S-ledaren, Mona Sahlin, och M-ledaren, Fredrik Reinfeldt, möttes i en tv-debatt i SVT på söndagen. Foto: Maja Suslin / Scanpix
S-ledaren, Mona Sahlin, och M-ledaren, Fredrik Reinfeldt, möttes i en tv-debatt i SVT på söndagen. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Experterna eniga: En tråkig debatt

Publicerad
Uppdaterad
Det var debatten som fick experterna att gäspa. Kort, innehållslös och lam var några av omdömena.
- Den var lika rolig som att dricka ett glas vatten, säger Marie Söderqvist, borgerlig debattör.
Enligt den borgerliga Marie Söderqvist vann dock Fredrik Reinfeldt - men på grund av sin stil snarare än innehållet.
- Det var en väldigt tråkig debatt, de kom inte ens in i ringen. Man hann knappt märka att Marie Söderqvist. Foto: Cornelia Nordströmdebatten innan den var slut, säger Marie som tyckte att debattfrågorna var uttjatade.
- Det här är ämnen de har pratat om länge, jag kunde ha skrivit replikerna. Det kom heller inga nya besked. Det var lika roligt som att dricka ett glas vatten. Men eftersom Fredrik Reinfeldt för ovanlighetens skull såg glad ut så får jag säga att han vann, men det berodde verkligen inte på innehållet.
Jobben, pensioner och sjukförsäkringssystemet var frågorna som debatterades i "Agenda"- och det var frågor som gynnade Mona Sahlin, anser Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen.

Lugn debatt

- Om Mona Sahlin själv fått välja hade hon troligen valt dessa ämnen. Frågan om oppositionens regeringsduglighet eller att oppositionen ännu inte är överens i vissa frågor Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen. kom helt bort, säger Ulf Bjereld som tycker att debatten skedde i ett mycket sansat tonläge.
- Det var en betydligt lugnare och sakligare debatt än den i riksdagen i veckan. Men det är en sak att stå i riksdagskammaren och orera och jag tror att både Sahlin och Reinfeldt gjort den taktiska bedömningen att de inte skulle vara fräna och aggressiva i tv-rutan.
Dock tycker Ulf Bjereld att båda var skickliga på att få fram sitt budskap.
- Skillnaden mellan blocken synliggjordes och debatten bidrog till att lyfta fram skiljelinjerna. Sammantaget var det en jämn debatt med med svagt olus för Mona Sahlin. Å andra sidan är det alltid lättare att vara i opposition, säger Ulf Bjereld.

Retorikexperten Elaine Bergqvist såg debatten med fokus på partiledarnas retorik.
- Men debatten var så kort så jag hann inte analysera så mycket. Men det som stack ut var att Mona Sahlin skippat mycket av sin översittarretorik och att Fredrik Reinfeldt bör sluta säga " jag tror". Detta ger ett osäkert intryck. Men debatten var väldigt kort, den hann knappt börja förrän den slutade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag