Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
En man i Tokyo fotograferar ett tv-inslag som visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅNEn man i Tokyo fotograferar ett tv-inslag som visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN
En man i Tokyo fotograferar ett tv-inslag som visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump hotar Nordkorea på nytt: "Bäst att de sansar sig"

Publicerad

USA kommer att skjuta ned de nordkoreanska robotarna om Nordkorea attackerar Guam, säger amerikanska militära analytiker till USA Today. 

Samtidigt trappar båda sidor upp krigsretoriken.

Donald Trump säger att hans uttalande om "eld och raseri" kanske inte var tillräckligt starkt – och Nordkorea lovar att "obarmhärtigt utplåna" sina fiender.

Men USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att ett krig mot Nordkorea skulle vara en katastrof.

Donald Trump fortsätter sin offensiv och riktar nya hot mot Nordkorea. 

I en pressbriefing på torsdagskvällen säger han att hans uttalande om säger om att rikta "eld och raseri" mot Nordkorea kanske inte var "tillräckligt starkt", rapporterar amerikanska medier.

– Om Nordkorea ens tänker på en attack har de anledning att vara mycket nervösa. Det kommer att hända dem saker de aldrig trott var möjliga, säger Trump.

– Det är bäst att Nordkorea sansar sig. Annars kommer de att hamna i problem som är så stora att få andra länder någonsin har haft liknande problem, säger han.

Försvarsminister Jim Mattis försöker – precis som utrikesminister Rex Tillerson – tona ner Donald Trumps retorik.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Men försvarsminister Jim Mattis säger att det fortfarande bör vara diplomati som gäller mot Nordkorea.

–  Diplomatin går framåt och ger resultat och jag vill att det ska förbli så just nu, säger Mattis.

"Utplåna provokatörerna"

Samtidigt svingar sig det nordkoreanska tonläget mot nya höjder. USA "kommer att lida ett skändligt nederlag och en slutgiltig undergång" om landet "framhärdar med sina extrema militära äventyr, sanktioner och påtryckningar", heter det i ett uttalande från den officiella nyhetsbyrån KNCA som citeras av CNN. 

KNCA skriver också att Nordkorea ska "obarmhärtigt utplåna provokatörerna".

Nordkorea ger mycket detaljerad information om sin planerade attack mot den amerikanska ön Guam, där USA har en stor militärbas. Något som visar att planerna är långt framskridna. 

Fyra robotar kan avlossas från mitten av augusti närhelst ledaren Kim Jong-Un ger order, heter det i ett officiellt uttalande.

 

LÄS MER: Fiender i 60 år – allt du behöver veta om Nordkorea och USA 

Måste besluta inom 14 minuter

Den amerikanska militären kommer med största sannolikhet att försöka skjuta ned de fyra robotarna – och har bara 14 minuter på sig att fatta ett sådant beslut, skriver USA Today. Även om Nordkorea säger att robotarna ska slå ned nära Guam, kan USA inte ta risken att basen med dess 7 000 soldater ska utsättas för en direktträff.

– Vi måste vidta lämpliga åtgärder för självförsvar. Vi skulle inte vilja ta risken att tillåta den att träffa, säger David Maxwell, tidigare överste i USA:s armé och i dag biträdande chef för Centret för säkerhetsstudier på Georgetown-universitetet, till tidningen.

Han säger att det amerikanska försvarshögkvarteret skulle se robotarna som ett hot och skjuta ned dem.

Detaljerade uppgifter

Nordkorea avslöjar i ett uttalande på torsdagen överraskande detaljerande uppgifter om den planerade attacken, rapporterar AFP. Det rör sig om fyra robotar som ska avlossas samtidigt och flyga över Japan i riktning mot Guam.

En man i Tokyo fotograferar ett tv-inslag som visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Flygtiden blir 17 minuter och 45 sekunder, sträckan 3 356 kilometer och robotarna ska slå ned 30–40 kilometer utanför Guam.

Japan har tidigare sagt att man ska skjuta ned nordkoreanska robotar som hotar dess område – och säger nu att man "aldrig ska tolerera" provokationer från Nordkorea.

Riskabelt spel

Det detaljerade budskapet från Nordkorea kan tyda på att landet verkligen tänker genomföra attacken, säger experter. Genom att avslöja alla uppgifter vill man försäkra USA att det inte rör sig om ett anfall på själva Guam utan bara en demonstration. 

 

LÄS MER: Nordkoreas stora dröm om kärnvapen 

 

Men det är ett riskabelt spel där minsta missförstånd kan utlösa krig.

– Det kan inte uteslutas att Nordkorea tänker förverkliga planen. På ett sätt försöker Nordkorea säga till USA och Sydkorea och även Japan att de inte av misstag ska tro att det här är en riktig attack, säger professor Yang Moo-Jin, Nordkorea-expert vid universitetet i den sydkoreanska huvudstaden Söul, till AFP. 

Foto: HELÉN RASMUSEN
Foto: HELÉN RASMUSEN
Foto: HELÉN RASMUSEN

Risk för misstag

Den svenske Korea-experten Niklas Swanström tror inte att parterna medvetet vill starta krig. Men han fruktar att ett misstag kan leda till en allvarlig upptrappning.

– Jag tror inte att man behöver vara jätteorolig för ett medvetet krig. Jag ser inga trupprörelser, ser inte att någon förbereder sig aktivt, säger Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspoliti, till Expressen TV.

– Däremot ska man vara orolig för misstag. Det kan handla om att någon sänker en fiskebåt eller att soldater skjuter över gränsen. Hur förhindrar vi misstag från att eskalera när det inte finns kanaler för krishantering, säger han.

Sverige kan spela roll

Niklas Swanström tror att Sverige skulle kunna spela en roll för att minska spänningen. Detta eftersom Sverige representerar USA:s intressen i Nordkorea och för att Sveriges ambassad där har goda nordkoreanska kontakter.

– Sverige har mycket dugliga diplomater i Nordkorea. Det finns respekt för Sverige i Nordkorea, så Sverige kan spela en viktig roll. Den kanadensiske pastorn som släpptes nyligen tackade ju Sverige för dess insatser, säger han till Expressen TV.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag