Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: ”Det kan inte bli mycket allvarligare”

Nina Svanberg på plats i Östersund efter att man greps under onsdagen.
Terrorexperten Magnus Ranstorp
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Mannen som nu är anhållen för stämpling till terrorbrott ska ha försökt köra över människor och uppges utredas för kopplingar till Rakhmat Akilov.

Enligt terrorexperterna Magnus Ranstorp och Hans Brun är anklagelserna mycket grova. 

– Det kan inte bli mycket allvarligare än så här, säger Hans Brun. 

Det var vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen som polisen fick samtal om en förare som väckte uppmärksamhet på Stortorget i centrala Östersund. När polis med påslagna blåljus anlände till platsen utbröt kalabalik som slutade med att föraren kraschade in i en stenmur.

Föraren greps och är nu anhållen, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Sveriges främsta terrorexperter Magnus Ranstorp och Hans Brun, förklarar varför man har fattat så grova misstankar. 

– Det handlar om att man tror att personen försökte köra på människor och försökte skada och döda individer. Man har hittat saker i bilen, men vem vet, man kanske har hittat något på sociala medier eller bland hans ägodelar också, säger Magnus Ranstorp. 

Mannen, som är i 30-årsåldern, var till en början misstänkt för stämpling till mord. 

Magnus Ranstorp menar att ändringen av rubriceringen kan bero på ett beslag polisen har gjort. 

”Kan ha hittats fler vapen”

– Det kan handla om att man hittat ytterligare vapen i bilen. Men vi vet inte vad det är ännu. Något har gjort att man ser att det här kan ha att göra med terror. 

Hans Brun är inne på samma spår: 

– Det är bevisningen och det som kommit fram i utredningen helt enkelt.

På frågan om de är förvånade över att ett misstänkt terrorförsök har skett i just Östersund råder det delade meningar mellan experterna. 

– Ja, det är jag faktiskt. Självklart att det kan hända på nästan vilken plats som helst men jag är förvånad över att ett försök har gjorts på den här relativt lilla orten, säger Magnus Ranstorp. 

Hans Brun är däremot inte så förvånad. 

– Nej, faktiskt inte speciellt, inte minst med tanke på att Östersund inte ligger så långt ifrån den lilla stad som där man grep ett flertal uzbeker, bland annat, som åtalades och dömdes ganska nyligen för terrorfinansiering. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den misstänkte haft kopplingar till Rakhmat Akilov, vilket Brun nu kommenterar. 

– Det man vet med Akilov är att han hade kontakt med ganska mycket människor som inte har identifierats vid den tidpunkten han blev åtalad och dömd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.