Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Det kan vara värsta risken med handeln

”Bra ide att skjuta på julfirandet”
Handel i Gallerian köpcentrum i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Jan Albert, professor vid Karolinska institutet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Maria Rotzén Östlund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oron för trängsel är stor när julhandeln nu drar i gång på allvar. 

Samtidigt är smittspridningen i Sverige på väg att nå sin topp enligt Folkhälsomyndighetens prognoser.

Men kanske är den största smittrisken inte shoppingen – utan fikapausen.

Under Black Friday rapporterades det om trängsel på flera håll i landet. När julen nu närmar sig oroar sig många för ett ännu större tryck på shoppinggatorna och i butikerna. Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm, kallade Black Friday-trängseln för ”obegriplig” och ser flera risker när julhandeln intensifieras.

– Exempelvis om det ligger en lockvara på en plats och det blir folksamling där. Generellt vet vi att man smittas av covid när man vistas i täta slutna rum under en längre tid, säger Maria Rotzén Östlund till Svenska Dagbladet.

Agnes Wold: Trött på dessa bilder

Men alla reagerade inte lika kraftfullt på trängseln. När Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, fick frågan från Expressens läsare påpekade hon var riskerna för smitta egentligen är som störst.

– Är så trött på dessa bilder som vi ska förfasa oss över. Det är ju i fikarummet, på festen och vid den trevliga familjemiddagen vi har den stora smittspridningen, skrev Wold.

Enligt ett scenario från Folkhälsomyndigheten kan smittan komma att nå sin topp i mitten av december. Myndigheten har uppmanat folk att handla smittsäkert, helst inte under rusningstid och gärna på nätet med hemleverans. 

Risken: Ett superspridarevent

Men trots råden väntas julhandeln leda till att många människor samlas på kort tid. Enligt Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska institutet, kan det leda till att presentletandet i värsta fall blir till ett superspridarevent.

– Om inte vi allihopa hjälper till att minska på trängseln så kan det driva på smittspridningen, säger Jan Albert till SvD.

Men kanske är det inte shoppingen och butikerna som utgör den största risken för smitta – utan fikapausen.

– Risken har ju att göra med hur nära varandra man är under hur lång tid och i viss mån vad man gör. Kraftig utandning innebär en större risk och då kan en bullrig bar-miljö där man pratar högt öka risken, säger han.

En tredjedel av Sveriges dödsfall har skett i Stockholm

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.