Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experterna om Åsa Romsons försvarstal

I en debattartikel försvarar sig Miljöpartiets språkrör Åsa Romson mot kritiken de senaste veckorna. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK ÖSTERBERG/STELLA PICTURE STELLA PICTURES
"Jag tolkar det som ett försök, möjligen det sista, att rädda sitt jobb", säger K-G Bergström, politisk kommentator.
"Orden är det viktigaste arbetsredskap en politiker har och har man inte förmågan att använda dem rätt hamnar man i svåra situationer" säger Tommy Möller, professor i statskunskap.

Kritikerna kom åt Åsa Romsons ömma punkt.

Så ser experterna på det ifrågasatta språkrörets försvarstal på DN Debatt.

– Jag tolkar det som ett försök, möjligen det sista, att rädda sitt jobb, säger K-G Bergström, politisk kommentator.

Ett alltmer pressat språkrör skrev på måndagskvällen något som liknar ett försvarstal, som publicerades på DN Debatt.

Där skriver hon att åtta av tio punkter i Miljöpartiets valmanifest om klimat är på väg att infrias - och att resultaten borde räcka för förnyat mandat.

"Jag har som person fel och brister som alla andra, och jag har med rätta fått kritik i lägen då jag inte varit tillräckligt retoriskt vass. Som ett av två språkrör har jag också ansvar för den bristande krishanteringen som Miljöpartiet haft de senaste veckorna", inledde hon texten.

Men just formuleringen "retoriskt vass" får kritik - av både K-G Bergström, Expressens politiska kommentator, och Tommy Möller, statsvetarprofessor.

– Det är ju inte riktigt det som det handlar om, snarare om brist på politisk fingertoppskänsla och att förstå kontexten. Jag tänker på det här om Auschwitz och "olyckorna" i New York. Orden är det viktigaste arbetsredskap en politiker har och har man inte förmågan att använda dem rätt hamnar man i svåra situationer, säger Tommy Möller, professor i statskunskap vid Stockholms universitet och specialiserad på politiskt ledarskap.

Statsvetare: "Försöker blidka kritikerna"

Att Romson enbart fokuserar på miljöpolitiken i sin vädjan om förnyat mandat är inte märkligt.

– Hon måste övertyga sitt parti om att de har varit hyggligt framgångsrika gällande miljöpolitiken. Lyckas hon inte med det är hon absolut körd, säger K-G Bergström.

Men frågan är om det får någon effekt. För trots att hon kan visa några framgångar i sitt försvar, så har regeringen ändå fått stryka på foten i tunga miljöfrågor, som Bromma flygplats och brunkolsverksamheten.

– Att det här är tillräckligt för att blidka kritikerna har jag svårt att tro, men det är det hon försöker göra, säger Tommy Möller.

Ska man tolka det som att hon riktar sig till de interna eller externa kritikerna?

– Det här handlar om internpolitik. Det handlar om att skicka ett meddelande till kongressombuden.

Lockades fram av Svensson Smith

I söndags gick tiden ut för att kunna nominera kandidater till valberedningen. Nu återstår knappt två veckor innan det är dags för det rafflande språkrörsvalet på MP-kongressen.

Varför kommer försvaret från Åsa Romson just nu? K-G Bergström, politisk kommentator, tror att hon lockades fram av en kritisk partitopp.

– Jag tror att debattartikeln har utlösts av den hårda kritiken som riksdagsledamot Karin Svensson Smith framförde i Agenda under söndagen, där hon framförde att Åsa Romson skulle avgå och att hon misslyckats med miljöpolitiken. Jag tippar att det var den ömmaste punkt hon kunde trycka på när det gäller Åsa Romson, säger K-G Bergström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!