Donald Trumps planer på att bryta den internationella klimatpakten har varit tydliga sedan valkampanjens början. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trumps planer på att bryta den internationella klimatpakten har varit tydliga sedan valkampanjens början. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps planer på att bryta den internationella klimatpakten har varit tydliga sedan valkampanjens början.  Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester mot USAs utgång från Parisavtalet. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESProtester mot USAs utgång från Parisavtalet. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Protester mot USAs utgång från Parisavtalet.  Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Experter: Trump hade orsakat mer skada i Parisavtalet än utanför

Publicerad

I går kom det väntade beskedet att USA lämnar Parisavtalet mot klimatförändringar.

Lika bra, menar flera experter som anser att Trump hade orsakat mer skada i avtalet än utanför det.

– Man kommer inte runt problemet att Trump bryter mot det man har kommit överens om, säger Martin Ådahl, grundare av tankesmedjan Fores.

Donald Trumps planer på att bryta den internationella klimatpakten har varit tydliga sedan valkampanjens början. 

Under veckan har flera amerikanska medier rapporterat om att USA väntas lämna Parisavtalet, som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen.

Det bekräftades av presidenten själv under torsdagen.

– Jag kan inte stödja ett avtal som straffar USA, vilket det gör, sa han vid en presskonferens.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet – det här händer nu 

Har väckt starka reaktioner

Det kontroversiella beslutet har väckt otaliga reaktioner från makthavare och näringslivsprofiler, och två av hans rådgivare har sagt upp sig

Ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien har i ett gemensamt uttalande sagt att klimatavtalet inte går att omförhandla.

Under avtalets villkor står det att att USA inte kan lämna förrän 4 november 2020, dagen efter nästa presidentval. Det kan leda till att klimatet blir en framtida valfråga för Trump, skriver New York Times. 

Experter: Lättare att införliva avtalet utan USA

Trots att beslutet riskerar att påverka andra länders åtaganden i avtalet finns det de som hävdar att det kan föra någonting gott med sig. 

Eftersom Trumpregeringen ändå inte hade tänkt införliva löftena som Obama skrivit under på, utan hade lagt veto vid varje förhandling, hade USA:s medverkan kunnat försvaga avtalet, skriver teknikskribenten Robinson Meyer i The Atlantic, enligt Aftonbladet.

Luke Kemp, universitetslektor i internationella relationer och miljöpolicy vid Australiens nationella universitet, är inne på samma linje.

"USA och Trumpregeringen kan göra mer skada inuti avtalet än utanför det", skriver han i akademikertidskriften The Conversation.

Han nämner bland annat att USA hade kunnat hämma FN-förhandlingar om klimatet, minskat klimatfinansieringen och påverkat andra nationer mot samma negativa trend, om de stannat i avtalet.

"Underminerar förtroendet för USA som partner"

Det håller Martin Ådahl, grundare av den gröna och liberala tankesmedjan Fores och Centerpartiets chefsekonom inte med om.

– Man hade kunnat önska att det var så. Men man kommer inte runt problemet att Trump bryter mot det man har kommit överens om. Det här underminerar förtroendet för USA som partner och för internationella avtal. Det finns ingen smart väg ur Trumps klimatmotstånd, säger han.

Martin Ådahl menar däremot att det ändå finns vissa möjligheter när USA nu lämnar Parisavtalet.

– Det är bra nu att man internationellt kör en ganska tuff linje med USA för att visa att det här inte är kostnadsfritt, vilket bland annat Frankrike gjorde direkt. Det här blir ett startskott för EU och alla andra länder att komma så långt som möjligt själva, säger Martin Ådahl.

Kan fortfarande samarbeta med delstater

Trots att USA lämnar klimatavtalet finns det enligt Martin Ådahl fortfarande regionala projekt och samarbeten för att minska utsläppen i olika amerikanska delstater.

– Man får inte glömma att Trump inte kan bestämma allt. För oss i resten av världen behöver vi knyta band med de delstater och regionala koldioxidsamarbeten som finns i dag, där bland annat Kalifornien har kommit långt, säger han.

Enligt Martin Ådahl är det också positivt att varken Ryssland eller Saudiarabien reagerat genom att själva dra sig ur avtalet.

– De har egentligen inget intresse av att vara med, men har ändå inte sagt att de drar sig ut. Det bådar gott internationellt, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag