Coronavirusets ursprung har debatterats sedan början av pandemin, och den så kallade labbteorin har fått ny uppmärksamhet efter att det blivit känt att tre forskare vid Wuhans virologiska institut fick covidsymtom i november 2019.
Kinesiska myndigheter bedyrar att viruset inte kommer från inrättningen, men nyligen beordrade USA:s president Joe Biden sina underrättelsemyndigheter att försöka ta reda på hur det ligger till.
Ovanlig arvsmassa
Enligt två amerikanska virusexperter har coronaviruset genetiska egenskaper som tyder på att det skapats i ett labb.
Richard Muller, professor emeritus vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien, och Stephen Quay, chef för biomedicinföretaget Atossa, skriver i Wall Street Journal att delar av virusets genomkod, CGG-CGG, aldrig har hittats i naturligt förekommande coronavirus.
Tvärtom är den kombinationen vanlig i virus som tagits fram i labb, i syfte att öka deras dödlighet. I Wuhans viruslabb – och flera andra institut i världen – arbetar forskare med att ta fram farliga virus, för att kunna studera dem och utveckla botemedel.
WHO-grupp i Wuhan
”Förespråkare för den zoonotiska teorin (att viruset gick från djur till människa) måste kunna förklara varför och när det muterade, och varför det valde den minst gynnsamma genkoden”, skriver experterna.
Tidigare i år reste en WHO-grupp till Wuhan för att ta reda på virusets ursprung. De drog slutsatsen att labbteorin är osannolik. Men de utsända klagade på att de inte fick tillgång till bland annat data om blodgivare, och utredningen har fått kritik i efterhand.