Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosion hörd vid ubåtens sista kända plats

En explosion har hörts i området.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Ubåten är fortfarande försvunnen-
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Ljudavvikelser har upptäckts bara kilometer ifrån ubåtens sista kända position. 

På torsdagen bekräftade den argentinska flottan att ljudet består av en explosion, rapporterar CNN

– En avvikelse, ensamstående, kort, våldsam, men inte innehållandes kärnvapen, överrensstämmande med en explosion har registrerats, sa en talesman för flottan på torsdagen. 

På onsdagskvällen, svensk tid, fokuserades sökandet efter den försvunna ubåten kring det ljud som noterats tre timmar efter ubåten sist hördes ifrån.
Under gårdagen sa Enrique Balbi, talesperson för flottan, att de inte visste vad ljudet kom ifrån, men att det upptäckts 50 km ifrån den sista kända positionen för farkosten.  

– Det är en hydroakustisk avvikelse som upptäcktes cirka 50 kilometer från den sista kända platsen för ubåten, på samma navigations kurs som Mar del Plata, sa Enrique Balbi på en presskonferens under onsdagen.

Den ljudavvikelse som upptäcktes har nu bekräftats bestå av en explosion. 

– En avvikelse, ensamstående, kort, våldsam, men inte innehållandes kärnvapen, överrensstämmande med en explosion har registrerats, sa Enrique Balbi på en presskonferens på torsdagen, rapporterar CNN.

Spekulationerna om att det var en explosion som uppfattats tilltog under natten mot torsdagen, svensk tid, i argentinska medier, bland andra i den ledande Clarin. 

Flottans talesman Enrique Balbi förnekade heller aldrig att det rörde sig om en explosion - och nu har den argentinska flottan bekräftat misstanken. 

Sista kommunikationen

Ubåten försvann för åtta dagar sedan, 400 kilometer utanför Buenos Aires. Ubåten som var ute för rutinträning och var på väg mot basen Mar del Plata har 44 besättningsmedlemmar ombord. 

Ubåtens kapten rapporterade att batterierna var fulladdade och att farkosten var på väg som planerat mot Mar del Plata när deras signal försvann. Argentinska myndigheter har ingen klarhet i vad det är som kan ha gått snett. 

Argentinska flottans reglemente föreskriver att en ubåt som förlorar kommunikationen med dess bas ska gå upp till ytan. Men Enrique Balbi säger att besättningen kan ha stannat under vatten för att skydda ubåten mot kraftiga stormar med vågor på över sex meter. 

Första gången sedan 

Ett dussintal länder bistår nu Argentina i sökandet efter de 44 besättningsmedlemmarna. En talesperson för Försvarsmakten i Storbritannien bekräftade till CNN på torsdagen att Royal Air Force har landat i Argentina och bistår med C-130 flygplan och det större Voyager. 

Det är första gången sedan Falklandskriget 1982 som det kungliga brittiska flygvapnet landar i Argentina. Sedan tidigare har den brittiska flottan hjälpt till med att söka ubåten.  

Ryssland har också skickat manskap och utrustning till Argentina, meddelade den statliga nyhetsbyrån Tass på torsdagen. Hjälpen  består bland annat av ett fartyg utrustat med två mindre farkoster som kan dyka på ett djup på 6000 meter.  

Den amerikanska flottan har sedan tidigare skickat bland annat undervattensfarkoster. 

Även Brasilien och Chile bistår i sökandet. 

Läget för ubåten bedöms som mycket kritiskt då syret befaras ta slut snart. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.