Just nu jobbar vi med utredningsåtgärder, säger Lisa Sannervik.

Vittnen till händelsen uppmanas kontakta polisen på telefon 114 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.