Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ställ din fråga om corona

Expressen TV sänder direkt.
Klockan 13.30 svarade Pontus Andersson, lärare från Lärarförbundet, på era frågor om corona och skolan.
Foto: Privat
Viktor Andersson, 22, från Skövde smittades av coronaviruset efter en grabbresa till Amsterdam. Han chattade med läsarna mellan klockan 11-12.
Foto: Privat / Privat
Klockan 20.00 svarar Viktor Barth-Kron, politisk kommentator, på era frågor om corona och politik.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Magnus Falkehed var i Rom när beskedet om karantän kom.
Viggo Cavling chattar om resor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Klockan 10.00 på måndagen chattar relationsexperten Charlotte Sander om hur det är att sitta – tillsammans – i karantän.

Välkommen att ställa dina frågor här!  

Nedan kan du läsa ett urval av frågorna om corona som ställts i chatten tidigare till till Expressens Viktor Barth-Kron, Magnus Falkehed, Pontus Andersson från Lärarförbundet, smittade Viktor Andersson, Expressens tv-expert Mattias Bergqvist, Skolverkets rättschef Ulrika Jonsson, socialminister Lena Hallengren (S), Agnes Wold, sparekonomerna Joakim Bornold och Frida Bratt och psykologen Lisa Clefberg. 

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta i Expressen TV:s specialprogram om coronaviruset.

Experterna som chattar

Måndag 16 mars 

10.00 Relationsexperten Charlotte Sander.

13.45 Anna-Karin Baltzari Danfors, Chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå
Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron svarade på frågor om läget i politiken.
Foto: OLLE SPORRONG

Viktor Barth-Kron svarade på frågor om politiken: 

Tror du att det här kommer gynna eller missgynna Socialdemokraterna? Dom flesta jag pratar med verkar vara sjukt förbannade hur detta med Corona sköts och då bor jag i en förort i Malmö...

VIKTOR BARTH-KRON: Det är alldeles för tidigt att säga, men givetvis kommer hanteringen av krisen att prägla synen på regeringen, sannolikt för hela mandatperioden. I vilken riktning lär bero på hur det slutar – har Sverige klarat sig bättre än länder med motsvarande förutsättningar? Eller sämre?

Det kommer med all säkerhet att utredas på längden och tvären när vi har ett facit i hand. Men när vi har det, det vet ingen i dag.

Kortsiktigt kan det mycket väl vara så att förtroendet för regeringen tvärtom stärks. Vi tenderar att söka sammanhållning med utifrån kommande hot, och Stefan Löfvens paradgren som statsminister har flera gånger visat sig vara allvarstyngda presskonferenser.

Blir det alltid ”automatiskt” oppositionen som vinner politiskt i en sån här stor kris? De har ju lite mer tacksamt läge, så att säga.

VIKTOR BARTH-KRON: Absolut inte, standardgissningen brukar vara den motsatta: Vid allvarlig kris och utifrån kommande hot sluter nationen upp bakom ledarskapet, och så vidare. Däremot är det självklart så att det är regeringen som har något att förlora här, eftersom det är regeringen som förväntas agera och hantera situationen. En misslyckad hantering kan bli kostsam även bland väljarna, men det dröjer sannolikt länge innan vi kan göra något sådant bokslut.

Hur sker smittspridningen på presskonferenserna istället för att hålla dessa virtuella?

VIKTOR BARTH-KRON: De är i praktiken redan virtuella, på dagens träff var det t ex mycket glest i bänkraderna. Vilket inte beror på bristande intresse. Att statsministern och generaldirektörerna framträdde tillsammans (med mindre än en meters mellanrum) tolkar jag som att man vill signalera nationell enighet, men skulle rekommendationerna om social distans bli ännu tuffare så gissar jag att man skulle göra avkall även på det.

Vem är denna kris Lottie Knutson, tycker du?

VIKTOR BARTH-KRON: Svårt att jämföra med flodvågskatastrofen, men det är klart att det är många medicinska experter som nu håller på att få ett folkligt genombrott som de förmodligen aldrig anade när de utbildade sig från början. Agnes Wold, Björn Olsen, det finns en hel del.

Tror inte du att det kan vara provocerande att man lägger 75 miljoner på en kampanj om att tvätta händerna? Andra länder stänger gränser, skolor etc men Regeringen har en presskonferens om att tvätta händerna!!

VIKTOR BARTH-KRON: Om det leder till handtvätt som räddar 750 liv så tror jag att de flesta tycker att det är väl investerade pengar.

Men jag förstår vad du menar. Det är uppenbart att regeringen och myndigheterna tar en risk när de intar en mer avvaktande hållning till kraftfulla åtgärder än vad man gör i jämförbara länder. Om inte annat en politisk risk. Skulle det vara så att Sverige kommer sämre ur detta än t ex Danmark så kommer det bli ett svårt pedagogiskt problem att förklara varför vi ändå gjorde rätt.

Om vi å andra sidan kommer ur det lika bra eller bättre så kommer de ansvariga framstå i ett positivt ljus, som de som höll huvudet kallt i ett upptrissat läge, och inte offrade jobb och friheter i onödan.

Vi får se, helt enkelt.

Påminner inte situationen mycket om flyktingkrisen 2015 när regeringen fick otroligt mycket kritik för att agerat långt efter EU och omvärlden? Man bagatelliserade problemet tills det var för sent.

VIKTOR BARTH-KRON: Det finns en uppenbar likhet i det att regeringen genomgående hänvisat till myndigheternas önskemål/krav om åtgärder – då gränskontroller etc, nu förbud mot folksamlingar och liknande.

Det finns dock en mycket viktig skillnad. Hur många flyktingar Sverige bör ta emot är en politisk konfliktfråga – vissa tycker fler, andra färre. Regeringen var och är splittrad i den frågan. Enskilda politiker slet och sliter sitt hår när de väger värden mot varandra i den frågan.

När det gäller coronaviruset är alla i hela världen helt överens om att ju färre fall, desto bättre.

Det är därför, skulle jag säga, mer logiskt att hänvisa till medicinsk expertis nu än det var att hänvisa till Polisens eventuella krav på gränskontroller då.

(Inga jämförelser i övrigt mellan migration och pandemier, naturligtvis. Detta gäller regeringens hantering i form.)

Lena Hallengren gjorde stabil intervju i SR idag. Stigande stjärna som nu blommar ut?

VIKTOR BARTH-KRON: Det är inte ofta en socialminister hamnar i strålkastarljuset på det här sättet. Faller hanteringen väl ut kan det mycket väl vara så. Socialdemokraterna har ett akut underskott på framtidsnamn som inte heter saker som Anders och Mikael. Nu satt Hallengren visserligen redan i Perssonregeringen, men för den breda allmänheten är hon nog ändå ett rätt nytt kort.

Tror du verkligen att folk som är småförkylda kommer att hålla sig hemma för att minska smittan? Bara på mitt jobb med hundratal anställda går folk omkring och småhostar och det är ingen som verkar vilja gå hem? Kommer regeringens strategi att fungera när ingen verkar bry sig?

VIKTOR BARTH-KRON: Det är nog av just den här anledningen som man satsar så hårt på information. Så länge folk står och hostar vid kaffeautomaterna och skakar otvättade händer så är det mesta i övrigt tämligen förgäves.

Anslagstavlan på tv nu med Corona info. Känns tryggt med den gamla tecknade intron...Kommer inte denna massiva ekonomiska nedgång som vi nu skapar att skada och döda fler pga sociala problem än Corona skulle göra

VIKTOR BARTH-KRON: Det är förmodligen nästa stora fråga – vad är det värt? Ett nedstängt samhälle har förstås betydande alternativkostnader, på lång sikt också i form av liv och hälsa. Just nu är enigheten total om att det överordnade är att stoppa smittan, men andra prioriteringar kommer med tiden att göra sig allt mer gällande. Misstänker jag.


Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Viggo Cavling svarade på resefrågor: 

Jag undrar hur de ser ut med resor till Serbien? Vi ska nämligen gifta oss i maj i Serbien och är orolig att de kommer bli problem. Tror du de är möjligt att de kan bli av?

VIGGO CAVLING: Det kommer att vara tufft att resa någonstans i Europa de närmaste månaderna. Jag tror det enklaste sättet för dig att komma dit är att åka bil. Flyga är osäkert de närmaste månaderna. Men samtidigt kommer priset på flygbiljetter att vara lågt, så det gäller att ha is i magen.

Svenska skidorter, ja eller nej?

VIGGO CAVLING: Jag tror att absolut att svenska skidorter är ett bra alternativ om du vill åka skidor. Speciellt om du kan bo i en egen stuga och ski out och in. 

Om jag bokat resa till Rom via Norweigan och separat bokat hotell via Hotels.com , finns det då någon möjlighet att få pengarna tillbaka?

VIGGO CAVLING: Att få tillbaka pengar på en flygresa som är bokad separat är mycket svårt vid normala resor och just nu omöjligt. Men prata med ditt kreditkortsbolag och flygbolaget så kanske.

VING skriver att alla får sina pengar tillbaka som drabbas av inställd resa medan SRF uppmanar sina medlemmar att vänta med sådana besked. Vad gäller?

VIGGO CAVLING: Jag tror att det är SRF:s väg som gäller idag. De stora resebolagen står inför otroligt tuffa utmaningar nu och det gäller att regeringen som förbjuder människor att resa förklarar för reseindustrin hur den ska kunna överleva. Charterbolagen och deras kunder sitter just nu fast i en rävsax.

SAS bromsar flygtrafik, har en inrikesflygning imorgon 08 med Norwegian. Känns det möjligt att Norwegian gör samma val? Eller verkar flygbolag lugna med inrikesflyg?

VIGGO CAVLING: Jag är övertygad om att Norwegian och BRA flyg kommer att göra samma sak och ställa in 90 procent av sina flyg. Flygbolagen har stora kostnader och när det inte kommer in några intäkter alls blir det otroligt tufft hålla uppe trafiken. 

Hur tror du att reseindustrin och media kommer att överleva denna krisen?

VIGGO CAVLING: Reseindustrin kommer att se helt annorlunda ut när vi är klara med corona. Många bolag som vi känner idag komme att försvinna eller gå ihop med andra bolag. Jag tror att de statligt ägda bolagen har en fördel just nu, vår regering kommer inte låta SAS gå i konkurs. Men i grunden är jag övertygad om att människor kommer att vilja resa.

Hej! Vad är chanserna att SAS flyg kommer gå som vanligt från London under kommande vecka?

VIGGO CAVLING: SAS kommer inte att flyga som vanligt de närmaste månaderna. 90 procent av personalen är varslade och jag tror att nästa lika många flygplan kommer att stå på marken. Att flyga ett flygplan är otroligt dyrt. Ett enda plan kostar en miljard.

Tufft besked av Rikard G men han levererar det med ett: varför, vad händer nu och vad det innebär nu. Är han rätt pilot för att ta SAS genom detta kaos? 

VIGGO CAVLING: Jag tror att Rickard Gustafson är det absolut bästa för SAS. Han har varit chef i nio år och kan verksamheten mycket bra. Det är en sanslös storm nu och då är det bra med en kapten med stor erfarenhet och kunskap. Det som händer nu är samhällskris och något helt nytt. Vi har aldrig varit med om något liknade.

Borde inte reseföretagen få en del av de 500 miljarderna istället för att behålla resenärernas? Måste ju vara avsevärt enklare för alla?

VIGGO CAVLING: Det kommer att komma fler stödåtgärder för reseindustrin de närmaste dagarna. Men hur och vad är mycket oklart. Det pratas om en fond, men formerna för detta är mycket oklara.Magnus Falkehed bor vanligtvis i Paris, men befann sig i Rom när Italien sattes i karantän.

Expressens Magnus Falkehed svarade på frågor om Italien och Frankrike:

I Sverige känns det som att alla har panik, är det samma i Frankrike och Italien?

MAGNUS FALKEHED: I Frankrike tycker läkare och premiärminstern Philippe som talade igår att fransmännen inte har tillräckligt med panik. Därför stämngde han ned landet ännu mer i förhoppningen att folk skulle fatta allvaret. I Italien när jag var där verkade det ha gått längre. Jag mötte ingen som ägnade sig åt plumpa skämt eller försökte förringa allvaret i det hela.

Vad gör folk i karantän? Får de gå och handla? Eller hur funkar det rent praktiskt?

MAGNUS FALKEHED: Om folk inte har symptom eller tros vara smittade får de gå och handla mat och medicin. Många stannar inne. I Italien samordnar regeringen en rad solidaritetsinitiativ på nätet: gratis streaming, gratis distansutbildning mm. Det kommer nu även till Frankrike. Vissa hyllor är tomma i affärerna. Men så som igår var det mycket folk i barerna som kindpussades etc. Och idag höll de lokalval vilket har fått mycket kritik.

Verkar invånarna i Italien tycka att åtgärderna är nödvändiga och bra eller överdrivna?

MAGNUS FALKEHED: I Italien mötte jag nästan ingen som tyckte att åtgärderna var överdrivna. Snarare tvärtom. Många var genuint rädda för vad som ska hända när Coronan drar sig söderut. I norr har de bland världens och Europas bästa sjukvård. I söder är det däremot kritiskt. Och redan nu ligger de på många håll i norr på 95% kapacitet för respiratorer. Det vill säga 5% från riktigt tuffa beslut om vem som ska räddas och vem som inte ska räddas.

Hur är situationen i Italien!? Hoppas du mår bra!?

MAGNUS FALKEHED: Situationen i Italien är riktigt kritisk och allvarlig. Men jag mår bra tack. Symptomfri, men i karantän.

Har det funnits normal tillgång till mat (och toalettpapper) under hela karantänen?

MAGNUS FALKEHED: Ja, ingen har svultit och toapapper kanske har tagit slut på sina håll, men i Rom fanns det i alla fall att tillgå och jag utgår från att grannar är solidariska om det kniper. Lustigt vilken fixering det ofta blir just toapapper... även om jag förstår det som själv alltid har en halv rulle i ryggan på reportage :-)

Är det korrekt uppgift (sett i en del internationell media) att ca hälften av de inlagda på intensiven för Covid-19 i Frankrike är under 60 år?

MAGNUS FALKEHED: De uppgifter jag sett så handlar det om en medianålder på 54 år i Frankrike. Jag tror faktiskt att många politiker blev chockade av just den siffran och att det bidrog till att de tvärstoppade och bytta strategi. Innan var de lite inne på den svenska och brittiska linjen med flockimmunitet. Men så räknade kanske någon på priset för det... Men det är bara spekulation.

Angående stängning av skolor: hur löser dessa länder detta med att en del föräldrar arbetar med nyckelfunktioner i samhället? Har det varit en stor debatt om detta där också?

MAGNUS FALKEHED: I Frankrike löser de skolproblemet med att endast vårdpersonalens och polisernas barn (och några nyckelgrupper) får skickas till skolan. De andra får klara det bäst de kan. 

Vad gör militären eller polisen om någon bryter karantänen i Italien?

MAGNUS FALKEHED: De patrullerar och kontrollerar. Det är straffbart att bryta karantänen. Men väldigt många har slunkit genom. Det uppstod kritik just mot att landet stängdes ned i två steg så många i norr flydde söderut och åt andra håll vilket ökade smittspridningen. Svårt det där. Lärdomen är kanske att det är bäst att satsa hårt med gång om man ska gå den vägen?

Har situationen blivit bättre av att stänga skolor och ha karantän?

MAGNUS FALKEHED: Ja, situationen i norra Italien förbättrades eller bromsades av drastiska åtgärder som att stänga skolor. I Frankrike gör man det nu och sen krävs det en viss inkubationstid innan man ser resultatet av åtgärderna.

Hur är läget nu inom vården i Italien? Jag tänker på puckel med svårt sjuka i förhållande till kapacitet.

MAGNUS FALKEHED: Vården är på bristningsgränsen i norr och många fruktar katastrof i söder om ett par veckor. Frankrike är laddar också för en. tuff puckel. Trots att landet har muskler i vården och dessutom en vårdreserv. Ett sorts vårdhemvärn på 21000 personer.


Pontus Andersson från Lärarförbundet chattade om skolfrågor: 

Har ni vidtagit några åtgärder på den skolan du jobbar på? Typ handsprit i klassrummen eller så?

PONTUS ANDERSSON: Jag har själv varit hemma under veckan i vanlig förkylning, så om riktlinjerna ändrats har jag inte nåtts av detta. Min personliga reflektion är att i ett sådant här läge hjälpa eleverna att sköta handhygien än mer noga än normalt.

Är du som lärare rädd att bli smittad av eleverna eller dina kollegor??

VIKTOR ANDERSSON: Jag är inte särskilt rädd, nej. Jag arbetar också på en mindre skola med ca 130 elever. Sedan är jag själv ingen riskgrupp och umgås inte heller nära någon inom densamma.

Hej, jag är lärare med typ 1 diabetes. Jag känner mig lite orolig. Jag mår bra men hur resonerar man kring riskgrupper som arbetar inom skolan?

PONTUS ANDERSSON: Jag förstår din oro. Om jag vore du skulle jag prata med min rektor och uttrycka oron. I dagsläget finns det inget avtal som reglerar så att människor i riskgrupper kan vara hemma från arbete pga oro. Däremot kan du ju så klart sjukanmäla dig och få sjuklön under 14 dagar. Sen kan arbetstagare komma överens med sin arbetsgivare huruvida arbetet kan ske hemifrån eller på annat sätt anpassas. Hoppas ni hittar en lösning som passar dig.

Jag arbetar som rektor och jag är intresserad av att veta hur ni ser Ut ett fackligt perspektiv på regeringens beslut om att inte stänga skolor. Tack!

PONTUS ANDERSSON: Vi i Lärarförbundet efterfrågar klara, tydliga besked från regeringen när det kommer det till corona och smittoläget. Våra rektorer och lärare är just det - lärare och pedagogiska ledare. Vi ska inte behöva ta beslut och arbetsbördor som inte tillhör professionen. 

Å ena sidan är det positivt att skolledare kan stänga ner skolor efter rådgörande med smitto-experter. Å andra sidan har rektor nog med uppgifter än att få ett tryck på sig från föräldrar och samhälle att ta vissa beslut.

Har ni pratat mycket om corona med eleverna?

VIKTOR ANDERSSON: Mina elever i förskoleklassen (6-7 år) pratar inte mycket om det. Då och då, vissa är lite oroliga. Många av dessa oroliga barn har hört mycket om Corona hemma och tar med sig oron till skolan.

Eleverna i sexan däremot pratar desto mer om det. De är också äldre och kan söka information själva, både på gott och ont.

Vi pratar främst om att det är viktigt att tvätta händerna och hålla god hygien i övrigt.

Jag har en närstående till mig som är i riskgrupp, vilket gör att jag inte vill till skolan just nu. Min gymnasieskola är väldigt stor och därmed vill jag inte riskera min närstående. Vem pratar jag med? Mina lärare eller biträdande rektorn på skolan?

PONTUS ANDERSSON: Du borde prata med dina lärare och kanske skicka ett mail även till din rektor. I dessa tider är det viktigt att vi hjälps åt för att hitta lösningar som kan passa så många som möjligt. Kanske kan du plugga hemifrån så att dina betyg inte blir lidande?

Vi som jobbar som lärare är tvugna att göra om hela kurser för att kunna undervisa elever som är hemma, samtidigt som vi undervisar de få elever som är på plats. Är det rimligt att kräva av lärare att de ska komma på helt nya sätt att undervisa, skapa nya kursplaneringar och komma på lösningar att undervisa på distans, på så kort tid?

PONTUS ANDERSSON: Det är verkligen inte rimligt. Tyvärr är många lärare vara att ”trolla med knäna” och bara lösa problemen. Jag tror vi måste stå på oss och våga säga ifrån. Om arbetsgivare förväntar sig att vi ska göra anpassningar du nämner, då MÅSTE vi få tid att utföra detta. Isåfall skall övertid utgå enligt gällande kollektivavtal. Om huvudman beordrar dig att göra om din kurs, då ska du ha skälig ersättning.

Min son är orolig och inte vill gå till skolan. Vad ska man göra?

PONTUS ANDERSSON: Han är nog verkligen inte ensam. Jag tror det är viktigt att lyssna till och bejaka den oron. Omöjligt att säga vad som är rätt att göra då alla barn är olika.

Men lyssna och informera är nog viktigt, utan att ingjuta panik.


Viktor Andersson fick corona.
Foto: Privat / Privat

Coronadrabbade Victor Andersson svarade på frågor: 

Hur mår du nu?

VIKTOR ANDERSSON: I dagsläget är jag friskförklarad. Sedan i torsdags är jag frisk som vanligt, som jag var innan viruset.

Vilka symptom fick du i början och när bröt det ut på riktigt? 

VIKTOR ANDERSSON: Jag fick de flesta symptomen. Jag jobbade som vanligt och sen kom det på kvällen. Det började med feber och hosta, sedan kom halsont dagen därpå. 

Hur förstod du att det var corona?

VIKTOR ANDERSSON: Jag misstänkte det redan när jag fick feber, eftersom jag kom hem från utlandet dagen innan. Sedan fick jag det inte besked förrän tre dagar senare.

Hur blev du smittad? 

VIKTOR ANDERSSON: Det vet jag inte. Antingen i Amsterdam eller på resan dit eller hem. Exakt hur vet jag inte.

Ringde du 112 när du trodde att du hade Corona? Eller hur gjorde du?

VIKTOR ANDERSSON: Nej. Till en början ringde jag 1177. Sen sjukvården efter det.

Vem tog hand om dig under tiden du var sjuk?

VIKTOR ANDERSSON: Mina föräldrar. De blev också satta i karantän eftersom jag var där. Vi har tagit hand om varandra kan man säga.

Jag vill gärna veta hur en test mot coronavirus går till.

VIKTOR ANDERSSON: De använder en tops som de stoppar upp i näsan på en och låter den sitta där i 15-20 sekunder. Det är ganska smärtsamt. 

Är du rädd för att få viruset igen?

VIKTOR ANDERSSON: Nej, det är jag inte. Som jag har förstått det så kan jag vara immun mot viruset nu.

Har du några tips på vad man skall göra under tiden man är sjuk?

VIKTOR ANDERSSON: Hitta någon sysselsättning som man kan göra i flera dagar. Någon serie, eller film. Behöver ju inte ha med tv att göra, men det var det jag gjorde.

Var det pinsamt att smittas med corona?

VIKTOR ANDERSSON: Nej, jag tycker inte det. Man kan ju inte rå för att man får det. Det är inget att skämmas över.

Hur löste ni det med mat och andra förnödenheter medan ni var i karantän? Hade ni så det räckte hemma, eller levererade någon till er?

VIKTOR ANDERSSON: Vi beställde mat online. Sen kom mammas kollega med mat en dag. Det var ganska smidigt. 

Vad skulle du säga till alla som är utom sig av oro på grund av det här viruset?

VIKTOR ANDERSSON: Om man inte tillhör riskgrupperna så tror jag inte att det är så mycket att vara orolig över. För mig var det ju mest influensa-symptom som går över av sig själv.

Efter din erfarenhet, vad känner du om paniken bland folket och om denna bunkring av mat. Nödvändigt?

VIKTOR ANDERSSON: Jag har stört mig på det ganska mycket. Bunkringen är inte nödvändig. Maten kommer inte ta slut. Man kommer ju inte sitta i karantän i månader. 

Hade du någon gång tanke på att åka till sjukhus. När symtomen var som värst?

VIKTOR ANDERSSON: Nej. Det hade jag inte. Så pass dåligt mådde jag inte. Det är inte speciellt smart att åka in till sjukhuset heller när man har corona.Expressens Mattias Bergqvist driver tv-bloggen ”Spoiler Alert”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mattias Bergqvist svarade på frågor om film och tv i karantäntider:

Jag har inte Netflix, finns det nåt att se på SVT Play?

MATTIAS BERGQVIST: En hel del på SVT Play. Så här på rak arm: 

”Erkännandet” med Martin Freeman. 

Fantastiska miniserien ”En engelsk skandal” med Hugh Grant, som nu finns tillgänglig igen. Tre avsnitt. 5 getingar. 

Franska spionserien ”Falsk identitet”. Fyra säsonger tillgängliga, den nya och femte säsongen börjar sändas 3 april. 

Svenska serier: ”Tsunami”, ”Bonusfamiljen”, ”Kalifat”. 

I dag lördag landade första avsnittet i säsong 2 av ”Kommisarie Bancroft”. Brasklappen: Med den måste man tänka bort all sorts realism i dialog och hur rollfigurerna agerar, men det finns något underhållande knäppt i det som gör att man ändå vill se mer. 

Glömt inte heller Öppet arkiv. Där finns många svenska klassiker, bland annat den Ingmar Bergman-skrivna och Bille August-regisserade ”Den goda viljan”. Nära nog i en klass för sig själv. Och om Bergman inte passar: ”Percy Tårar” eller ”Nilecity 105,6”

Vilka är de bästa serierna på HBO?

MATTIAS BERGQVIST: På HBO Nordic: ”The Sopranos”, ”The Wire”, ”Mad Men” och ”The Leftovers” samt ”Deadwood” och ”Veep”

Har du sett det gänget, fortsatt med ”Succession”. Och, naturligtvis, förra årets bästa serie: ”Chernobyl”.

Vet du när fler säsonger av The Good place och Brooklyn 99 kommer?

MATTIAS BERGQVIST: Två favoriter, men tyvärr inte. Både serierna tillhör numera NBC i USA, och det har varit lite upp och ner med de internationella rättigheterna för båda serierna om jag minns rätt. Helt plötsligt dyker det bara upp nya avsnitt, och det är knappt att Netflix kommunicerar det till oss som skriver om tv heller. Men: Hoppas på snart.   

Bästa dokumentärerna på Netflix? Nya eller gamla spelar ingen roll

MATTIAS BERGQVIST: Bäst, utan tvekan: ”The Staircase”, där Jean-Xavier de Lestrade berättar om rättegången mot Michael Peterson. Serien hade premiär 2004, och sedan köpte Netflix rättigheterna och producerade tre nya avsnitt. De är inte lika bra som de första, men binder samman historien på ett tillfredsställande sätt.

Utöver det: ”Making a murderer” och ”Cheer”. Den senare är, för genren, makalös tv.

Tips på nått glatt att titta på! Jag är deppig till tusen. 

MATTIAS BERGQVIST: ”What We Do in the Shadows” på HBO Nordic, som handlar om ett gäng slackers-vampyrer. Löjlig och rolig. 

Vet du om EU kan göra ett undantag så Disney+ kan börja sändas i Sverige (tidigare än i sommar)?

MATTIAS BERGQVIST: Tveksamt om så skulle ske. Finns dessutom EU-regler som säger att 30 procent av innehållet på streamingtjänsterna måste vara lokalt, så massa att hålla på med där. Sedan finns så klart risken att Disney+, i och med allt som händer nu, lanseras senare än planerat.

Disney har, precis som många andra studior, stängt ner pågående inspelningar och flyttat premiärer på framtiden.  

Topp 10 bästa serierna? Kanske har jag missat något. Produktionsvolymen är hög, men kvalitén låg tyvärr...

Någonsin? Här är en lista på de bästa som har flera säsonger under bältet. 

1: ”The Sopranos”
2: ”The Simpsons”
3: ”The Wire”
4: ”The Shield”
5: ”Mad men”
6: ”Breaking bad”
7: ”South Park”
8: ”Skål! (”Cheers”)
9: ”Seinfeld”
10: ”Deadwood”


Ulrika Jonasson, rättschef på Skolverket.
Foto: Pressbild

Skolverkets rättschef Ulrika Jonasson svarade på skolfrågor:

Varför stänger man inte skolorna när alla andra länder gör det som har mindre fall? Varför ska vi vara de som ej gör något? 

ULRIKA JONASSON: Skolverket har inte mandat att ta ett sådant beslut. Skolans huvudmän, det vill säga kommunen för kommunala skolor och styrelsen för fristående skolor, är ansvariga och kan ta det beslutet.

Hur blir det med de nationella proven? Kommer dessa genomföras? 

ULRIKA JONASSON: Eftersom skolan inte har stängt kommer de nationella proven att genomföras som planerat. En rektor har rätt att flytta fram ett provdatum om det finns särskilda skäl. det kan vara om en skola är stängd eller om ett stort antal elever är borta på grund av den aktuella smittspridningen. 

Om skolorna stänger kommer detta så klart påverka nationella prov etc. Jag går i nian och mina slutbetyg är viktiga för gymnasieansökan och ett sätt att visa vad man kan är just nationella prov. Hur ska lärarna kunna betygsätta oss elever om skolorna stänger? 

ULRIKA JONASSON: I går fattade regeringen beslut om nya regler som gör det möjligt med olika åtgärder när skolor behöver stänga på grund av coronaviruset. Det handlar bland annat om att skoldagar kan exempelvis kan förläggas till lördagar, söndagar eller helgdagar. Det skulle också kunna bli så att skoldagarna förlängs eller att terminen förlängs. Det är för att du som elev ska få den garanterade undervisningstid som du har rätt till. 

Förväntas man bedriva videoundervisning för elever som är hemma och som har ett åtgärdsprogram?

ULRIKA JONASSON: För elever som är eller misstänks vara smittade kan lösningar för elevens utbildning behöva utformas i de enskilda fallen. Elever som är sjuka förväntas dock vanligtvis inte utföra skolarbete under sjukdomsperioden. Men skolan behöver ha en beredskap för att hjälpa dem att hämta i kapp förlorad undervisning när de kommer tillbaka. 

Många elever i årskurs 8 ska i kommande vecka ut på praktik i 2 veckor. Fick precis ett mail av rektorn på barnets skola att de överlåter beslut om praktik eller inte på oss föräldrar. Är detta en vettig lösning? Är du inte skolan som beslutar om skola/skolplan ska följas eller inte?

ULRIKA JONASSON: Skolverket har informerat om att prao i första hand anordnas på en arbetsplats, i andra hand kan eleven delta i undervisningen på ett yrkesprogram på gymnasiet. Om det finns synnerliga skäl kan prao ersättas av andra arbetslivsorienterade insatser. Det kan vara viktigt att ha en fortsatt dialog om detta på er skola.

Min dotter är 15 år och ska ju vara i skolan enligt direktiven. Hemma har hon en bror med en dödlig muskelsjukdom och andningshjälp dygnet runt. Vid en smitta av Corona virus så har han ingen chans att överleva. Jag som mamma har Addisons sjukdom och tillhör också riskgrupp. Varför pratar man inte om oss? Varför ska man bara ta hänsyn till barn som kanske känner sig otrygga om skolan stänger. Var finns solidariteten till barn som är sjuka eller har sjuka syskon? 

ULRIKA JONASSON: För elever som är särskilt känsliga för smitta kan skolan behöva utforma lösningar i de enskilda fallen för att göra det möjligt för dessa elever att ta del av utbildningen. Dessa elever kan ibland inte vistas tillsammans med andra elever och kan då behöva särskilt anpassad undervisning, exempelvis enskild undervisning, undervisningen i hemmet eller särskilda åtgärder för att kunna utföra visst skolarbete hemifrån. 


Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren (S) svarade på frågor

Man kommer inte fr på 1177 och svaret på 11313 är ”ring 112 om du inte kan andas”. Det gör det svårt att följa instruktionerna. Då funkar ju inte råden till sjuka. Vad görs där?

LENA HALLENGREN: Vi anslår nu i och med ändringsbudgeten mer resurser till regionernas sjukvård, bland annat till 1177. Det är självklart att vi måste jobba tillsammans för att få det att funka så att människor kommer fram inom rimlig tid.

Jag läser i tidningar hur många som har smittats av Corona. Men aldrig hur många som har tillfrisknats. Finns det ingen statistik över detta?

LENA HALLENGREN: Hittills har, så vitt jag vet, en svensk tillfrisknat. Det är viktigt att veta att merparten av de sjuka i Sverige har lindriga symptom. Däremot ser vi att i exempelvis Kina är det fler och fler. 

Över hela världen mäter man antalet smittade för att se mönster på spridning, underlaget ligger till grund för WHO och deras uppgradering av COVID 19 till pandemi. Att ett av världens rikaste och bästa länder inte klarar av att solidariskt delta i översikten av spridningen måste ses som ett svek mot människor i riskgrupper samt den globala bilden av spridningen. Kommer regeringen agera mot folkhälsoinstitut att återuppta tester i solidaritet med övriga länder? 

LENA HALLENGREN: Vem som ska testas och på vilket sätt är bedömningar som görs av professionen, utifrån de förutsättningar man har. Det handlar om att prioritera insatserna för att fokusera på att skydda riskgrupperna och personalen. 

Om man inte testas för covid-19 trots symtom, hur vet man då hur länge man ska vara hemma för att inte smitta andra?

LENA HALLENGREN: Det som gäller är att man ska vara hemma två dagar efter att man är symptomfri. Man får helt enkelt följa rekommendationerna från sjukvården och Folkhälsomyndigheten. Det är ju inte politiker som gör den typen av bedömningar utan det görs av profession med lång utbildning och stor expertis kring just sjukvård och smittskydd.

Oscarsteatern i Stockholm kör föreställningar med reducerad publik. Ska man som +75 år gå trots allt? Borde man inte göra undantag från sina regler och tillåta ombokningar eller tillgodo för kommande föreställningar?

LENA HALLENGREN: Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är att man ska begränsa sina sociala kontakter, vilket man ska tänka extra på om man tillhör en riskgrupp. Däremot måste varje arrangör själv hantera situationen.

Varför testar ni inte alla som kommer med flyg eller bussresor efter ett par dagar!? Dom som flög in från Rom för tre dagar sen gick rakt in i landet. I Västervik Kalmar och Vimmerby går busslaster rakt in i samhället utan koll. En del jobbar på sjukhus. Dom gick till jobbet. Husarrest? Symptomen behöver ju inte va så kraftiga. Ni vågar ju inte testa fler och kolla dom som har vaga symptom. Ni är ju rädda för panik. Vad är skillnaden på Norge och Danmark jämfört med oss?

LENA HALLENGREN: Skälet är att det har visat sig vara väldigt ineffektivt att screena alla som kommer på exempelvis ett flyg, eftersom de kan ha virus helt utan att uppvisa symptom. Länder som exempelvis Italien testade detta, men slutade eftersom det fungerade dåligt. Tester, sjukvårdsmaterial, den skyddsutrustning som behövs samt utbildad personal är begränsade resurser som måste användas på bästa sätt. Därför prioriteras riskgrupper samt personal inom hälso- och sjukvård. 

Hej, jobbar inom sjukvården. Vi hade en patient som testades för coronavirus. Mina kollegor gick in utan skyddsutrustning för att de gjort det dagen innan med, då patienten inte haft coronavarning. Jag känner att vi utanför infektion inte har den kunskap som behövs, vi borde inte vårda dessa patienter. Inte ännu iaf. Det är ju en hel procedur med att klä av sig skydd och vi tar det inte heller på allvar. Tror vi måste bli bättre på att vårda rätt patient på rätt plats så vi skyddas. Vad tror ni?

LENA HALLENGREN: Otroligt viktigt att man får både den utrustning, utbildning och träning som behövs! Socialstyrelsen har i uppdrag att bistå regionerna med träning och utbildning, med anledning av coronaviruset. Väldigt viktig fråga!

Hej hörde på rapport kl 18.00 att skyddskläderna börjar ta slut, hur är det möjligt är Sverige inte alls förberedd att något som coronavirus kan komma?

LENA HALLENGREN: Jag hade i dag möte med mina europeiska kollegor och kan konstatera att frågan om tillgång till skyddsutrustning är ett problemområde i alla länder. Det beror helt enkelt på att efterfrågan är hög över hela världen, alla länder håller på sitt och i till exempel Kina har produktionen dragits ner. Regeringen har redan vidtagit åtgärder, som exempelvis att ingå i en EU-gemensam upphandling. Socialstyrelsen köper upp det som går. Men mer behövs! Imorgon träffar jag och näringsministern delar av branschen för att se hur vi kan hjälpas åt att öka tillgången. 

Varför är hysterin total kring corona? När svininfluensan inträffade så hade vi betydligt fler smittade och döda än vad vi har nu och stod även då utan vaccin. Vad är skillnaden?

LENA HALLENGREN: Vi hade ju vaccin då, vilket var det som både stod i fokus och som vården inriktades på. Jag tror också att det spelar roll att vi har mer desinformation samt många social forum där rykten kan spridas i dag. Det kan spä på människors oro.

Vi inom vården behöver ordentliga skyddskläder inklusive andningsmasker (och inte bara munskydd) om vi ska kunna hjälpa de många tusentals som troligtvis kommer bli svårt sjuka i Sverige. Vad gör regeringen för att ordna detta? Regionerna vekar ju inte klara av det - lagren är alldeles för små idag. Kan man starta upp produktion av skyddsutrustning i statlig regi?

LENA HALLENGREN: Det här är en av våra viktigaste frågor just nu. Jag hade idag möte med mina europeiska kollegor och kan konstatera att frågan om tillgång till skyddsutrustning är ett problemområde i alla länder. Det beror helt enkelt på att efterfrågan är hög över hela världen, alla länder håller på sitt och i till exempel Kina har produktionen dragits ner. Regeringen har redan vidtagit åtgärder, som exempelvis att ingå i en EU-gemensam upphandling. Socialstyrelsen köper upp det som går. Men mer behövs! Imorgon träffar jag och näringsministern delar av branschen för att se hur vi kan hjälpas åt att öka tillgången.

Varför dröja med att stänga skolor? Övriga länder tar enorma krafttag, Sverige dröjer med allt.

LENA HALLENGREN: Om en skola ska stängas ska det göras för att expertmyndigheten, i detta fall Folkhälsomyndigheten, bedömer att det behövs för att minska smittspridningen. Det har de inte gjort. 

Varför följer ni inte Danmark och Norges exempel och förbjuder evenemang som samlar 100 deltagare eller mer? Ex. äger flera ungdomstävlingar i Stockholmstrakten rum de närmaste veckorna som samlar ett par 100 deltagare vid varje tillfälle.

LENA HALLENGREN: Det beslut vi fattade igår, att förbjuda allmänna sammankomster på över 500 personer, är grundat på de bedömningar som Folkhälsomyndigheten gör kring vad som är lämpligt för att begränsa smittspridning. Man ska aldrig ta den här typen av beslut godtyckligt. Det handlar om att begränsa våra grundlagsstadgade rättigheter och det får långtgående konsekvenser. Deras bedömning är mig veterligen samma som Norge gjort. 

Varför anses det som sekretessbrott för Folkhälsomyndigheten att uppge ort där drabbad funnits, när tidningar vid t.ex. trafikolyckor gärna berättar både ort, bilmodell, ålder och kön?

LENA HALLENGREN: Det handlar om att den som söker vård omfattas av patientsekretess. Jag tror i grund och botten det är viktigt att man kan lita på att personlig sjukvårdsinformation behandlas med sekretess.

Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Professor Agnes Wold svarade på frågor om coronaviruset

Varför har man inte testat alla från Italien hemvändande skidåkare redan vid ankomsten till respektive flygplats? 

AGNES SVARAR: Man utsöndrar inte virus förrän man har symtom. Det är alltså ingen idé att ta provet på folk som ännu inte haft symtom. Provet kan vara negativt då man kommer, men positivt några dagar senare, så ett sådant negativt prov säger ingenting.

Är spädbarn i en riskzon för smittas av corona-viruset? 

AGNES SVARAR: Jag har inte läst något om just spädbarn, men småbarn har generellt mycket lindrigare symtom än vuxna. De som är den stora riskgruppen är äldre.

Det talas om luftvägssymtom. Vad menas specifikt?

AGNES SVARAR: Som en förkylning eller influensa. Hosta, snuva, feber. Precis när man blir sjuk kan man känna sig allmänt ruggig och hängig, ha muskelvärk och huvudvärk. Precis som vanlig förkylning eller influensa helt enkelt.

Bör vår son med svår astma stanna hemma från förskolan? Kan vi få bidrag från Försäkringskassan för detta i så fall?  

AGNES SVARAR: Just astma står det ingenting om i de kinesiska artiklarna, gissningsvis för att astma inte är så vanligt där som här. De har mer bronkit och liknande symtom, eftersom de röker och har dålig luft. Så jag vet inte om astma är en riskfaktor. Det lär visa sig när man får mer erfarenhet av coronasjukdomen från länder i västvärlden där man har mycket mer astma.

Kan jag åka tåg och spendera helgen i Jönköping utan några faror? 

AGNES SVARAR: Ja, faktiskt. Men träffa inte folk som har förkylnings- eller influensasymtom. 

Har blivit förkyld med hosta och lite feber behöver jag vara orolig för att det är Corona? Har inte varit utomlands. Var även till mina gamla svärföräldrar 1 dygn innan jag blev förkyld behöver jag vara orolig för att jag smittat dom.

AGNES SVAR: Det beror lite på var du bor. Bor du i Stockholm kan det vara en risk för att det är corona, men troligen är det en förkylning. Man brukar inte smitta innan man blir sjuk, men vi får hoppas att du inte smittade morfar i vilket fall som helst. Och se till att inte träffa honom förrän du är ordentligt frisk igen! 

Resa till Grekland planerat i början av juni. Bör man låta bli? 

AGNES SVARAR: Absolut. INGA UTOMLANDSRESOR! 

Hur testas Corona? Alltså hur funkar proverna? Blod, bakterieodling? Och varför är det ont om dem? 

AGNES SVARAR: Nej, man stoppar en tunn metallpinne med en bomullstuss i änden längt in i näsan och vispar lite så det fastnar lite slem från luftvägarna. Är man coronasmittad innehåller det virus. Sedan renar man fram RNA (det genetiska materialet) från viruset. Sedan stoppar man det i en maskin som kopierar RNA:t i miljontals kopior och så detekterar man kopiorna.

Hur stort uppskattar du mörkertalet med smittade i Sverige?

AGNES SVARAR: Omöjligt att säga.

Kan man efter tillfrisknande av covid-19 få det igen eller blir man immun mot viruset? 

AGNES SVARAR: Det finns ingenting som tyder på att man kan få det igen, det brukar man inte få när det gäller virusinfektioner. 

Varför är det slut på basala grejer såsom handsprit? När kommer det mer?

AGNES SVARAR: För att det är sådan efterfrågan. Viktigast är att vården får ha sin handsprit i fred. Vi andra kan tvätta oss med tvål och vatten.

Har en katt med hjärt- och lungproblem. Bör jag vara orolig? 

AGNES SVARAR: Klart att man är orolig för kissen. Men den kommer absolut inte att få mänskligt corona-virus i alla fall.

Lider av crohns sjukdom. Tar medicin som sänker mitt immunförsvar, bör jag vara orolig? Känner att vi fått väldigt lite info kring riskgrupperna.

AGNES SVARAR: Att det är lite info beror på att de studier vi har att tillgå är från Kina. Och där hade man helt enkelt inte så många personer med sjukdomar som astma, Crohn, eller folk som åt immunsupprimerande behandling. Det är helt enkelt sjukdomar och behandlingar som vi har i västvärlden, men som är ovanliga i Kina.

Det skrivs väldigt lite om gravida. Finns det någon risk för fostret om mamman får Corona?

AGNES SVARAR: Inte vad man vet. 

Tycker du det är riskabelt och dumt att gå till gymmet (typ Friskis)? Är frisk men börjar bli lite nojig. Tack för bra frågestund med klara svar! 

AGNES SVARAR: Jag går själv på ett gym. Har kommit fram till att ett gym där man står och tränar för sig själv inte kan vara någon fara – det är ju flera meter mellan maskinerna. Att rusa runt i cirkel på Friskis och Svettis är lite mer av ett riskbeteende. Tyvärr är det just sådana hurtbullar som åkt på skidresor och träningsresor till Portugal. Säkrast är att umgås med friska pensionärer som hållig sig hemma, tror jag. 

Borde man inte sprita telefonen som man tar på hela tiden?

AGNES SVARAR: Nej, det är ju dina egna hudbakterier. Dem har du ju redan på din hud. 

Varför stängs inte tunnelbanan? Sveriges värsta smitthärd!

AGNES SVARAR: Det är knappast den viktigaste smitthärden. Men den som kan kanske kan cykla (köpa en elcykel?) och gå. Då blir det också lite glesare mellan folken på T-banan.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Foto: nordnet

Sparekonomen Frida Bratt svarade på frågor om hur corona påverkar ekonomin 

Jag har nyss köpt bostad och har ångest för att priserna nu kommer rasa?

FRIDA SVARAR: Det går bara att spekulera i coronavoirusets effekter på bostadsmarknaden. Å ena sidan, får vi en rejäl smäll mot konjunkturen så skulle det kunna resultera i att färre kan gå på visningar, buda upp ett objekt och så vidare. Å andra sidan kan låga räntor hålla bostadsmarknaden under armarna. Dock kan vi få se psykologiska effekter på kort sikt, det vill säga när folk ser att sparandet och börsen går ned så kan man hålla hårdare i plånboken. Men din bostad har du köpt för att bo i eller hur? Njut av den!

Jag är orolig för mitt privata pensionssparande. Vad göra?

FRIDA SVARAR: Många är oroliga i dessa dagar, vilket inte är så konstigt när allt lyser rött. Jag tycker man ska tänka på att till pensionen sparar du på lång sikt, förutsatt att du har lång tid kvar till pensionen det vill säga. Jag tycker inte att du ska paniksälja något, då är risken stor att du hamnar snett och säljer när det är lågt och sedan missar en eventuell uppgång. Det bästa att göra med ett långsiktigt sparande tycker jag är att fortsätta månadsspara. Sparar du på lång sikt kan du ju faktiskt dra nytta av att börsen gått ned lite, och du får fler aktier och fondandelar för din månadsinsättning.

Har tillträde till ny lägenhet om en månad. Finns det risk att bankerna kommer vägra att låna ut pengar pga osäkerhet? (Lånelöfte finns i dag).

Osäkerheten vad gäller bankerna och kreditmarknaden gäller främst företag. Jag tror inte att din bank kommer att ändra sitt lånelöfte till dig förutsatt att inget har ändrats i din ekonomi.

Hur ska man tänka med pengar som man har i fonder som sparas till barn och pensionen?

FRIDA SVARAR: Då handlar det om långsiktiga pengar. Även om det är svårt tycker jag man ska försöka låta bli att gå in och sälja av aktiefonder. Trots att börsen går genom någon sorts härdsmälta nu tror jag att den kommer igen på lång sikt. Tänk också att du ju nu får fler aktier och fondandelar för din insättning. Köp breda globalfonder, som placerar på flera olika marknader och många olika sektorer. Det är kortsiktiga pengar, buffertsparande och så vidare, som inte ska vara på börsen. 

Kan Italien få allvarlig ekonomisk kris med tanke på karantänen, som sen kommer att påverka hela EU?

FRIDA SVARAR: Det går bara att spekulera i. Men det som är speciellt är att Italien är Europas tredje största ekonomi, och har faktiskt ännu inte riktigt hämtat sig från finanskrisen och eurokrisen. Skulderna är stora och banksystemet skört - och det här gällde alltså INNAN coronaoron. Det är klart att det då är allvarligt när landet stängs ned. Vilka effekter detta får vet vi inte, men det är bland annat detta som börsoron gäller: kan exempelvis italienska banker få en kris som sedan sprider sig genom banksystemet? Det är bara spekulationer och det behöver inte alls bli så. Men det är vad investerare är nervösa för nu, vilket vi ser i aktiekurserna


Lisa Clefberg.
Foto: Press

Psykologen Lisa Clefberg svarade på frågor om hur man sak hantera sin oro 

Min partner är väldigt orolig över att smittas. Finns det något jag kan göra för att han inte ska ha så mycket ångest?

LISA SVARAR: Det kan förmodligen vara bra att försöka ta reda på vad det är han har ångest över. Är han rädd att smittas själv? Eller är han rädd att smitta andra eller att någon annan som han tycker mycket om ska bli smittad? Ibland kan det bli så att man ”smittas av känslan” så att man går omkring med en allmän ångestkänsla i kroppen och bara är allmänt orolig, utan att riktigt kunna definiera vad man är rädd för. Då är det bra att titta på det så konkret som möjligt. Kan jag göra något åt min oro? Är det något jag utsätter mig för som är ”farligt” eller riskfyllt? Annars är det bra att försöka begränsa tiden man ägnar åt nyheter och även försöka fortsätta med vanliga rutiner och att boka in saker man tycker om att göra.

Det enda man har i huvudet nu är Corona.Följer bevakningen via alla medier, sent in på natten. Stor oro över hur detta ska sluta! Vad kan man göra för att minska denna oro?

LISA SVARAR: Jag skulle rekommendera dig att inte följa medierna till sent in på natten, utan att kanske försöka bestämma en viss tid per dygn som du lägger på detta. Kan du följa ett par tidningar och någon tv-kanal exempelvis och sedan aktivt bestämma dig för att göra andra saker som du brukar må bra av att göra. Det kan vara viktigt att se till att hålla sig till vanliga rutiner i perioder när man känner stor oro: äta regelbundet, sova ordentligt och se till att motionera. Enligt forskningen är ju motion bra för att begränsa oro och ångest eftersom vi får både mer endorfiner, serotonin (antidepressiva) och dopamin (motiverande) samtidigt som vi får mindre cortisol (stresshormon). Lycka till!

Jag har vanligtvis hälsoångest (tvättar jämt händerna, tycker inte om att ta folk i hand, googlar symptom etc). Nu med corona är det nästan ohanterlig. Vågar nästan inte gå ut. Hur ska jag tänka? Vet varken ut eller in.

LISA SVARAR: Du kanske skulle kunna se det så att du är väl förberedd just nu. De strategier som du använder i vanliga fall för att hantera din hälsoångest kanske kan hjälpa dig just nu. Däremot skulle det nog vara bra att inte googla så mycket symptom utan att försöka distrahera dig med sådana aktiviteter som gör att du mår bra i stället: försöka se på filmer eller serier, läsa något: laga någon god mat, träna, eller göra annat som du brukar må bra av. Om du inte gillar att träna bland andra människor kanske du kan göra det utomhus eller hemma, eventuellt med hjälp av internet. 

Jag känner mig väldigt orolig och har ångest över att jag ska smitta någon med corona, även fast jag inte har symptom eller har varit utomlands. Vill sätta mig i karantän ändå: hur ska jag göra?

LISA SVARAR: Jag tror, som jag skrev ovan, att det är lätt att man dras med om man läser mycket och följer många nyhetssändningar. Det är bra att försöka leva så vanligt som möjligt så länge man inte har symptom. Jag skulle rekommendera dig att göra det du brukar göra och kanske vidta vissa försiktighetsåtgärder i linje med det myndigheterna rekommenderar, men inte sätta dig i karantän så länge du inte har några symptom. Försök att sysselsätta dig och distrahera dig, och om du gör saker som du tycker om och inte låter oron ”bestämma” eller ”ta kontrollen” så kommer den gradvis att minska. När vi utsätter oss för sådant som vi är lite oroliga inför känner vi oss gradvis lugnare efter en stund, för kroppen vänjer sig vid känslan och sedan blir vi alltmer säkra och trygga. Lycka till!Man kan begränsa smittan med över 90%.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.