Experterna svarar om terrorattacken

Publicerad
Uppdaterad

Magnus Ranstorp, terrorexpert på försvarshögskolan

Gösta Tompuri, Mellanösternkännare

Varför sker terrorangrepp i Egypten?

Magnus Ranstorp - Det beror på en konflikt som pågått sedan 1970-talet. Att konflikten hårdnat den senaste tiden beror förenklat på att säkerhetstjänsten gått hårt ut mot radikala grupper och arresterat många. Terrordåden kan vara hämnd men också ett sätt att förvärra läget och på så sätt få fler sympatisörer. Men man vill också undergräva Egyptens ekonomi. Gösta Tompuri - Den islamska fundamentalismen i Egypten finns inte hos fattiga bönder utan hos högutbildade som det gått illa för. Det här verkar inte vara ett attentat utfört av inhemska krafter, som ofta revolterar mot överheten, utan är nog en typ av bestraffning utifrån. Egypten har alltid varit centralt i arabvärlden och det egyptiska regeringar gör kan dra på sig mycket ilska, som fredsfördraget med Israel och närmandet till USA.

Är Egypten ett farligt resmål?

Magnus Ranstorp - Nej. Speciellt inte nu efter ett terrordåd. Då tvingas säkerheten upp. Gösta Tompuri - Nej. Normalt sett är det ett väldigt vänligt land. Säkerhetstjänsten är mycket effektiv. Det tyder också på att attentatet kom-mer utifrån - man har koll på sina egna men kan inte leta igenom ryggsäcken på varenda turist.

Hur kan turister undvika terrordåd?

Magnus Ranstorp - Se om UD avråder från resmålet. Man kan tänka på att gå till mindre kända restauranger, undvika buss och försöka smälta in. Gösta Tompuri - Det finns inget man kan göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag