Experternas dom om nya sommarbeslutet

Folkhälsomyndigheten: "Tror man klarar det alldeles utmärkt"
Emma Frans, anser att man borde testa fler personer för covid-19.
Foto: JANERIK HENRSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från och med den 13 juni får alla som är symtomfria resa fritt inom Sverige, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i torsdags.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Regeringen häver reserestriktionerna i sommar. 

Ett beslut som sänder helt fel signaler, hävdar experten Stefan Hanson. 

– Jag bor i Stockholm och jag ser att folk har slappnat av, det är inga två meter, säger han. 

Nära 44 000 personer har bekräftats smittade i Sverige. På torsdagen hade 17 nya dödsfall rapporterats, även om Folkhälsomyndigheten betonar att det finns en eftersläpning i siffrorna under helgen.

Från och med den 13 juni får alla som är symtomfria resa fritt inom Sverige, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i torsdags. Efter Löfvens besked ökade trycket på SJ:s hemsida med en gång och Destination Gotlands sajt kraschade på grund av trycket från allmänheten.

Experten: Vi eldar på

Stefan Hanson, specialist i infektionssjukdomar och filosofie doktor i internationell hälsa, har varit en av Folkhälsomyndighetens skarpaste kritiker. Han tror att det behövs striktare restriktioner i stället för att släppa på de som redan finns. 

– Det här är signaler åt fel håll. Alla andra länder har skapat en organisation nu. Om vi tittar på de nordiska länderna, de har kontaktspårning, det har ett system som tar hand om sjukdomen när den blossar upp. Men vi eldar på lite mer genom att släppa resorna fria.  Då befinner vi oss ganska snart i en situation med en okontrollerbar spridning, säger Stefan Hansson. 

Resor i sig ökar inte smittspridning 

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, blev förvånad när hon hörde regeringens besked och hade trott att vissa begränsningar skulle kvarstå, till exempel för resor till Gotland. 

– Även om man inte tror att resor i sig ökar risk för smittspridning utgör exempelvis färjor en risk med många människor som tillbringar tid tillsammans på en begränsad yta. Jag tror att det är viktigt att hålla koll på smittspridningen under sommarmånaderna i den här typen av regioner och vara frikostig med testningen. Gotland har en begränsad sjukvård och även om man kan transportera till fastlandet riskerar det att bli en väldigt stor belastning om många insjuknar, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.