Experterna dömer ut Palme-militärspåret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Palme sköts till döds efter ett biobesök fredagen den 28 februari 1986. Teorierna om vem eller vilka som låg bakom mordet är många.
Foto: Rolf Adlercreutz

Inga-Britt Ahlenius kräver att en ny Palmeutredning ska granska om den hemliga svenska militära motståndsrörelsen "Stay behind" låg bakom mordet på Sveriges statsminister 1986.

– Jag har länge planerat att skriva till regeringen och riksåklagaren för att begära en utredning av att polisen inte studerat "landsförrädarspåret", säger Inga-Britt Ahlenius.

Men en rad tunga experter dömer ut hennes konspirationsteorier.

– De som var med i "Stay behind" var kontrollerade av Säpo. Och en av dem som ledde "Stay behind" var ju Olof Palme, säger Mikael Holmström, journalist och författare bakom flera böcker om svensk säkerhetspolitik.

Inga-Britt Ahlenius inlägg på DN Debatt i går blev en brandfackla som fick diskussionen om Palmemordet att flamma upp på nytt. Hon kastade nytt ljus över ett hittills outrett spår: att högerextremister inom en hemlig motståndsrörelse skulle ha mördat den svenske statsministern.

Ahlenius var medlem av den statliga kommission som granskade Palmeutredningen på 1990-talet - och hon är mycket kritisk till polisens arbete.

– Palmeutredningen är vanskött från början till slut. Det är anmärkningsvärt att Sverige inte har kartlagt och utrett det här nätverket. Jag känner det som min plikt att väcka frågan helt enkelt, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör på Riksrevisionsverket och chef för FN:s interna revision.

– Redan i granskningskommissionens rapport var vi väldigt kritiska till polisens underlåtenhet att studera vad som kom att kallas "polisspåret" men som vi utvidgade till "landsförrädarspåret". Jag vill att det ska utredas.

Hon förklarar att hon fick upp ögonen för det hemliga nätverket "Stay behind" när hon läste Svenska Dagbladet-journalisten Mikael Holmströms bok "Den dolda alliansen" om Sveriges hemliga förbindelser med den västliga försvarsalliansen Nato.

"Använts i väldrigt dunkla syften"

I boken berättar han om de Nato-kontrollerade motståndsrörelser som verkade i en rad europeiska länder för att förbereda motstånd om Sovjet skulle invadera.


Inga-Britt Ahlenius:
Foto: Foto: Axel Öberg

– Jag kommer inte ihåg att "Stay behind" nämndes i Palmeutredningen. Rörelsen var inte avslöjad vid tiden för mordet 1986, säger Ahlenius.


Thure Nässén:
Foto: Foto: Jan Düsing

– Däremot fanns det information om utrikes säkerhetstjänster och jag känner igen vissa uttryck från "Stay behind"-rörelsen. Det kanske behandlades som skvaller. Vid den tidpunkten kunde vi inte se något seriöst i det, säger hon.

Curt-Steffan Giesecke, chef för motståndsrörelsen 1978-1995, avvisar bestämt alla påståenden om högerextremister i organisationen och om inblandning i Palmemordet.

– Varför skulle motståndsrörelsen ha intresse av en mordkomplott mot Palme? Det är helt gripet ur luften. Palme deltog ju i styrgruppens möten, säger Giesecke, tidigare vd i Svenska Arbetsgivareföreningen och i Trygg-Hansa.


Ingemar Krusell:
Foto: Foto: Nils Petter Nilsson

Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare, säger att han har stor respekt för Inga-Britt Ahlenius men att "hon är ute på tunn is" när det gäller Palmespåret.

- "Stay behind" har använts i väldigt dunkla syften i andra länder. Framför allt i extremfallet Italien för att förändra statsskicket på våldsamt sätt. Därför ligger Palmeteorin nära till hands, säger Lars Gyllenhaal som tillsammans med Lennart Westberg har skrivit om "Stay behind" i boken "Svenskar i krig".

– Men jag tror på små konspirationsteorier, de stora är osannolika. Motståndsrörelsen innehöll väldigt mycket folk. Enbart av det skälet är teorin osannolik.

– Jag anser att "Stay behind" bör utredas. Men inte på grund av Palmemordet utan för att det var en viktig del av våra hemliga militära förbindelser med väst under kalla kriget, säger han.

