Experternas prognos: Löfvens ess i rockärmen

Stefan Löfvens regering fälldes i måndagens misstroendeomröstning – statsvetaren Jenny Madestam kommenterar.
Stefan Löfven (S) mötte pressen efter att ha blivit fälld i misstroendeomröstning.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam.
Foto: Cornelia Nordström
Göran Eriksson, Svenska dagbladet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu ett påtryckningsmedel under sin vecka betänkelsetid: hot om nyval. 

Flera mindre partier skulle få svårt att klara ett nyval, säger flera politiska experter.

– Det är inte säkert att det här gynnar Vänsterpartiet, säger statsvetare Jenny Madestam.

Efter måndagens misstroendeomröstning finns två alternativ för Löfven: talmansrundor eller extra val. 

Liberalerna meddelade under dagen att man vill ha en borgerlig regering, vilket gör att det blir svårt för Löfven att undvika ett extra val, enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Oddsen för honom att komma tillbaka ser betydligt svårare ut efter Nyamko Sabunis (L) besked, säger hon i SVT-studion.

Men Marmorstein konstaterar samtidigt att Liberalerna står inför ett besvärligt läge om det blir så, eftersom de nu ligger under fyra procent i opinionsmätningarna. 

S inte oroliga för extra val

Statsvetaren Jenny Madestam säger i Expressen TV att hon tror att ett extra val kan vara dåligt för flera mindre partier, inklusive Vänsterpartiet. 

– Det gör att S inte är oroliga för ett extra val, utan det är småpartierna som kan ta rejäl skada av det, säger hon.

– Vi har ju sett i en mätning att en majoritet inte vill ha ett extra val och att många förväntar sig att vi nu kommer ur krisen. 

Fredrik Furtenbach, Sveriges Radios politiska kommentator, är inne på samma linje och tror att Löfven lät misstroendeomröstningen ske för att kunna hota med ett extra val.

– Det är nog inte så många partier som vill ha ett extra val, särskilt de som ligger illa till i opinionen, säger han och tillägger:

– Nu har han ett påtryckningsmedel i åtta dagar. 

Mats Knutson: Slumpen kan avgöra

Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach menar att det lutar åt att Stefan Löfven utlyser ett extraval. 

– Sedan Liberalerna redan nu sagt att de vill övergå från det röda till det blå laget är det mer troligt med ett extraval. För som det är nu så ligger Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna tillsammans nära hälften av platserna i riksdagen, och det finns ett par oberäkneliga mandat - till exempel en centerpartist som tidigare svikit partilinjen – så det ser väldigt jämt ut. Det ser mer sannolikt ut än tidigare att det blir ett extraval. 

SVT:s kommentator Mats Knutson skriver i en analys att Ulf Kristersson kan bli ny statsminister – av slump. Sedan Liberalerna meddelat att de inte längre står bakom januariavtalet är mandaten extremt jämna. Löfven har en mandats övervikt (175-174). ”Men den smala marginalen innebär att en statsministeromröstning kan avgöras av tillfälligheter, till exempel om en eller flera ledamöter plötsligt blir sjuka eller röstar emot partilinjen. Dessutom finns på bägge sidor politiska vildar som kan komma att rösta efter eget huvud” skriver han i SVT.  

Hot om nyval

Göran Eriksson på SvD tror att Löfven nu kan använda sin vecka betänkelsetid för att hota om nyval. 

”Konsten att förlora har blivit ett kännetecken för Stefan Löfven. Ingen statsminister som har fått så mycket stryk utan att avgå. Makt har flyttat från regering till riksdagen – dagens omröstning är den tydligaste illustrationen av den makt­förskjutningen”, skriver Göran Eriksson i en politisk analys för Svenska Dagbladet. 

Kommer V och C samarbeta? 

Enligt Ewa Stenberg, DN:s politiska kommentator, kan det bli extra val om Löfven inte lyckas få V och C att samarbeta i regeringen.

”Ett alternativ för Löfven är att få Centern och Vänsterpartiet att samarbeta. Det sitter troligen mycket långt inne, Annie Lööfs strategi är ju att samarbeta i mitten och att inte binda sig till någon statsministerkandidat,” skriver hon i DN.

Partiets agerande i regeringskrisen styrs dock först och främst av en ambition om att rigga spelplanen inför nästa val, skriver Altingets Sanna Rayman i en analys.

Ett extra val skulle försvåra Centerpartiets position inför valet 2022, då de i så fall skulle behöva ta hänsyn till Vänsterpartiet. 

Dadgostar däremot behöver inte vara rädd för vare sig extra val eller valet 2022, skriver Rayman. 

Nu vill Dadgostar ha tillbaka Löfven

Nooshi Dadgostar höll pressträff efter att Löfven röstats bort – nu vill hon ha tillbaka honom.

Löfvens reaktion – här röstas han bort

181 röstade för att fälla regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.