Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna om LCHF- och GI-förbudet

LCHF- och GI-märkningar ska stoppas, menar livsmedelsverket.

Nya EU-regler gör att livsmedelsverket tänker sätta stopp för LCHF- och GI-märkta livsmedelsprodukter.

Och förbudet får medhåll av experter.

– De allra flesta seriösa aktörerna skriver inte ut det, säger Fredrik Paulún, näringsfysiolog och GI-guru med eget livsmedelsvarumärke.

Letar du efter hälsomärkningar när du köper livsmedel?

Det är GI och LCHF

• GI står för Glykemiskt index. GI-metoden innebär att man äter långsamma kolhydrater eller mindre kolhydrater.

• LCHF står för low carb, high fat, alltså lite kolhydrater och mycket fett. Dieten innebär att man äter lite socker och stärkelserik mat, som bröd, pasta, ris och potatis, och i stället äter kött, fisk ägg och naturligt fett.

Som Expressen berättade tidigare i dag är det snart slut med GI- och LCHF-märkta matvaror i butiken. Livsmedelsverket har lovat att sätta ned foten mot märkningen, och i ryggen har de EU. På EU:s lista finns ingen klar definition över vad GI- och LCHF-märkningar innebär, och därför ska de strykas.

– Det är bra. I dag har saker kallats GI och LCHF fast det inte alltid varit det. Det här är ett sätt att styra upp det, säger Fredrik Paulún.

Enligt honom vet de flesta som äter GI-kost hur de ska äta och vad de ska välja, och därför tjänar en märkning ändå inte mycket till.

– De allra flesta som sysslar med det här vet väldigt mycket och behöver inte få det förklarat, säger Fredrik Paulún.

"Oftast skitgrejer"

Enligt honom skriver de flesta seriösa aktörerna inte ut GI- eller LCHF-märkningar på sina produkter. Själv säger att han att han för tio år sedan hade en brödsort med LCHF-markering, men att han sedan dess har slopat den.

– De allra flesta seriösa aktörerna skriver inte ut det, säger han.

Även kostrådgivaren Cathrine Schück tycker att märkningen inte tyder på seriositet.

– Tyvärr är det snarare så att när det står LCHF-bröd eller så så är det oftast skitgrejer i alla fall. I min värld är det så att de som äter GI och LCHF vet vad de ska välja ändå, säger hon.

"Risk för vilseledning utan kriterier"

Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm säger att livsmedelsverket nu har satt ner foten i frågan om LCHF och GI-märkning.

– Att LCHF och GI inte får kommuniceras så är för att det inte finns några kriterier. Antingen får de lobba för de kriterierna eller skriva att produkten innehåller mycket kött, till exempel, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på konsumentföreningen i Stockholm.

Eftersom definitioner över märkningarna saknas tycker hon att det är positivt att myndigheterna nu sätter ner foten.

– Det finns stor risk för vilseledning om man sätter på de här utan kriterier, men jag förstår också att folk vill få en enkel genväg, säger Louise Ungerth.

"Det är en djungel"

Ewa Stenskiöld, som driver ett eget varumärke för GI-mat fick märka om sina varor tidigare.

– Jag tror att det kan bli bra och att man tydliggör och kvalitetssäkrar. Du måste faktiskt tala om vad i produkten som är extra bra, säger hon.

Hon är kritisk till uppgifterna att det saknas definitioner om exakt hur GI-kost skulle vara nyttigt.

– För mig handlar inte GI om något hälsopåstående eller frågan om vad det är för något, utan det är en mätningsenhet, precis som kalorier, säger hon.

Däremot tycker hon att LCHF är mer diffust, och att en sådan märkning mer skulle vara ett sätt att sälja varor.

– Det här är en djungel. Vem kan man lita på? Ingen skulle jag säga. Man använder olika hälsopåståenden för att lyfta upp och förstärka produkten, men tar inget ansvar för helheten, säger Ewa Stenskiöld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.