Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två sitter anhållna efter granatattack mot polis

En polis bodde i huset där en misstänkt handgranat detonerade under lördagsmorgonen i Uppsala. Polisen har inlett en särskild händelse.
Händelsen inträffade i Uppsala.
Foto: Google maps
Insats på platsen.
Foto: Utryckning Uppsala
Rikspolischefen Anders Thornberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Polisen misstänker att den granat som detonerade i ett trapphus i Uppsala under lördagen var riktat mot en polisanställd. 

En särskild händelse har inletts och två personer sitter anhållna misstänkta för brottet.

– Under utredningen fick man fram två intressanta namn, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen region Mitt.

Larmet om detonationen i Sala Backe i Uppsala kom in klockan 05.57 på lördagsmorgonen.

– Jag kan bekräfta att det varit någon form av detonation i en trappuppgång i Sala backe, sa Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen region Mitt då.

Senare under lördagen gick polisen ut med att en polis bor i den aktuella trappuppgången.

– Det är fortfarande det vi jobbar mot, att det här var riktat mot den här polismannen, men för den delen har vi inte släppt att det finns andra möjligheter också, säger Magnus Jansson Klarin på söndagen.

Anders Thornberg, rikspolischef skriver i en kommentar på polisens hemsida:

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i polisregion Mitt tillsammans med de boende i fastigheten utsatts för detta dåd. Ingen blev skadad och omfattande polisiär insats och utredning pågår. Är brottet riktat mot polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället, och det kommer vi aldrig att acceptera.

Boende: ”Helt rökfyllt”

Polisen har inlett en regional särskild händelse efter detonationen.

På söndagen hade två personer anhållits. De är skäligen misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

– Efter utredningen fick man fram 2 intressanta namn som man beslutade sig för att åka och hämta in till förhör, säger presstalespersonen Magnus Jansson Klarin.

Polisen misstänker att det är en handgranat som har detonerat i trapphuset. En boende berättar för Expressen hur han vaknade av en kraftig smäll, och att det hänt tidigare i området. 

– Det var ganska kraftigt så jag trodde att det var en bomb. Det var flera som vaknade.

Han gick sedan ut för att se vad som hänt.

– Jag var inne i själva byggnaden där de hade sprängt och det var helt rökfyllt.

Ingen person blev skadad. Polisen skriver på sin hemsida att man under lördagen genomfört ”150 förhör och andra utredningsåtgärder”. 

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.