Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas teorier efter ubåtsfyndet

Joakim von Braun.
Foto: Expressen

En förlist ubåt har upptäckts på svenska farvatten.

Nu frågar sig experter vem den tillhör, när den förliste - och vad den gjorde i Sverige. Samtidigt vill dykarna som upptäckte den själva bärga ubåten.

– Min spontana iakttagelse är att den är gammal. Den ser ut som en u-båt från Första eller andra världskriget., säger Per Andersson, pensionerad överstelöjtnant i Kustartilleriet.

Mysteriet med undervattensfarkosten som hittades utanför den svenska östkusten gäckar experterna.

Farkosten, som beskrivs som en miniubåt, är till synes intakt och fri från skador. Luckorna är stängda. Skrovet är förhållandevis rent från växtlighet.

Enligt vrakletarna i Ocean X Team kan det innebära att besättningen är kvar ombord, döda.

Ytterligare en fråga är hur ubåten ha kunnat ligga obemärkt på svenskt vatten. Enligt flera experter tyder det på att ubåten varit på ett hemligt uppdrag,

Per Andersson, pensionerad överstelöjtnant i Kustartilleriet och tidigare medlem i u-båtsanalysgruppen, tror att ubåten är den ryska ubåten Catfish som sjönk 1916.

Tidsperiod avgörande

– Min spontana iakttagelse är att den är gammal. Den ser ut som en u-båt från Första eller andra världskriget. Om den är längre än 20 meter tror jag att det är en konventionell, militär u-båt, säger han.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att tidsperioden är avgörande för hur fyndet ska bedömas.

– Är det ett äldre vrak som går tillbaka till andra världskriget så är det ett fynd av historisk betydelse, inte av säkerhetspolitisk. Är det från den senare delen av Kalla kriget är det av en större historisk betydelse för att vi ska förstå vad som hände under den perioden. Men är den från de senaste åren, då har den en direkt säkerhetspolitisk betydelse, säger han.

Uteslutet att det är en svensk ubåt

Joakim von Braun.
Foto: Expressen

Farkostens nationalitet är än så länge okänd. Anders Kallin på Försvarsmakten uppger att de är säkra på att den inte är en svensk militärfarkost.

– Våra egna ubåtar har vi kontroll över.

Enligt Ocean X Team har de noterat vad som kan vara ett kyrilliskt tecken.

Försvarsmakten har själva bekräftat att de undersöker vrakletarnas bilder.

Dykarna på Ocean X Team vill nu själva bärga farkosten. Men där råder delade meningar bland experterna om det är möjligt.

"Vet inte hur mycket sprängämnen de har ombord"

Underrättelseexperten Joakim von Braun tror att det är möjligt att de får tillstånd att genomföra bärgningen.

– Men försvaret kanske vill ha ett ord med, om inte annat för information, säger han.

Däremot kan det finnas en risk om det visar sig vara en militär farkost.

– Då finns det alltid en risk med försåtmineringar, en aktiv minering som ska undvika att fel personer bärgar vraket. När det kommer till undervattensfarkoster med försåtmineringar så sätter man i gång en timer eller liknande och lämnar området innan det sprängs, säger Joakim von Braun.

Wilhelm Agrell tror dock inte att det är möjligt att dykarna själva får bärga vraket.

– Visar det sig vara det som det ser ut att var, alltså en främmande farkost på svenskt vatten, så är det en angelägenhet för svenska myndigheter och Försvarsmakten. Det är inget som privatpersoner kommer få göra på egen hand, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.