Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Närmaste tiden är avgörande

Åldersgränsen ligger kvar för Astra Zeneca – yngre får annat vaccin.
Tidigare statsepidemiolog Annika Linde.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tom Britton, professor i matematik.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Niklas Arnberg, professor i virologi.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS

Restriktionerna förlängs fram till minst den 17 maj.

Anders Tegnell tror att kurvorna vänder tydligt i maj – och flera experter håller med.

Just därför är restriktionerna viktiga nu – men läget kan förändras.

– Jag tror att man kan kunna återgå till ett relativt normalt liv framåt skolslutet – med reservation för att något nytt dyker upp, säger tidigare statsepidemiolog Annika Linde.

– Det finns en viss förhoppning – om alla verkligen hjälps åt – att vi kan se en topp i mitten av april. Då skulle 3 maj vara ett rimligt datum, har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt om lättade restriktioner i Sverige.

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell säger att smittonivån i Sverige ser ut att ha ”stabiliserats på en hög nivå”.

Nu flyttas datum för eventuella ändringar fram, minst till den 17 maj.

Tom Britton, professor i matematik som forskar om hur en smitta sprids i en befolkning, tror att det är ett bra beslut. Han skulle inte heller föreslå några lättnader.

– Jag skulle också känt mig tvungen att skjuta fram det hela. Det verkar rimligt att inte släppa förrän vi ser en minskad smittspridning, säger han.

Han tror att två faktorer är avgörande för spridningen just nu: Säsongseffekten och vaccineringen.

– Väntar man några veckor talar mycket för att läget kan se annorlunda ut. Dels kommer fler hunnit vaccineras och det varmare vädret kommer ha en positiv påverkan.

”Absolut nödvändigt”

Före detta statsepidemiologen Annika Linde tror att det är nödvändigt att fortsätta med restriktionerna tills man ser en minskad smittspridning.

– Det är absolut nödvändigt för att fler inte ska bli svårt sjuka eller dö, och för vårdpersonalens skull. Det går inte att göra något annat i ett sådant läge, säger hon. 

Hon menar att det allra viktigaste just nu är att så många som möjligt vaccineras. Hon har själv vaccinerats med Astra Zenecas vaccin och tycker att fler borde tänka på fördelarna med att vaccinera sig, i stället för att fokusera på de små risker som noterats i samband med vaccinet.

– Det känns jätteviktigt att så många som möjligt nu accepterar vaccination oavsett vilket man får. Därifrån blir det mycket lättare att kunna släppa på restriktioner och uppleva mer frihet i sommar, säger hon.

Om hon anar en ljusning framåt början av sommaren.

– Om alla är duktiga på att vaccinera sig och hålla de restriktioner som finns, tror jag att man kan kunna återgå till ett relativt normalt liv framåt skolslutet – med reservation för att något nytt dyker upp, säger hon.

”Vi är nog på toppen nu”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma spår. Han tror att smittspridningen kommer att klinga av i början av maj och fortsätta neråt under juni och juli, eftersom viruset sprids mer effektivt när det är kallt.

– Vi är nog på toppen just nu. Det är möjligt att det blir någon vecka till eller två med en liten ökning, men inte mycket. Sedan kommer det att vända.

Du verkar ganska trygg i det?

– Ja, faktiskt. Jag skulle nog säga det. Det går ju inte att säga helt säkert eftersom vi inte vet allt om de nya varianterna och deras egenskaper, men det är min övertygelse utifrån vad vi vet av andra så kallade säsongscoronavirus. Så här var det även förra året med det nya coronaviruset, det minskade på stora delar av norra halvklotet då.

De under 65 som fått vaccinet får annat vaccin som andra dos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.