Explosion i centrala Oslo

Publicerad
Uppdaterad
Flera personer har dött i en massiv explosion i Oslos regeringskvarter.
Stora delar av centrala Oslo är har evakuerats och polisen bekräftar att en bomb ligger bakom.
- Det var troligen en stor bilbomb, säger Ståle Ulriksen vid Norges utrikespolitiska institut, till Dagbladet.
Ett våldsamt terrorattentat skakar Norge. En kraftig bomb har exploderat mellan energidepartementet och statsministerns kontor i centrala Oslo. Polisen säger till Dagbladet att angreppet var riktat mot olje- och energidepartementet OED.
Regeringsbyggnaden - där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor - skadades allvarligt och flera fönster krossades.
Enligt VG har det observerats livlösa personer på de översta våningarna i regeringsbyggnaden.

"Mindre World Trade Center"

Den våldsamma explosionen skedde vid 15.20-tiden. Flera personer är skadade och sju personer är bekräftat döda. Svenske Fredrik Steen var bara några hundra meter ifrån explosionen och vittnar om hur folk flydde i panik.
- Det skakade överallt och skramlade i glasen. Det var som ett mindre World Trade Center, säger han.
Beväpnade polis har spärrat av området och centrala Oslo är evakuerat.

Terrorattentat

I tv-kanalen NRK:s direktsändning talade terrorexperten Tore Björgo om att allt tyder på att Oslo drabbats av ett terrordåd mot norska myndigheter.
- Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.
Tryckvågen från den kraftiga explosionen krossade fönsterrutor så långt som en kilometer ifrån regeringsbyggnaderna, skriver Dagbladet.

Ökad bevakning i Stockholm

Polisen i Stockholm har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.
- Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag