Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas tvivel efter uppgifter om kärnvapen

Plan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen, enligt uppgift till TV4 Nyheterna.
Dessa två av de fyra ryska planen som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen, enligt TV4 Nyheternas uppgifter.
Sammanlagt var det fyra stridsflygplan – två bombplan och två jaktflygplan – som flög öster om Gotland 2 mars.
Foto: Försvarsmakten

Två av stridsflygplanen som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen, har TV4 Nyheterna rapporterat, vilket har ifrågasatts.

– Hur man flög och manövrerade talar emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last, säger säkerhetsexperten Johan Wiktorin.

TV4 Nyheterna står fast vid sin publicering.

– Vi har goda källor, som vi litar på, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef.

Det var den 2 mars som fyra ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum öster om Gotland.

Under onsdagskvällen rapporterade TV4 Nyheterna, med hänvisning till uppgifter till kanalen, att två av flygplanen var bestyckade med kärnvapen.

Försvarsmakten har inte velat kommentera utrustning kring planen, men säger att de inte sett ett förhöjt hot mot Sverige.

– Hade vi sett ett förhöjt hot mot Sverige kopplat till den här händelsen eller andra händelser hade vi informerat om det, har flygvapenchefen Carl-Johan Edström sagt till TT.

Uttrycker tvivel

Det har framförts tvivel kring TV4 Nyheternas uppgifter. Säkerhetsexperten Johan Wiktorin har bland annat skrivit på Twitter att det gått en lång tid sedan händelsen:

”Det innebär att effekten nedgår över tid som påverkansoperation. För mig bär allt detta sammantaget improvisationens prägel.”

Andreas Hörnedal, forskningsledare och expert på flygburna vapen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att ”själva nyheten har en väldigt oklar källa.”, och att något som talar emot kärnvapen var hur planen rörde sig i luften.

– Min bedömning av de bilder som Försvarsmakten lade ut, som i och för sig var ganska lågupplösta, var att planen såg helt obeväpnade ut, och det gäller alla planen.

TV4: Trygga

Fredrick Malmberg, TV4 Nyheternas nyhetschef, säger till Expressen att kanalen är helt trygg med sin publicering.

– Vi har goda källor, som vi litar på. Och innan något motbevisar oss och inte tror sig veta något annat, så är vi otroligt trygga i det vi har publicerat. En av anledningarna till att vi inte har publicerat mer detaljer, det är rädslan att bränna de källor vi har.

Andreas Hörnedal på FOI resonerar också kring om uppgifterna kan ha varit en del i en rysk påverkansoperation. TV4-chefen igen:

– Det får stå för honom, helt och hållet. Det finns ju flera aspekter av det här. Ryssland skulle kunna tjäna på det, svenska flygvapnet skulle kunna tjäna på det. Vi kan bara bedöma de källor som vi har, vi vet var de finns, och vi kan bara bedöma deras trovärdighet. Sedan får Hörnedal och andra spekulera om vad orsaken kan vara.

Se också:

”Kan tolkas som ett hot.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.