Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosion i byggnad i Gävle

Polisen har larmats om en explosion från en byggnad längs Sätravägen på Näringen i Gävle.
Foto: Roger Nilsson
Röken ligger även på mot Gävletravet, där det under kvällen pågick tävlingar.
Foto: Roger Nilsson

En stor gasexplosion inträffade i en industribyggnad i Gävle på torsdagskvällen.

Vid 23-tiden small det igen och brann kraftigt och tågtrafiken stängdes i flera timmar.

På fredagsmorgonen finns fortfarande risk för nya explosioner.

– Det har smällt ordentligt två gånger, och det råder osäkerhet kring vad som egentligen finns i byggnaden, säger Jens Walldorf, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

En explosion utbröt i en industribyggnad på Sätravägen på Näringen i Gävle på torsdagskvällen.

Den följdes av ytterligare ett antal kraftiga explosioner och svart rök sågs stiga mot himlen.

– Det small så kraftigt andra gången att taket rasade. Det blev en tryckvåg, säger Jens Walldorf.

Fem närliggande brandstationer hjälpte under kvällen till med att kontrollera branden. Strax före midnatt pågick arbetet fortfarande.

Det ska enligt ägaren finnas gastuber och tankade bilar kvar på området.
Foto: Roger Nilsson

Tidigt på fredagsmorgonen var branden under kontroll, men det finns fortfarande explosionsrisk då det finns flaskor med bland annat svetsgas i anslutning till byggnaden.

– Man vågar fortfarande inte gå nära för det kan bli någon form av tryckkärlsexplosion, säger Jens Walldorf, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Vid 01-tiden minskade brandens intensitet ordentligt och räddningstjänsten hade skickat hem flera styrkor då branden ansågs vara under kontroll.

All tågtrafik till och från Gävle stoppades under torsdagskvällen på grund av räddningsarbetet. Sträckor som berördes var Sundsvall - Stockholm, Gävle - Borlänge och Gävle - Ljusdal.

– Det är totaltstopp just nu. Trafikverkets lokaler ligger i Gävle och jag ser röken från fönstret. Det ryker väldigt mycket och det kommer nog ta tid att åtgärda, sa Beysi Sundin, jourhavande presskommunikatör på Trafikverket till Expressen under kvällen.

Tågtrafiken uppgavs av Trafikverket vara i gång igen vid 00.45.

Polisen har gjort en avspärrning på 300 meter till området och utrymt en träningslokal där det fans barn och ungdomar.
Foto: Roger Nilsson

– Det kommer vara enkelspår i 700 meter, men eventuella förseningar som blir av det körs i kapp, så resenärer ska inte drabbas, säger Beysi Sundin på fredagsmorgonen.

Viss tågtrafik leds om via Godsbangården i Gävle till dess att räddningsinsatsen är färdig.

– Vi ställde upp ett tåg som barriär mot olycksplatsen för att låta tågtrafiken köra in bakom det, säger Jens Walldorf.

Räddningstjänsten är kvar under natten och även under fredagen.

När är faran för nya explosioner över?

– Vi räknar med att vara kvar till söndag natt eller måndag morgon, säger Jens Walldorf.

Anledningen att det tar sådan tid är att byggnaden ligger vid ett vattenskyddsområde vilket betyder att räddningstjänsten inte kan släcka branden helt, eftersom det kan förorena dricksvattnet. I stället låter räddningstjänsten branden självslockna, vilket tar tid.

Polisen uppmanade på sin hemsida boende i området Stigslund att stänga fönster och ventilation nr branden rasade. Varningen upphävdes vid 01-tiden.

Polisen har spärrat av

Polisen gjorde under kvällen en avspärrning på 300 meter till området och dessutom utrymdes en träningslokal för kampsport där det fanns barn och unga.

Röken låg även på mot Gävletravet, där det under torsdagskvällen pågick tävlingar. Gävletravets uppskattar att cirka 800 personer fanns på plats under kvällens tävlingar.

Ingen kom till skada i branden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.