Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas dom: Då kan Ullenhag ta över L

Erik Ullenhag utmanar Nyamko Sabuni och kandiderar till partiledare för Liberalerna, erfar Ekot.

Men blir det Ullenhag, Sabuni – eller någon annan? 

Expressen lät tio ledarskribenter ge sin dom.

Anna Dahlberg, politisk redaktör Expressen (liberal)

– Som jag har förstått det är det interna motståndet mot Sabuni för starkt. Det har därför talats om att Christer Nylander skulle vara favorit till uppdraget. Men när nu Ullenhag blandar sig i partiledarstriden lutar det åt att det i stället blir han. Troligen har Ullenhag försäkrat sig om att han har tillräckligt stöd i partiet innan han går ut med sin kandidatur.

Anna Dahlberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet (liberal)

– Jag hoppas för Liberalernas skull att Sabuni väljs. Hon kommer att kunna lyfta ett svårt sargat parti och med entusiasm och tydlighet ena L internt, samt locka nya och gamla väljare. L behöver en ledare som inte är konflikträdd utan törs driva frågor även i motvind, med integritet och ideologisk ryggrad. Än så länge är hon en smula otydlig i traditionella ekonomiska höger-vänster-frågor, men då hon är en vän av alliansen tror jag att hon värnar om marknadsekonomin, både för att den respekterar individernas rätt till frihet och genererar tillväxt och välstånd.

Carolin Dahlman.

Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls tidning (centerpartistisk)

– När det gäller Liberalernas Game of Thrones så lär det bli nästan lika spännande som originalet. Om Ullenhag ger sig in i loppet tolkar jag det som att han bedömer att han kan vinna det, och då är det liten fördel Ullenhag. Men så såg det ut länge som att Daenys Targaryen skulle sitta på järntronen också.

Helle Klein, chefredaktör för industrifackens tidning Dagens Arbete

– Jag håller på Erik Ullenhag då han är en bra socialliberal kraft som jag tror kommer att värna mittensamarbetet som behövs för lång tid framöver för att hålla de nationalkonservativa och SD från regeringsmakten.

Helle Klein.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Mikael Hermansson, politisk redaktör Borås Tidning (moderat)

– För egen del har jag hela tiden föredragit Cecilia Malmström. De andra två ...? Njae! 

Adam Cwejman, politisk redaktör Göteborgs-Posten (oberoende liberal)

– Förhoppningsvis Sabuni. Men man ska inte underskatta vissa partiers självskadebeteende.

Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet (obunden socialdemokratisk)

– Erik Ullenhag borde vara en stark kandidat. När L:s partiråd röstade om att stödja Löfven och inte Kristersson så var majoriteten två tredjedelar för Löfven. Det borde tala för Ullenhag. Blir det han så kommer han att gå några steg åt Sabunihållet vilket jag tror är bättre för L än en Sabuni som går åt Ullenhaghållet.

Widar Andersson.
Foto: SVEN LINDWALL

Lilian Sjölund, politisk redaktör Ljusnan (oberoende liberal)

– Risken här är att man röstar fram den ena kandidaten för att slippa den andra. Ullenhag skulle aldrig ställa upp om han inte visste att han hade ett stöd. Andra kandidater verkar inte stå utanför partikansliet och vilja in. Sabuni har nog störst chans. Hennes tuffa framtoning och de frågor hon driver passar väl in i det politiska klimatet 2019. Socialliberala nostalgiker hoppas säkert på en Ullenhageffekt. Förgäves är jag rädd för.

Frida Park, ledarskribent Dagen (obunden på kristen grund)

– Att Björklund lett L till partiets nuvarande omöjliga roll som regeringsunderstödjare/opposition gör att det blir knepigt för vem som helst att ta över. Erik Ullenhag tilltalar nog folkpartisterna (sic!), men de katastrofala opinionssiffrorna kanske kan tala till Sabunis fördel.

Matilda Molander.
Foto: Kristoffer Hellman / Kristoffer Hellman

Matilda Molander, politisk redaktör Vestmanlands Läns Tidning (oberoende liberal)

– Den stora striden i Liberalerna det senaste året har varit hur man ska ställa sig till samarbete med SD. I den frågan står Sabuni och Ullenhag på var sin sida, och Ullenhags sida vann omröstningen i januari. Frågan om samarbete är en djupt ideologisk fråga och det skulle förvåna mig om de som tog strid emot skulle välja att rösta för en kandidat som står på andra sidan i den här konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.