Experterna tvivlar på koalitionen

Publicerad
Uppdaterad
Efter att (s), (v) och (mp) avslöjat sin koalitionsregering - nu kommer experternas dom. Tvivlet är kompakt. Bara LO är odelat positiva till vänstersamarbetets möjligheter.
- Vi får väl se om det håller in i mål, det vill säga valet 2010, skriver Expressens Ann-Charlotte Marteus.
Stig-Björn Ljunggren kritiserar hos Expressen.se att partierna både ska presentera ett gemensamt och var sitt egna valmanifest.
Det är tydligt att sämjan inte är total inom den nya koalitionen
– Man har inte enat sig. Man har enats om att försöka ena sig, kommenterar Mats Knutsson i Aktuellt.
– Samtliga väljare vet att det här är obekväma sängkamrater, kommenterar Henrik Brors på DN.se.

"Stora spänningar"

Även Svenska Dagbladets Göran Eriksson ser mörka moln på den rödgröna himlen.
– Det finns stora spänningar både politiskt och personligt. Det kommer att bli problem eftersom partierna har olika utgångspunkter, säger han till Svd.se.
Aftonbladets Lena Mellin är ännu mer skeptisk.
– Jag kan inte förstå hur de ska lyckas, säger hon till tidningens nätupplaga. Hon talar om hur så olika partier ska kunna komma överens.
Något de har kommit överens om är budgetreglerna. Vänsterpartiet har tidigare varit emot. SVT:s K-G Bergström ser flera problem i fortsättningen.
– Många frågor återstår. Den enskilt viktigaste gäller utrikespolitiken. Till exempel om de svenska soldaterna ska stanna i Afghanistan, säger han i Rapport.

Lämna EU

EU-frågan är en annan stötesten.
– Vänsterpartiet vill att Sverige ska lämna EU. Det är svårt att se hur det går ihop med att sitta i en regering, säger Mats Knutsson i Aktuellt.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är dock positiv till samarbetet.
– Vi har ett stort förtroende för att samarbetet leder till en politik för ökad rättvisa, säger hon i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag