Experter: Skräckhajen lever - fel haj fångades

Publicerad
Uppdaterad
Myndigheterna visade stolt upp två hajar som skulle ha lemlästat turisterna i svenskparadiset Sharm el-Sheikh.
Men nu hävdar flera: Det är fel haj som fångats.
- Att hitta rätt haj är som att leta efter en nål i en höstack, säger hajbiologen Samuel Gruber till AFP.
Hajattackerna satte skräck hos turister i den populära badorten Sharm el-Sheikh i Egypten som lockar mellan tre och fyra miljoner turister varje år.
Fyra turister lemlästades av en och samma haj på två dagar.


Två hajar fångades

Men snabbt efter kunde egyptiska myndigheter lugna turisterna genom att visa upp en infångad haj som misstänktes ligga bakom.
Samma dag fångades ännu en haj in och då trodde man att två hajar låg bakom attackerna.
Men nu fasar flera att faran inte är över.
Dykinstruktören Hassan Salem såg hajen i vitögat, en vitspetsad oceanhaj, och han och andra instruktörer menar att man fångat in fel haj, uppger BBC.

Fick brösten avbitna

De har bilder från tisdagens och onsdagens attacker – och det är inte samma haj som nu fångats in på bilderna, hävdar dem.
Även svenske dykinstruktören Niklas Funk som bor och jobbar i Sharm el-Sheikh sedan flera år tillbaka säger att det råder delade meningar om rätt haj har fångats.
– Några är helt säkra att det är rätt haj som fångats, andra som sett den menar att det måste ha varit en annan haj, säger han till Expressen.se.
– Men alla hoppas så klart på att rätt haj ska fångas.
Samtidigt vill myndigheter lugna med att hajattacker är mycket ovanliga i Röda havet, men inte enligt hajbiologen Samuel Gruber.
– För flera år sedan fick en tysk turist sina bröst avbitna, väldigt bisarrt, säger han enligt AFP.

"Som att leta efter en nål"

Han ser de senaste attackerna som förvånande.
– Att en och samma haj ska ha bitit mer än en person på samma dag har man aldrig hört om tidigare. Men sedan händer det och det blir som en scen ur filmen "Hajen", säger Samuel Gruber.
Han tror att det kommer bli svårt att fånga rätt haj.
– Att hitta den rätta hajen är som att försöka leta efter en nål i en höstack, säger han.
Samtidigt hålls fortfarande de norra delarna av strandremsan stängda.
En kvinnlig turist blev av med sitt ben i attacken, en annan kvinna sin arm, och en av de fyra offren har livshotande skador.


Hajattacker ovanliga

Nu undersöker man om kroppsdelar ligger i de hajar som fångats in, men maginnehållet måste analyseras innan man kan se om hajarna är de skyldiga.
Enligt vissa uppgifter kan hajarna ha blivit inlockade till turistvattnen av döda får som släppts från ett fartyg.
Enligt Samuel Gruber är hajattacker så ovanliga att det är svårt att förstå anledningarna bakom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag