Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Explosion i Bryssel under polisinsats

En explosion hördes under polisinsatsen. Foto: Alastair Grant / AP/TT

Kraftigt beväpnad polis stormade huset.

Foto: Expressen TV

En minröjare och en bombrobot syntes på platsen.

Foto: Expressen TV
Expressens Diamant Salihu är på plats. Foto: Expressen TV

Tungt beväpnade poliser i Belgien har genomfört en stor polisinsats i stadsdelen Schaerbeek i Bryssel.

Tre stora explosioner ska ha hörts i samband med insatsen – och även skottlossningar.

Enligt RTBF ska en man ha skjutits i benet, samtidigt som han hade en väska med sprängämnen.

Det pågår just nu en stor polisinsats i den belgiska stadsdelen Schaerbeek i Belgien.

Tungt beväpnade poliser är på plats vid Meisertorget och enligt uppgifter till den statliga tv-kanalen RTBF ska antiterrorpolis bland annat ha stormat ett hus.

Ett stort område har spärrats av och fullt av kraftigt beväpnade poliser och militärfordon finns på plats. Minröjare från armén finns också tillgänglig, tillsammans med en bombrobot.

En person gripen

Enligt flera belgiska medier ska två explosioner ha hörts i samband med polisinsatsen och vittnesuppgifter säger att även skottlossningar ska ha hörts. Vid 14.30-tiden ska ytterligare en explosion ha hörts, skriver nyhetsbyrån Belga.

Flera tidningar rapporterar att en person har gripits i samband med insatsen. Den belgiske HLN-journalisten Sander Denayer, har lagt ut bilder på Twitter som visar hur en gärningsman ligger skadad i närheten av en spårvagnshållplats.

 

 

 

 

Den skadade gärningsmannen ha ignorerat polisens order samtidigt som han bar på en väska med sprängämnen – varpå polisen öppnade eld och sköt mannen i benet.

På bilder syns det hur mannen ligger skadad, hållandes sin väska, samtidigt som polisens bombrobot åker fram för att undersöka innehållet i väskan. Mannen har senare släpats bort av belgisk antiterrorpolis.

Det ska insatsen vara kopplad till

Även lokal polis finns på plats vid torget, men de deltar inte aktivt i polisinsatsen. Flera polisfordon har redan setts lämna det avspärrade området, rapporterar RTBF.

Vid 15-tiden utökades avspärrningarna ännu mer.

Den pågående insatsen ska vara kopplad till den nära förestående attacken som planerades i Paris och som Säkerhetspolisen lyckades stoppa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

 

 

 

 

Polis har gjort flera insatser

Samtidigt har belgisk antiterrorpolis under det senaste dygnet gjort flera polisräder där de har gripit personer som kan ha kopplingar till tisdagens terrordåd i Bryssel.

Totalt ska sju personer ha gripits under det senaste dygnet och två personer har även gripits i Tyskland, skriver Der Spiegel.

Enligt flera lokala medier har belgisk polis sedan tidigare gått ut med en efterlysning på den misstänkta terroristen Naim al-Hamed, som har pekats ut som den femte gärningsmannen i terrordåden i Bryssel.

Misstänkt gärningsman på fri fot

Tungt beväpnade befann sig vid Meisertorget. Området spärrades av och det var fullt av tungt beväpnade poliser och militärfordon. Minröjare från armén ska också ha varit på plats tillsammans med en bombrobot. Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den belgiska tidningen Der Morgen har pratat med poliskällor som säger att Naim Al-Hamed kan ha varit en av personerna som hjälpte terroristerna i Bryssel och han ska även ha medverkat i attentaten i Paris i november förra året.

Mannen är fortfarande på fri fot och har beskrivits som "farlig och beväpnad".

Samtidigt pågår fortfarande jakten efter "Mannen i vitt". Den misstänkta terroristen som har synts på flygplatsfotot och som tros ha lagt ner en väska med sprängmedel på flygplatsen i Bryssel för att sedan fly där i från.

Han har under de senaste dagarna ansets vara en av världens mest jagade män – och under natten rapporterade USA att de kan ha identifierat personen.