Minst fyra personer har dött i en explosion på en gågata i Istanbul. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMinst fyra personer har dött i en explosion på en gågata i Istanbul. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst fyra personer har dött i en explosion på en gågata i Istanbul. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter till CNN Turk rör det sig om en självmordsattack. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEnligt uppgifter till CNN Turk rör det sig om en självmordsattack. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter till CNN Turk rör det sig om en självmordsattack. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett stort uppbåd av polis, räddningstjänst och ambulanser befinner sig i området. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNEtt stort uppbåd av polis, räddningstjänst och ambulanser befinner sig i området. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett stort uppbåd av polis, räddningstjänst och ambulanser befinner sig i området. Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Deniz Toprak / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
En explosion ska ha skett i centrala Istanbul i Turkiet. Flera uppges vara skadade.En explosion ska ha skett i centrala Istanbul i Turkiet. Flera uppges vara skadade.
En explosion ska ha skett i centrala Istanbul i Turkiet. Flera uppges vara skadade.

Explosion i Istanbul – flera är skadade

Publicerad

En explosion har inträffat vid en populär shoppinggata i Istanbul.

Enligt uppgifter till CNN Turk rör det sig om en självmordsattack.

Minst fem personer - inklusive den misstänkte självmordsbombaren - har dött och 36 personer har skadats, meddelar stadens guvernör.

Bland de fem personerna var tre personer utlänningar i landet. Två personer var israeler och en av de dödade var iranier, rapporterar AP.

Stadens guvernör Vasip Sahin meddelade under lördagsförmiddagen att fyra personer har dött och ytterligare 36 skadats i vad som befaras vara en självmordsattack i centrala Istanbul, skriver AFP. Dödsiffran har sedan dess skrivits upp med ett offer, enligt CNN Turk.

Ett av dödsoffren dog på sjukhus. Den misstänkte självmordsbombaren ska finnas bland de döda.

Explosionen skedde på Istiklal street, en av Turkiets mest befolkade gator. Explosionen ska ha skett i närheten av Taksimtorget.

Svenska Fatma Ster, 31, befinner sig i närheten och berättar att ett stort uppbåd av polis, räddningstjänst och ambulanser befinner sig i området.

– Det är fruktansvärt, man hör polissirener överallt och helikoptrar som flyger. Det är verkligen kaotiskt här, säger hon.

"Man är så rädd"

Hon delar sin bostad mellan Istanbul och Stockholm och säger att befolkningen i Istanbul på senare tid blivit allt mer försiktiga – av rädsla för att utsättas för attacker.

– Läget är inte alls bra här. Det enda folk pratar om är att man inte ska åka tunnelbanan eller bussen. Man ringer varandra när man åker för att man är så rädd för att något ska hända, säger hon och fortsätter:

– Turkiet är inte stabilt. Något måste hända, det fungerar inte att invånarna utsätts för det här var och varannan dag.

På bilder från platsen syns hur en folkmassa har samlats i anslutning till den populära gågatan Istiklal där explosionen inträffade.

Ännu har ingen tagit på sig dådet, men misstankarna föll på IS eller kurdiska PKK, rapporterar AP.

Svenska konsulatet på samma gata

Längs gatan, som är ett populärt shoppingstråk, ligger många butiker och restauranger som är väldigt populära bland turister i staden. Det svenska konsulatet ligger i slutet av gatan.

– Det berör oss och mig på ett personligt plan naturligtvis, säger Jens Odlander, generalkonsul i Istanbul.

 

LÄS MER: Svenske generalkonsuln: "Den gata där jag har min bostad"

 

I söndags skedde en explosion i Ankara, Turkiets huvudstad, med 37 dödsoffer. Enligt turkiska säkerhetsstyrkor har minst 29 personer gripits, misstänkta för inblandning i bombdådet.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag