Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig explosion i Solna

Kraftig explosion i gatukök i Solna
Ett gatukök har under natten mot fredagen sprängts i Solna.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix
Ett 30-tal brandmän är på plats för att släcka branden.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Pita Baren i Solna.

Räddningstjänst och polis larmades under natten till fredagen till Solna efter en kraftig explosion i gatuköket Pita Baren. 

– Vi har fått in samtal från Djursholm till Norrtull så det har varit en ordentlig smäll, säger Ola Österling, talesperson vid polisen.

Ett 30-tal brandmän och nationella bombstyrkan är på plats. 

Flera vägar var under fredagsmorgonen avstängda i samband med händelsen. Även en förskola håller stängt under dagen. 

Nu vädjar polisen efter information från vittnen.

Klockan 01.38 natten mot fredagen fick SOS-alarm in ett flertal larm om en explosion i Solna.  

– Vi fick in massor av larm av människor som hört en kraftig smäll, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Ännu finns inga uppgifter om skadade i samband med händelsen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Förödelse efter explosionen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Polis och räddningstjänst åkte till platsen, där det grekiska gatuköket Pita Baren stod i brand. Vittnen på platsen berättar att byggnaden helt jämnats med marken. 

Även byggnader runtom olycksplatsen har kommit till skada i samband med händelsen. 

– Vi kontrollerar byggnaderna runtomkring så att det inte finns någon rasrisk. Det har gått sönder flera rutor på ett av husen, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

30-tal brandmän på plats 

Räddningstjänsten arbetade med 30-brandmän från tre stationer för att släcka branden och kommer att finnas kvar på plats under tidig fredagsmorgon. 

– Just nu är vi på plats med 18 brandmän för att kyla ner ett par gasoltuber som funnits i byggnaden och förhindra ytterligare en olycka. 

Enligt räddningstjänsten och polisen är det oklart om någon gasolflaska har smällt.

– Det kan vara flera gasolflaskor som har varit inne där, men de som hittades har kylts ner, säger Henrik Jynnesjö.

Branden är nu släckt och räddningstjänsten beräknar att de ska vara färdiga på platsen vid 05.30 på fredagsmorgonen. 

Samtidigt meddelar de att polisen kommer att hålla en del vägar stängda under fredagsmorgonen. 

– Industrivägen kommer att vara helt stängd för trafik. Även Solnavägen och Solna kyrkväg är avstängda i nuläget. När de kan tänkas öppnas upp vet jag inte. Det beror lite på vad bombskyddet kommer fram till, säger Ola Österling, talesperson vid polisen. 

Även en förskola som ligger innanför avspärrningarna kommer att hålla stängt under dagen. 

– Vi söker just nu anställda vid Solna stad och ansvariga för den berörda förskolan för att informera dem att förskolan hamnat innanför avspärrningarna och därmed vara tvungen att hålla stängt under dagen, säger Ola Österling. 

Vid lunchtid meddelade polisen att avspärrningarna vid vägar och gångvägar var hävda.

– Man har fortfarande en avspärrning runt det här objektet då där det har detonerat, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen.

Räddningstjänsten är på plats från tre stationer.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Bombgruppen kallas in

Anledningen till explosionen är ännu okänd. Nationella bomgruppen har nu kallats till gatuköket för att bistå polisen, som under natten varit på plats med flera patruller och polishelikopter, i arbetet med att utreda vad som hänt. 

Ambulans har kallats till platsen och jobbar nu utifrån en gemensam brytpunkt med polisen.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

– Vi har arbetat under natten med att förhöra vittnen och nationella bombgruppen är på väg för att titta på vad som har hänt, säger Ola Österling. 

Under dagen pågår en teknisk undersökning på platsen. Områdets omfattning och hettan efter elden försvårar dock utredningen.

– Det är så klart besvärligt när det har brunnit och det är varmt. Normalt behöver man vänta ganska länge innan den tekniska undersökningen kan inledas på brandplatser, säger Per Fahlström.

Ingen skadad 

Några uppgifter om skadade har ännu inte inkommit i samband med händelsen. Polisen uppger dock att man haft flera ambulanser i beredskap på plats under natten. 

Polisen har i samband med händelsen inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. 

– Det är vår preliminära bedömning. Sen kan de tillkomma ytterligare brottsrubriceringar men vår huvudhypotes i nuläget är att detta är ett uppsåtligt brott och då är allmänfarlig ödeläggelse det mest troliga, säger Ola Österling, talesperson vid polisen.

Expressen har varit i kontakt med Pita Bars ägare. En av dem säger att de haft kontakt med polisen:

– Vi vill inte säga något mer.

Vädjar efter vittnesmål

Polisen söker nu efter vittnesuppgifter via sin sajt. Den som observerat något från området, såväl innan som under och efter detonationen ombeds höra av sig.

– Skulle det vara så att det finns folk som har hört eller sett någon är polisen jättetacksamma för tips, säger Per Fahlström.

http://datawrapper.dwcdn.net/TlLgL/2/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.