Experterna om de hatande domarna

"Skakande", "rasistiskt" och "uppenbara övertramp".

Flera rättsexperter reagerar nu kraftigt på Expressens avslöjande om domare som i hemlighet uttrycker sig hatiskt och fördomsfullt mot folkgrupper.

- Det är skakande. När det är en nämndeman - en domare - är det ännu mera upprörande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om migrationsdomaren Barbro Johanssons uttalanden.

Expressen har låtit flera experter ta del av de ofta hatiska, rasistiska och fördomsfulla kommentarer som skrivits anonymt av nämndemän. En av dem som reagerar är Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg:

- Domare ska omfatta våra grundläggande demokratiska värderingar som ligger till grund för ett rättssamhälle. De här kommentarerna ger uttryck för raka motsatsen. Såna personer ska inte sitta i våra domstolar, alldeles oberoende av om de är nämndemän eller vanliga, ordinarie domare, säger hon om nämndemannen Barbro Johansson.

Ramberg fortsätter:

- I det här fallet, när det handlar om en migrationsdomstol, där det är väldigt känsligt med personer som flytt från förfärliga omständigheter och tror sig komma till ett land som står för de demokratiska och rättsstatliga värderingarna men samtidigt får klart för sig att det i domstolen kan sitta domare med de här åsikterna. Det är djupt, djupt olyckligt.

Sven-Erik Almhem
Foto: Tomas Leprince

Sven-Erik Alhem är rättsexpert och pensionerad överåklagare. Han menar att den typen av kommentarer gör att Barbro Johansson bör lämna sitt uppdrag som nämndeman.

- Om jag vore chef i den domstolen så skulle jag omedelbart entlediga henne. Jag skulle inte tveka en sekund.

Utöver att handla om enskilda nämndemäns lämplighet riskerar hatkommentarerna att skada förtroendet för rättssystemet enligt Alhem.

- Det är ingen medborgerlig rättighet att vara nämndeman. För nämndemän, domare med i princip lika rösträtt som en professionell domare, så är det oändligt viktigt att man sållar bort dem som leder till att förtroendet minskar för alla andra och hela rättsväsendet. Det medför att varje domstolschef måste ha ögon och öron öppna för såna här uppenbara övertramp.

På senare år har flera nämndemän som uttryckt sig hatiskt, rasistiskt eller på andra sätt olämpligt på nätet avslöjats. Inte sällan har det lett till att den avslöjade petats från sitt uppdrag i domstolen.

Till exempel lämnade SD-politikern Håkan Malmgren sitt nämndemannauppdrag i Ystads tingsrätt efter att Expressen, tillsammans med Researchgruppen, i september förra året avslöjat hur han skrivit nedsättande om romer och muslimer. För några veckor sedan petades också Nils Jungenäs, nu utesluten SD-politiker, från sitt nämndemannauppdrag i Solna tingsrätt. Också han hade avslöjats av Expressen strax före valet i höstas.

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han välkomnar granskning av nämndemännen.

Mårten Schultz
Foto: Staffan Westerlund

- Folk glömmer att lekmannadomarna är riktiga domare.

Han säger om Barbro Johanssons kommentarer:

- En person som uttrycker sig på det här sättet är djupt olämplig som domare i migrationsrätten eftersom att många uttalanden handlar om migration. Hon uttrycker en extrem migrationspolitisk uppfattning som är rasistisk också. Det här är en person som är olämplig överhuvudtaget.

Schultz vill reformera nämndemannasystemet i grunden.

- Jag skulle föredra att vi inte har nämndemän.

- Att ha domare som jobbar som domare utan att ha en juridisk utbildning och som är politiskt tillsatta - det tycker jag är ovärdigt en rättsstat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.