Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna oense om partiledardebatten

Andreas Johansson Heinö och Ursula Berge.

Underhållande och intensiv, tyckte Anders Johansson Heinö.

Alldeles för mycket tjafs, tycker Ursula Berge.

Nu kommer domen från statsvetarna efter kvällens partiledardebatt i SVT.

ANDREAS JOHANSSON HEINÖ, statsvetare och senior fellow på tankesmedjan Timbro:

– Det var en underhållande debatt, framför allt första halvan som hade högt tempo. Det var en intensitet som inte är självklar i de här sammanhangen, säger Johansson Heinö.

Vad är din spontana kommentar direkt efter sändningen?

– Det var uppenbart att man pratade mycket om att mobilisera allianspartierna och att det inte alls är kört trots att de visat dåliga siffror senaste tiden. Alla allianspartierna var väldigt offensiva, de tror själva på det de gör och körde en kompromisslös linje mot Socialdemokraternas skuggbudget.

Var det något som överraskade?

– Ingenting överraskade i partiernas ståndpunkter. Möjligen att Reinfeldt var mer pigg och drivande än han varit i tidigare debatter. Löfven var lite svajig och på flera punkter gav han inte några besked om var S står, han gav ingen tydlig egen linje.

Vem vann?

– Det är svårt att utse en tydlig vinnare. Jag tycker att båda blocken stärker sin ställning hos de egna, jag tycker det var ganska jämt och att det blev oavgjort.

 

URSULA BERGE, debattör och samhällspolitisk chef Akademikerförbundet.

– Vi börjar närma oss valet och det märks i tonläget. Jag gillar skarpa debatter, men när man bara avbryter varandra, så skapar man det sämsta av en hetare debatt.

Vad var största överraskningen?

– Att Fredrik Reinfeldt gick åt väldigt hårt. Det var inte så "statsmannalikt" och han har kört den stilen tidigare.

– Men jag tycker att den stora grejen var blockpolitiken. Stefan Löfven markerade tydligt att S har arbetat över gränserna historiskt och ville inte ge besked i regeringsfrågan för att signalera att han ville hitta en annan lösning än den vanliga blockpolitiken. Där är dock alliansen väldigt blockorienterade.

Vem vann debatten?

– Det var ganska svårt att säga. Jag tycker att de som var mer sansade vann debatten. De som låg över sitt vanliga snitt tycker jag var Åsa Romson, Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund. Varken Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt vann, det blev bitvis för tjafsigt och "sluggeraktigt".

Var det här en av de mer hätska debatterna på ett tag?

– Jag gillar sakliga debatter, men när man avbryter varandra och hånler åt varandra, blir det inte bra. Det är så dåligt, man rasar på min kvalitetsskala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.