Mycket lite är känt om egenskaperna hos omikronvarianten av coronaviruset.
Många experter tror att den är mer smittsam än den dominerande deltavarianten och nu säger det Sydafrikanska smittskyddsinstitut NICD att omikron kan ta över helt.
– Vi undrade vad som skulle kunna utkonkurrera delta. Det har alltid varit frågan, i alla fall när det kommer till överförbarhet, och kanske är det den här varianten, säger Adrian Puren, chef NICD till Reuters.
”Steg på vägen mot flockimmunitet”
Men det behöver inte bara vara av ondo om omikron blir den dominerande virusvarianten, i alla fall om man får tro den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee.
Hon var med och upptäckte virusvarianten, och säger sig ännu inte sett något som tyder på att den skulle leda till allvarlig sjukdom – tvärtom tror hon den är mildare än delta.
Skulle omikron visa sig vara mildare hoppas hon att varianten kan leda till flockimmunitet.
”Om det är, som bevisen föreslår, att omikron skulle vara en mer smittsam virusvariant med mestadels milda symtom för majoriteten som smittas, skulle det vara ett användbart steg på vägen mot flockimmunitet”, skriver Angelique Coetzee i en debattartikel i Daily Mail.
”Vi kommer att få veta om så är fallet de två kommande veckorna”.
Under onsdagen meddelade WHO att preliminära data tyder på att omikron ger mild sjukdom och att vaccinen inte bör ha sämre effekt på varianten, de tryckte dock på att det inte är helt klarlagt, skriver Sky News.
”Farlig spekulation”
Annika Linde, som var statsepidemiolog i Sverige 2005 till 2013, säger att det är alldeles för tidigt att säga ifall omikron kan vara vägen ur pandemin.
Detta då det ännu inte är klarlagt att omikron faktiskt är mildare än delta.
– Spridningshastigheten har ju ökat med varje variant. Om den här får spridning kan det alltså ske snabbt. Är det då saker som vi inte sett kan det få svåra konsekvenser, säger hon.
Linde menar att det finns symtom som kan vara svårtolkade.
– Den sydafrikanska läkaren har ju bland annat sagt att smittade drabbats av trötthet, och vad den tröttheten beror på vet vi inte.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att Coetzees debattartikel är en ”närmast farlig spekulation”.
– Den har så oerhört mycket mutationer i spikproteinet att det finns grundat skäl för att vaccinskyddet kanske kan vara sämre. På svårighetsgrad och spridningshastighet vet vi faktiskt ingenting. Det är väldigt viktigt att ta detta på allvar, säger han.
”Ingen naturlag”
Att en mildare virusvariant kan få fäste och konkurera ut en farligare är dock inte en omöjlighet, enligt Annika Linde.
– Det var så man kom ur spanska sjukan. Det viruset blev ett snällt virus efter tre år. Men det har inte blivit så med Hongkonginfluensan, alltså den som kom 1968 och som fortsätter att ställa till besvär på vintrarna, säger hon och fortsätter:
– Det har gått fort nu. Men om det inom ett par veckor visar sig att omikron inte är så farligt då är det ju jättebra. Men innan vi vet ska vi inte släppa en potentiell fiende fri.
Joakim Dillner är inne på samma spår.
– Många tycks tro att vissa virus alltid blir mildare med tiden. Men det är ingen naturlag. Det finns exempel, men det finns också exempel på att det inte sker. Det kan man inte förutsätta eller spekulera om. Det kan bli riktigt illa, säger han.