Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Max Nash/AP
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Max Nash/AP

Experter: Svensk grundlag skyddar inte Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Meddelarskyddet har fått sajten Wikileaks att dirigera sin trafik via servrar i Sverige. Men det är långt i från säkert att sajtens tipsare är skyddade av svenska lagar. Orsak: Wikileaks saknar utgivningsbevis.
Att Wikileaks har styrt om sin trafik genom webbhotellets PRQ:S servrar i Solna är ingen slump. I Sverige finns meddelarskyddet som skyddar alla som tipsar eller läcker information till massmedier.
Tack vare meddelarskyddet får myndigheter inte forska efter källan. Enda undantaget är om tipset skulle innebära en risk för rikets säkerhet.

Experter ifrågasätter skyddet

Men nu säger två experter till Sydsvenskan att meddelarskyddet troligen inte gäller för den utländska sajten Wikileaks.
- Det är enligt min mening alltför enkelt att hävda att Wikileaks källor skulle vara skyddade under alla förhållanden här i Sverige, säger Håkan Rustand, byråchef på JK till Sydsvenskan.
Orsaken är att Wikileaks saknar ett utgivningsbevis - något som krävs för att meddelarskyddet ska gälla.
- Jag kan tycka att det är konstigt att Wikileaks inte tycks ha klart för sig vad som gäller, säger Anders R Olsson, författare och journalist med yttrandefrihetsfrågor som expertområde, till Sydsvenskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag