Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experterna svarar om terrorattacken

Magnus Ranstorp, terrorexpert på försvarshögskolan

Gösta Tompuri, Mellanösternkännare

Varför sker terrorangrepp i Egypten?

Magnus Ranstorp - Det beror på en konflikt som pågått sedan 1970-talet. Att konflikten hårdnat den senaste tiden beror förenklat på att säkerhetstjänsten gått hårt ut mot radikala grupper och arresterat många. Terrordåden kan vara hämnd men också ett sätt att förvärra läget och på så sätt få fler sympatisörer. Men man vill också undergräva Egyptens ekonomi. Gösta Tompuri - Den islamska fundamentalismen i Egypten finns inte hos fattiga bönder utan hos högutbildade som det gått illa för. Det här verkar inte vara ett attentat utfört av inhemska krafter, som ofta revolterar mot överheten, utan är nog en typ av bestraffning utifrån. Egypten har alltid varit centralt i arabvärlden och det egyptiska regeringar gör kan dra på sig mycket ilska, som fredsfördraget med Israel och närmandet till USA.

Är Egypten ett farligt resmål?

Magnus Ranstorp - Nej. Speciellt inte nu efter ett terrordåd. Då tvingas säkerheten upp. Gösta Tompuri - Nej. Normalt sett är det ett väldigt vänligt land. Säkerhetstjänsten är mycket effektiv. Det tyder också på att attentatet kom-mer utifrån - man har koll på sina egna men kan inte leta igenom ryggsäcken på varenda turist.

Hur kan turister undvika terrordåd?

Magnus Ranstorp - Se om UD avråder från resmålet. Man kan tänka på att gå till mindre kända restauranger, undvika buss och försöka smälta in. Gösta Tompuri - Det finns inget man kan göra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!