Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experternas svar: Så långt kan Trump gå

USA:s president Donald Trump.

Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump skriver på en av sina så kallade presidentdekret, "executive orders". Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES

Hur långt kan Donald Trump gå?

Varför kan han så lätt fatta kontroversiella beslut som påverkar människor i hela världen?

Och vad är det värsta Trump kan hitta på?

Här är svaren ni förmodligen inte vill läsa.

Foto: Olle Sporrong

FRIDA STRANNE, doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad

* Hur kan Donald Trump så snabbt och så enkelt utföra dessa aktioner som påverkar så många människor i världen?

- Han har befogenheter att utfärda så kallade presidentdekret, "executive orders". Det är inte ovanligt att nytillträdda presidenter sätter i gång processer för att markera riktningen för sin politik och visa handlingskraft genom att påbörja vallöften.

- Det som särskiljer Donald Trump är hans aggressiva tonfall och gör så många saker som får så enorma konsekvenser och utmanar konstitutionen.

 

* Hur mycket kan Trump förändra utan att ha kongress med sig?

- När det gäller internationella avtal så kan han ändra väldigt mycket. Där har kongressen gett presidenten en stor maktbefogenhet. När det gäller militära operationer, så är det väldigt ofta som presidenter går förbi kongressen även om det egentligen är sagt att han ska ha senatens godkännande.

 

* Vad är en exekutiv order och hur funkar det?

- Det är presidentens maktmedel, kan man säga. Presidenten har i många olika frågor möjlighet att gå förbi den lagstiftande kongressen och själv skriva på en lag och genomföra olika politiska beslut.

- Det som är sårbart med det sättet, vilket gör att man ska använda det så begränsat som möjligt - det är att en exekutiv order kan nästa president riva samma dag som han tillträder. Det är det som Donald Trump gör med Barack Obamas nu.

 

* Hur långt kan Trump gå?

- Jag har funderat på det själv de här dagarna, det är en jättestor fråga. Det jag tycker är allvarligt, om man nu inte tror på hans politik, det är att kongressen som är konservativt republikansk ser en stor chans att få igenom ganska radikala politiska förändringar genom Donald Trump. Som när det gäller aborträttigheter och gayrättigheter. De kan då se förbi ganska mycket innan de till exempel ställer honom inför riksrätt.

 

* Vilket oroar mest av Donald Trumps lista av vallöften?

- Klimatområdet, där kan han ju göra jättemycket. Där hejar republikanerna också på honom nu ute på delstatsnivå. Väldigt många republikaner förnekar ju mänsklig inblandning i klimatförändringar och vill inte ha några miljöregler. Där kan Trump göra jättestor skada. Han kan strypa pengarna till FN:s klimatfond.

- Men när det gäller kvinnors rättigheter och andra liberala rättigheter, med den kongress och de domartillsättningar som nu kommer att göras, så är kan det få jättestora konsekvenser.

 

LÄS MER: Obamas kritik mot Trump

 

Foto: / HISTORISKA MEDIA

ERIK ÅSARD, professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap vid Uppsala universitet

* Hur kan han så snabbt och så enkelt utföra dessa aktioner som påverkar så många människor i världen?

- Presidenterna har enligt konstitutionen möjlighet att utfärda presidentorder, eller dekret. Man ska inte tro att det är ovanligt många framstötar han gör nu, det brukar alltid nya presidenter göra för att visa sig handlingskraftiga för sina väljare.

- Det problematiska nu är stoppet för muslimer, eftersom det är så generellt formulerat.

 

* Hur mycket kan Trump förändra utan att ha kongress med sig?

- När det gäller utrikesfrågor så har han större möjligheter att genomföra egna beslut, med diplomati och handel. När det gäller inrikesfrågor så har han vissa möjligheter. Han är ju chef för den federala förvaltningen och för militären.

- När det gäller rena lagar, skatter, ekonomi, socialpolitik, sjukvård och sådant, det kan han inte ändra på egen hand.

 

* Vad är en exekutiv order och hur funkar det?

- Det är en regel, eller ett dekret, som presidenten kan utfärda. Det har inte samma ställning som en vanlig lag, men nästan. Det betyder att efterträdaren kan ändra på ett tidigare dekret, precis lika lätt som Trump nu ändrar Obamas dekret.

 

* Hur långt kan Trump gå?

- Var tar det stopp? Ja, det kan man ju undra. De här besluten han tagit hittills är i linje med det han sa i valrörelsen, så han kommer väl fortsätta ett tag till. - Vad han kan komma med mer? Det vete sjutton, han är ju helt oförutsägbar. Kan han gå för långt? Ja, men det ska mycket till för att han ska få motstånd från den egna kongressen. Han har ju majoritet där och de verkar böja sig för hans åtgärder, hittills i alla fall.

 

* Vilket oroar mest av Donald Trumps lista av vallöften?

- Det är väl utrikespolitiken och säkerhetspolitiken i stort, som är för Europa mest oroande. Vad kommer han att göra med Nato? Vill han att USA ska vara lika aktivt och leva upp till de säkerhetsförpliktigelserna som finns inom Nato-fördraget, som säger att man ska komma till hotade medlemmars hjälp?

- Och relationen till Ryssland. Kommer han gå ut och föreslå att man ska bort de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland? Det skulle EU reagera skarpt emot, tror jag.

- När det gäller utrikespolitiken som berör vårt närområde, i Östersjön och i relation till Ryssland, det tror jag är något som europeiska ledare är främst oroade över.