Minst 27 personer har dött och 75 skadats i explosionen i huvudstaden Ankara. Foto: StrMinst 27 personer har dött och 75 skadats i explosionen i huvudstaden Ankara. Foto: Str
Minst 27 personer har dött och 75 skadats i explosionen i huvudstaden Ankara. Foto: Str
Explosionen skedde vid en stor bussterminal i staden. Foto: Str / Epa / TtExplosionen skedde vid en stor bussterminal i staden. Foto: Str / Epa / Tt
Explosionen skedde vid en stor bussterminal i staden. Foto: Str / Epa / Tt
Uppemot 75 uppges vara skadade. Foto: StrUppemot 75 uppges vara skadade. Foto: Str
Uppemot 75 uppges vara skadade. Foto: Str
Flera personer har dött i en explosion i Ankara. Foto: CNN TürkFlera personer har dött i en explosion i Ankara. Foto: CNN Türk
Flera personer har dött i en explosion i Ankara. Foto: CNN Türk
Explosionen skedde i en park. Foto: CNN TürkExplosionen skedde i en park. Foto: CNN Türk

Explosionen skedde i en park.

 Foto: CNN Türk

Flera personer döda i explosion i Ankara

Publicerad

Efter bombdådet i Ankara begär nu en domstol i den turkiska huvudstaden att Facebook och Twitter släcks ned i hela landet.

Detta sedan bilder från terrorattacken spridits på de sociala medierna, rapporterar Independent.

Minst 33 personer ska ha dött i bombdådet, enligt nyhetsbyrån AFP. Uppemot 125 uppges vara skadade.

Kurdiska PKK misstänks ligga bakom attacken, enligt säkerhetskällor som Reuters citerar.

– Tolv bilar står i brand runtom i området, säger Expressens korrespondent Terese Cristiansson.

En explosion har skett i en park i de centrala delarna av Turkiets huvudstad Ankara, enligt nyhetsbyrån Reuters. Den ska ha skett kvart i sex svensk tid.

En livesändning som startades av en privatperson via tjänsten Periscope, direkt efter att explosionen skedde, visar att totalt kaos nu råder på platsen.

– Tolv bilar står i brand runtom i området, säger Expressens korrespondent Terese Cristiansson, som är baserad i Istanbul i Turkiet.

Minst 33 personer ska ha dött i explosionen och uppemot 125 personer är skadade, uppger nyhetsbyrån AFP och citerar myndighetsuttalanden.

UD har inte fått in några uppgifter om att svenska medborgare ska ha kommit till skada vid attentatet.

– Nej, det har vi inte, säger Kent Öberg vid UD:s pressjour.

Reuters har talat med en säkerhetskälla som berättar att PKK, det förbjudna kurdiska arbetarpartiet, misstänks bära ansvaret för bilbombningen.

– Den här attacken tycks ha utförts av PKK eller en organisation med anknytning till dem, säger källan till Reuters.

Helin Sahin, Turkietkännare vid Palmecentret, varnar dock för att den turkiska säkerhetstjänsten kan ha en egen agenda bakom utpekandet.

– Vi har sett efter tidigare attentat att de gått ut med vilseledande information och man bör ta deras uppgifter med en nypa salt. Att lägga skulden på PKK kan skapa en förevändning att intensifiera striderna i de kurdiska områdena i Turkiet. PKK har traditionellt inte attackerat civila mål på det här sättet tidigare. Om man ser till formen påminner det här mer om en IS-attack, men det kan lika gärna vara den kurdiska extremistgruppen TAK.

För bara en månad sedan attackerades militära bussar med en bilbom i samma område där kvällens explosion inträffade. Då dog 28 personer och flera skadades. Den gången tog just Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en radikal utbrytargrupp från PKK, på sig ansvaret.

Bil körde in i buss

Turkiska medier rapporterar att en personbil körde in i en buss vid en busshållplats – och att det var då explosionen utlöstes.

Enligt Reuters hörde skott efter explosionen och flera ambulanser skickades till platsen.

– Det här är Turkiets huvudstad, det är här alla regimbyggnader finns, här finns huvudbasen för militären. Allt sådant som är intressant för att attackera Turkiet som land finns i Ankara, säger Terese Cristiansson.

I sociala medier syns bilder på hur parken står i brand och flera bilar brinner. Vissa lokala medier uppger att en civil bussterminal i anslutning till parken ska ha varit målet.

Domstol: Förbjud sociala medier

Bara timmar efter bombdådet begärde en domstol i Ankara att Facebook och Twitter ska släckas ned i hela landet, rapporterar Independent. Bakgrunden ska vara att bilder från terrordådet cirkulerat på de sociala medierna.

Flera oppositionella journalister hävdar också att Turkiet förbjudit nyhetsmedier att rapportera om bombdådet. Abdullah Bozkurt på Todays Zaman, systertidning till Zaman som den turkiska staten nyligen tog över med tvång, skriver på Twitter att "sändningsmyndigheten RTÜK utfärdar ett förbud mot bevakning av explosionerna i Ankara".

Instabilt läge

Kvällens bombdåd är det senaste i en lång rad attacker på turkisk mark under det senaste året. Palmecentrets Helin Sahin ser flera skäl bakom den eskalerande våldsutvecklingen.

– Jag tror att en viktig anledning är att Turkiet blivit mer direkt involverat i det syriska kriget. Det har kommit fram en hel del uppgifter om att Turkiet gett stöd till IS och i samband med denna utveckling har progressiva krafter varnat för att man skulle få se fler dåd i Turkiet. Samtidigt har striderna mellan PKK och regeringen intensifierats och många varnar för att det kan utvecklas till ett inbördeskrig.

Den 1 november 2015 gick Turkiet till nyval efter att framgångar för det prokurdiska vänsterpartiet HDP i det föregående valet lämnat landet utan en tydlig parlamentarisk majoritet. Nyvalet blev en framgång för president Erdogans maktparti AKP, som utmålat sig själv som den enda garanten för intern stabilitet.

Men Helin Sahin tror att den strategi som fungerade i valet kan komma att slå tillbaka mot Erdogan när säkerhetsläget nu inte visar några tecken på att förbättras.

– Jag tror att det här försvagar regeringen, säger hon. Det här får direkt inverkan på människors dagliga liv, man är inte lika benägen att sätta sig på kafé eller gå till köpcentret. Det här attentatet tycks ha drabbat väldigt många civila och gör det uppenbart att regeringens politik påverkar säkerhetssituationen i hela landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag