Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals skadade efter explosion i Kabul

Det kom tidigt rapporter om att tjock rök bolmade mot himlen efter explosionen i Afghanistans huvudstad Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP TT NYHETSBYRÅN
Förödelse efter explosionen. Foto: Hedayatullah Amid / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Afghanska soldater svarar efter attacken, som ska ha utförst av talibanerna. Foto: Rahmat Gul / AP TT NYHETSBYRÅN
En man står i sin förstörda affär efter explosionen på tisdagmorgonen. Foto: Jawad Jalali / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal anländer för att ta hand om skadade efter den kraftiga självmordsbomben i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 28 dödades och över 300 skadades i en koordinerad terroristattack i Kabul på tisdagsmorgonen, rapporterar AP.

Vittnen rapporterade tidigt till nyhetsbyrån Reuters om tjock, svart, rök som bolmade upp mot himlen nära USA:s ambassad.

En självmordsbombare i ett fordon ska ligga bakom och talibanerna har tagit på sig dådet.

Den tjocka röken steg enligt vittnesuppgifter till Reuters från området nära den amerikanska ambassaden i Kabul.

Av de 28 som rapporterats döda ska ett antal ha arbetat för den afghanska säkerhetstjänsten. Flera ska också ha varit civila, skriver Reuters. 327 personer ska ha skadats, enligt AFP.

Antalet döda ska ha stigit till 28, enligt en myndighetsföreträdare, rapporterar AP.

Siffran befaras bli ännu högre efter att skottlossning utbröt i samband med explosionen, som ska ha orsakats av en självmordsbomb som detonerat från en bil.

Under kvällen kom rapporter om att ytterligare en explosion ska ha inträffat i staden. Men ingen ska ha dött till följd av den.

Målet: Säkerhetsbyggnad

Explosionen uppges ha varit så kraftig att fönsterrutor krossats på en kilometers avstånd från platsen, rapporterar BBC.

Bomben detonerades i stadsdelen Pul-e-Mahmud, i anslutning till en byggnad som används av landets säkerhetstjänst. Området är tätbefolkat och i närheten finns alltifrån bostäder, moskéer, skolor och affärsverksamheter. Platsen är även ett högkvarter för landets försvarsdepartement.

Talibanerna har tagit på sig dådet

Ett vittne berättade för Reuters om att skottlossning hörts ungefär en halvtimme efter den stora explosionen. Även polisen rapporterade om skottlossning.

Talibanerna har tagit på sig dådet i ett uttalande. Det är den första omfattande attacken efter att gruppen förra veckan deklarerade att man kommer att inleda en våroffensiv.

”Först sprängde en självmordsbombare sin lastbil laddad med sprängämnen vid departementet och sedan gick andra beväpnade angripare in och började skjuta resten av fienderna”, skrev man i uttalandet.

En talesperson för terrorgruppen ska ha uppgett att de dödat 92 säkerhetsvakter och militärer, men den siffran är inte bekräftad. Det har också hänt att gruppen överdrivit dödsantal tidigare, skriver Reuters.

Attacken ska vara den dödligaste attacken i den afghanska huvudstaden sedan år 2011, skriver Reuters. Då dog runt 60 personer i samband med att en självmordsbombare sprängde sig själv utanför en moské.