Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter: Viruset kommer sannolikt från laboratorium

Ett expertteam från WHO har försökt kartlägga varför pandemin startade.
Wuhans virologiska institut.
Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.
Foto: JU PENG / AP TT NYHETSBYRÅN

Två experter hävdar att coronaviruset bakom covid-19 sannolikt skapats i ett labb, i en opinionstext i Wall Street Journal.

De skriver att delar av sars-cov-2:s arvsmassa aldrig förekommit naturligt i coronavirus.

Coronavirusets ursprung har debatterats sedan början av pandemin, och den så kallade labbteorin har fått ny uppmärksamhet efter att det blivit känt att tre forskare vid Wuhans virologiska institut fick covidsymtom i november 2019.

Kinesiska myndigheter bedyrar att viruset inte kommer från inrättningen, men nyligen beordrade USA:s president Joe Biden sina underrättelsemyndigheter att försöka ta reda på hur det ligger till.

Ovanlig arvsmassa

Enligt två amerikanska virusexperter har coronaviruset genetiska egenskaper som tyder på att det skapats i ett labb.

Richard Muller, professor emeritus vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien, och Stephen Quay, chef för biomedicinföretaget Atossa, skriver i Wall Street Journal att delar av virusets genomkod, CGG-CGG, aldrig har hittats i naturligt förekommande coronavirus.

Tvärtom är den kombinationen vanlig i virus som tagits fram i labb, i syfte att öka deras dödlighet. I Wuhans viruslabb – och flera andra institut i världen – arbetar forskare med att ta fram farliga virus, för att kunna studera dem och utveckla botemedel.

WHO-grupp i Wuhan

”Förespråkare för den zoonotiska teorin (att viruset gick från djur till människa) måste kunna förklara varför och när det muterade, och varför det valde den minst gynnsamma genkoden”, skriver experterna.

Tidigare i år reste en WHO-grupp till Wuhan för att ta reda på virusets ursprung. De drog slutsatsen att labbteorin är osannolik. Men de utsända klagade på att de inte fick tillgång till bland annat data om blodgivare, och utredningen har fått kritik i efterhand.

Presidentens kritik mot USA:s smittskyddschef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.