Koppling till Palmehatare

Gyllenhaal förklarar att det fanns tre rörelser i Sverige som förberedde motstånd i händelse av en sovjetisk invasion:

En officiell statlig motståndsrörelse, organiserad av försvarsstaben, som bildades 1948.

En privat nazistinfluerad, Sveaborg, med bland annat svenska före detta SS-frivilliga.  Den "krossades av staten" efter några år, enligt Gyllenhaal.

En USA-styrd ledd av senare CIA-  chefen William Colby som var stationerad i Stockholm i början av 1950-talet. Den avvecklades på svensk begäran, men det är oklart hur mycket av den som överfördes till den svenska motståndsrörelsen.

– Det fanns en koppling mellan motståndsrörelsen och svenska SS-veteraner, som var Palmehatare och kommunisthatare. "Stay behind" måste utredas, säger författaren Bosse Schön, som skrivit böcker om svenska frivilliga som kämpade på Hitlers sida i andra världskriget.

"Rena sagor som kommer fram"

Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet, är skeptisk till Inga-Britt Ahlenius teorier.

– Det har genom åren förts fram en del påståenden om kopplingar mellan Nato, "Stay behind "och Palmemordet. Vad jag vet har ingen hittills lyckats belägga de här teorierna, säger Holmström.

– Det här är en statlig verksamhet som varit topphemlig. De som var med i "Stay behind" var kontrollerade av Säpo. Och en av dem som ledde "Stay behind" var ju Olof Palme.

– Man blandar ihop det som fanns i Sverige och det som fanns i andra länder. Många av de här ryktena bygger på att det fanns en orden i Italien, antikommunistiska P2, som hade länkar till deras "Stay behind", säger han.

Personer med anknytning till Palmeutredningen förkastar totalt Inga-Britt Ahlenius påståenden.

– Vad får människor allting ifrån. Det här är rena sagor som kommer fram, säger Thure Nässén, tidigare Palmeutredare, till Expressens Johanna Ekström.

– Hon är ljusår från verkligheten när det gäller Palmemordet. Visserligen var hon med i granskningskommissionen, men hon har inga insikter om de faktiska förhållandena, säger Ingemar Krusell, tidigare biträdande spaningsledare.

Den underjordiska motståndsrörelsen

Grundades av Erlander

Motståndsrörelsen skulle träda i kraft om Sovjet ockuperade Sverige. Gruppen skulle då stanna kvar och verka bakom fiendens linjer. Statsministern Tage Erlander och inrikesministern Eije Mossberg lade grunden för gruppen.

Direktör hemlig ledar e

Alvar Lindencrona, direktör för försäkringskoncernen Thule, hade det topphemliga uppdraget att leda den. Mötena skedde i hans lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Statsministerns fullmakt

Telegrafverkets generaldirektör Håkan Sterky blev rekryterad av statsministern 1949. En fullmakt som undertecknats av Erlander är ett av få skriftliga bevis på att en underjordisk motståndsrörelse existerat i Sverige. I den står: ”Härmed uppdrar jag åt Eder att tillsammans med andra av mig utsedda personer bilda ett utskott med uppgift att planlägga en motståndsrörelse avsedd att träda i funktion om någon del av landet skulle bli ockuperad.”

DN avslöjade gruppen

Journalisten Bjarne Stenquist på Dagens Nyheter avslöjade rörelsens existens 1990. Flera personer som ingått i gruppen pekades ut, förutom Tage Erlander även LO-chefen Arne Geijer, SAF-chefen Bertil Kugelberg och försvars- och utrikesministern Torsten Nilsson.

Källa: Mikael Holmströms bok ”Den dolda alliansen – Sveriges dolda Nato-förbindelser”. Mikael Holmström arbetar som säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet.

Teori: Militärspåret

Jakten på Olof Palmes mördare fortsätter – 27 år senare.

Inga-Britt Ahlenius kräver att riksdag och regering kartlägger Stay behind-rörelsen – och om statsministern kan ha mördats av det hemliga nätverket.

Företagsledaren och vapenexperten ”Johan” hävdar att han månader före mordet blev kontaktad av en polis som undrade om han kunde skjuta Palme.

Och i går kväll porträtterades statsministerns mördare i SVT-serien ”En pilgrims död” – som bygger på Leif GW Persson roman och teori om mordet.

Nu ska Palmegruppen granska spåren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.