Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosion nära kyrka i Södertälje

Tiotal larm till polisen efter hög smäll.
Bombskyddet undersöker kyrkan efter explosionen.Foto: Pontus Stenberg

Nationella bombskyddet har under natten undersökt en explosion i närheten av en kyrka i Södertälje.

– Vi har fått in drygt tio samtal där man har vaknat av en hög smäll, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Strax innan klockan tre på fredagsmorgonen fick polisen flera larm om en hög smäll i Södertälje. 

– Vi lyckas lokalisera det till en byggnad i närheten av en kyrka. Första patrullen på plats kunde se ganska tydligt där det hade detonerat någonting, säger Peter Asp.

Kyrkan det handlar om är den syrisk-ortodoxa kyrkan S:t Afrem.

Bombskyddet undersöker

Efter en snabb kontroll kunde patrullen konstatera att det inte fanns någon skadad person i området och spärrade sedan av i väntan på Nationella bombskyddet, som anlände vid 05-tiden.

– Vi har försökt säkerställa att inte andra människor ska komma till skada. Det finns begränsade skador på material runtomkring, säger Peter Asp.

Exakt hur omfattande skadorna är kan han inte säga förrän bombteknikerna har gjort sin undersökning, vilken väntas pågå en bit in på morgonen.

Inte första gången

Det är inte första gången kyrkan är utsatt för explosioner. I höstas var det en annan explosion som skedde vid kyrkan. 

– Eftersom det är andra gången det sker så börjar det verka som att det finns ett motiv mot just kyrkan, men det är svårt att veta. Explosionen som skedde inatt berörde den lokal som finns i anslutning till kyrkan, som hyrs ut som festlokal, säger Zakay Cicek, säkerhetsansvarig inom kyrkan. 

Han fortsätter:

– Vi är samtidigt glada att explosionen inte skett när vi hållit gudstjänst. Det är svårt för polisen att utreda den här typen av brott, gärningsmännen försvinner snabbt från platsen. Vi kan bara se över våra lokaler och samarbeta med polisen så mycket som möjligt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.