Den amerikanska IT-jätten Google har byggt upp flera plattformar på internet där människor kan dela och sprida information via text, ljud och bild.
Men de senaste dagarna har företaget ifrågasatts efter att Expressen i flera artiklar kunnat visa att Google hjälper till att även sprida material som är fyllt av hot, hat och sexism och som i vissa fall till och med är brottsligt.
"Skulle vara väldigt lätt just på Youtube"
IT-jättens Sverigechef Anna Wikland förklarade på torsdagen att företaget i nuläget arbetar med att hantera frågan.
– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, sa hon under torsdagen.
Men enligt IT-experter som Expressen talat med finns det relativt enkla metoder för att stoppa stora delar av det tveksamma materialet.
LÄS MER: Efter kritiken – nu svarar Anna Wikland
– Det skulle vara väldigt lätt just på Youtube att om det är många som anmäler en viss typ av inlägg så blockas det automatiskt tills det gått igenom en tillsyn. Det går också att göra rena mekaniska bearbetningar som flaggar inlägg och när vissa ord nämns slår en automatisk spärr till som säger att det här ska bedömas, säger Annika Lidne.
Hon har arbetat med sociala medier sedan 2006 och är medgrundare och vd för SaaS startup Dramatify samt senior advisory board member för Stockholms startuphub SUP46. Hon anser att Google borde kunna moderera sitt innehåll för att stoppa såväl hatpropaganda som falska nyheter.
– De hanterar ju faktiskt vår demokrati så det är rena demokratifrågor. Det handlar också om att man borde bli ansvarig eftersom man upplåter en publiceringsplattform åt hatpropaganda som kan vara brottslig, säger Annika Lidne.
Blivit stor maktfaktor
Bo Dahlström, professor i informationsteknologi vid Göteborgs universitet, är inte förvånad över den situation Google hamnat i, men anser att IT-jätten måste använda sin tekniska kunskap för att rensa bort främlingsfientligt och sexistiskt material.
– Allt det som händer med sociala medier, Facebook och Youtube är lite yrvaket och man behöver avsätta resurser för att behålla sin trovärdighet. Man har blivit en så otroligt stor maktfaktor i samhället och man har så fantastisk stort inflytande över opinioner, säger han.
Samtidigt tycker han att både Google och andra IT-företag är snabba att ta till sig av kritik och förändra sina plattformar:
– Om detta varit något som legat under politik eller offentlig sektor så hade det tagit mycket längre tid. De här företagen är ändå rätt snabba på att reagera.
Experter: Var försiktig med censur
Anders Gyllén är vice vd på företaget Interaktiv säkerhet som har stor erfarenhet av att moderera olika forum för att skapa en säkrare webbmiljö. Han menar att hela frågan om vilken typ av material som sprids med hjälp av Googles plattformar är komplex och att det inte är självklart hur man ska hantera den.
– Vill Youtube ta bort skräp på sin plattform kan de stänga Youtube. Men om Youtube är ute och modererar på en kanal, det vet jag inte om man gör eller ens vill göra. En moderator är inte lösningen på all världens problem, säger Anders Gyllén.
Både Bo Dahlström och Annika Lidne betonar samtidigt vikten av att inte hamna i en situation där stora IT-företag kan påverka yttrandefriheten genom att indirekt censurera material.
– Då börjar vi hamna i en situation som påminner om Kina där man måste vara en god medborgare för att få uttrycka sig och dit vill vi väl inte heller. När det gäller ren polishantering på sociala medier så får det vara lite som utgivarlagarna i dag - att man får reagera i efterhand och inte kan göra någon förcensur, säger Annika Lidne.