Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna: Förödande vittnesmål mot Trump

Dokumentär om Trump blir bevisning
Nya vittnesmål i utredningen om stormningen av kapitolium.
Foto: THEW SHAWN/ POOL/ ABACA / STELLA PICTURES
Cassidy Hutchinsons vittnesmål var förödande för Trump, enligt bedömare.
Foto: ANDREW HARNIK / CNP / POLARIS IMAGES

Donald Trump visste att anhängare som gick mot Kapitolium var beväpnade.

Ändå manade han dem till marschen – och försökte själv handgripligen följa med.

Cassidy Hutchinsons vittnesmål beskrivs nu som det värsta hittills för den tidigare presidenten. 

Cassidy Hutchinson, 25, var Donald Trumps stabschef Mark Meadows rådgivare och var i ständig kontakt med sin chef. När hon på tisdagen vittnade inför kommittén som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari 2021 berättade hon om flera uppseendeväckande händelser på upploppsdagen och dagarna där omkring.

När Donald Trump anlände till platsen där han skulle hålla sitt tal inför marschen mot Kapitolium, upptäckte han att det inte var fullsatt. Men anhängare stod kvar utanför. Secret Service hade satt upp detektorer utanför och anhängarna var beväpnade. 

– Jag bryr mig fan inte om de har vapen. De är inte här för att skada mig, sa Trump enligt Hutchinsons vittnesmål och krävde att detektorerna skulle tas bort.

Vägrade försöka stoppa våldet

När stormningen av Kapitolium inletts vägrade Donald Trump lyfta ett finger för att få stopp på våldet. Pat Cipollone, Vita husets advokat, sa till stabschefen att Trump måste agera.

– Han vill inte göra någonting, svarade Meadows enligt Hutchinson.

Senare, när folkmassan hördes skandera ”Häng Mike Pence” sa Meadows till Cipollone:

– Han tycker att Mike förtjänar det. Han tycker inte att de gör något fel.

Försökte ta över ratten

Efter talet, när Trump kom tillbaka till sin bil, var presidenten enligt vittnesmålet inställd på att ansluta till sina anhängare vid Kapitolium. När han fick veta att det inte var möjligt – att Secret Service inte kunde garantera hans säkerhet – blev Trump rasande.

– Presidenten sträckte sig och försökte ta tag i ratten, säger Hutchinson, som själv inte befann sig i bilen och refererar till ett samtal hon säger sig ha haft med Anthony Ornato, biträdande stabschef och den i Vita huset som höll i kontakterna med Secret Service. 

Enligt vittnesmålet ska Trump ha stoppats av Bobby Engel, Secret Service-agenten som hade befälet, som tog tag i presidentens handled.

– Trump använde då sin fria hand och gjorde ett utfall mot Bobby Engel, säger Hutchinson och tecknar mot halsen.

Enligt Hutchinson befann sig Engel i samma rum när Ornato berättade om händelsen och protesterade inte. Engel har själv vittnat inför kommittén och har då, enligt Politico, sagt att han och Trump hade olika åsikter om presidenten skulle ansluta till sina anhängare. Exakt vad som hänt enligt honom har dock inte blivit offentligt. Enligt källor till NBC News Peter Alexander ska Engel dock vara beredd att vittna om att han inte blivit attackerad av Trump. 

https://twitter.com/PeterAlexander/status/1541910389289635841

Kastade tallrikar

När Trump fick veta att hans dåvarande justitieminister Bill Barr sagt i en intervju att det inte förekommit något valfusk som kunde påverka utgången av valet befann sig Hutchinson i närheten.

– Jag hörde oljud från en plats längre ner i korridoren. Jag tittade ut och såg betjänten i matrummet, han bytte ut duken, säger Hutchinson som gick in i rummet.

– Först såg jag ketchup som droppade ner från väggen, där under fanns sönderslaget porslin.

På direkt fråga från Liz Cheney berättade Hutchinson att det inte var första gången presidenten kastat tallrikar eller rivit av duken från bordet när han blivit arg.

Reaktionerna

Vittnesmålet beskrivs nu av tyckare och experter som förödande för Trump – även av före detta medarbetare. Alyssa Farah Griffin var rådgivare och pressansvarig i flera roller i Vita huset under Trump.

”Cassidy Hutchinson är min vän. Jag visste att hennes vittnesmål skulle vara förödande. Jag visste inte att det skulle var SÅ förödande”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/Alyssafarah/status/1541857822740283400

Trump själv har försvarat sig på sitt beprövade vis. Han förnekar allt och hävdar att han knappt vet vem Hutchinson är. Men han har ”hört väldigt negativa saker om henne”. Att han inte skulle veta vem hon är stämmer sannolikt inte. Hon hade sin arbetsplats bara sekunders promenad från Ovala rummet. 

Sarah Matthews var biträdande pressekreterare i Vita huset under Trump.

”Den som tonar ner Cassidy Hutchinsons roll eller hennes tillgång i den västra flygeln förstår antingen inte hur Vita huset under Trump fungerade eller försöker misskreditera henne eftersom de är oroliga för hur förödande hennes vittnesmål är”, skriver Matthews på Twitter. 

En av Trumps tidigare stabschefer, Mick Mulvaney, twittrade intensivt under förhöret. Han avslutar sina tankar:

”1. Trump visste att demonstranterna hade skjutvapen

2. Han attackerade sitt eget säkerhetsteam

3. Det kan finnas en direkt koppling mellan Proud Boys och Vita huset

4. Höga rådgivare bad om att få benådningar

5. Kommittén anser att de har bevis för försök att påverka vittnen

Det här var en väldigt, väldigt dålig dag för Trump.”

Till och med på Fox News hörs röster som är kritiska mot Trump, efter tisdagens vittnesmål. Programledaren Brett Baier tystar sina gäster med sin kommentar om att vittnesmålet är starkt: ”Han (Trump) säger att hon ljuger. Cassidy Hutchinson vittnar under ed, på Kapitolium. Presidenten skriver på Truth Social.”

Nya filmerna från stormningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.