Experterna: Prostitution är inte glamouröst

Publicerad
Uppdaterad
Bilden av prostitution som ett passande extraknäck tillbakavisas av experterna.
- Vi har många bilder av att det är precis tvärtom, att det leder till för tidig död och mycket problematik, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.
"Linnea" beskriver en tillvaro som hon själv valt. Men Carina Ohlsson konstaterar:
- Det är sällan så enkelt att de själva valt det. Många har tidigare varit utsatta för sexuella övergrepp, det finns en överrepresentation där.
- I en rapport som vi tagit fram där ett 30-tal personer, som arbetar med eller har erfarenhet av prostitution, intervjuades fick vi bilden av det inte är något glamoröst. Det är definitivt inte något exklusivt utan nedvärderande, säger ordföranden för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.
Polisen hårdsatsar i höst, och tar ett krafttag mot prostitution.
- Vi har vässat organisationen och jobbar på alla fronter, även mot det enskilda sexköpet på gatan och på nätet, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

Hoppas på fler domar

I veckan kom preliminär statistik från brottsförebyggande rådet, Brå, gällande första halvåret 2010. Fler personer än någonsin anmäls och åtalas för att ha köpt sex.
Redan har 46 fall lett till beslut om åtal - att jämföra med 54 fall under hela 2009.
Rikspolisstyrelsen genomför 2010 ett omfattande arbete, som bland annat syftar till att prostitutionsärenden ska handläggas snabbare. Förhoppningen är fler fällande domar.
- Vi lägger ner väldigt mycket resurser på de här ärendena. Det här är inte bara ett storstadsproblem utan det pågår aktiviteter på många håll ute i landet, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg.
Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, konstaterar
- Köparna betalar för makt över någon annan människa, de utnyttjar någons svaghet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag