Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna om kritiserade Palestina-konferensen

Jamal El-Haj bredvid Amin Abu Rashid på konferensen i Malmö.
Foto: Skärmbild/Facebook

S-ledamoten Jamal El-Hajs beslut att medverka vid helgens konferens om Palestina i Malmö ses som allvarligt och uppseendeväckande av flera experter. 

Förutom Hamaskopplingen finns anklagelser om att konferensen försöker splittra det palestinska folket. 

– Det ligger ett tungt ansvar på Socialdemokraterna att agera. Det är ytterst en fråga om Sveriges säkerhet, säger Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap. 

Den europeiska palestinska konferensen firade sitt 20-årsjubileum i Malmö i helgen. 

Redan innan konferensen ägde rum uppmärksammades den för dess ordförande: Amin Abu Rashid har pekats ut som en person med kopplingar till Hamas, en organisation som är terroriststämplad av EU och FN. 

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är han välkänd för sina kopplingas till Hamas, och har sedan länge pekats ut av såväl israeliska som palestinska myndigheter och källor. 

– Han uppges vara ansvarig för Hamas insamling av pengar och finansiering i Europa, säger Ranstorp. 

Under tre år i slutet av 00-talet har välkända Hamasledare talat på konferensen, enligt Ranstorp. 

”Mycket allvarligt” 

Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap, gästforskare vid Georgetown University i USA och skribent, lyfter att Amin Abu Rashid har poserat med och fått en utmärkelse av Hamas-ledaren Ismail Hanieyh. 

På förhand skulle Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna medverka vid konferensen. Men i sista stund lämnade samtliga återbud – förutom den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj som deltog och höll ett tal under konferensen. 

– Det är mycket allvarligt att en ledamot av Sveriges riksdag talar på en konferens med kopplingar till en terroristorganisation, säger Daniel Schatz. 

Daniel Schatz tycker att det är intressant PLO och den palestinska myndigheten uppmanat till bojkott av konferensen.
Foto: Privat

Mellanösternexperten och forskaren Anders Persson: 

– För mig är den stora grejen med den här konferensen att en socialdemokratisk politiker ännu en gång hamnar i ett sammanhang där partiet inte vill vara. 

Magnus Ranstorp har lyssnat till den svenska delen av Jamal El-Hajs tal. 

– Där sa han inget konstigt. 

– Det var inga tunga politiska namn som talade, och jag såg ingenting konstigt under själva konferensen. Men det finns också en fråga om var pengarna tar vägen – en sådan här konferens genererar pengar och vart exakt de går vet vi inte, säger Magnus Ranstorp. 

Spricka mellan palestinier 

Hamaskopplingen är en problematisk del med konferensen – en annan är att den av vissa påstås vilja skapa en splittring i den palestinska sfären, säger Magnus Ranstorp. 

Palestinska befrielseorganisationen, PLO, har varnat för att konferensen vill skapa en spricka bland palestinier och att det är del av Hamas strategi att undergräva PLO:s auktoritet i diasporan. 

– Jag tror att det här också skulle kunna vara en anledning till att de svenska partierna hoppade av. Frågan är om de tyckte att Hamas-kopplingen eller de våldsamma reaktionerna från PLO var mest besvärligt, säger Magnus Ranstorp. 

Anders Persson vill inte uttala sig närmare om Amin Abu Rashids roll, då han säger att han inte själv sett bevisen för terrorfinansiering. Men han säger: 

– Det är signifikant att PLO gått ut med att de inte vill vara med. Det är ett ganska starkt indicium om att det kan vara kopplat till Hamas, som är deras stora rival. 

Jamal El-Haj har själv skrivit om kritiken mot honom på Facebook. Han skriver att det nu görs försök att koppla honom till Hamas, och att han alltid kommer att kämpa för att motarbeta terrorstämplade organisationer. 

Expressen söker Socialdemokraterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.