Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter skeptiska till rysk anklagelse om krigsbrott

Borgmästaren i Melitopol har kidnappats, enligt ukrainska myndigheter. I stället har den pro-ryska politikern Galina Daniltjenko kallats för ”tillförordnad borgmästare” i den ryskockuperade staden.
På gatan i Donetsk ligger vad som ser ut som delar av en Tochka-robot.
Foto: ALEXEI ALEXANDROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Ryssland och ryskstödda separatister anklagar Ukraina för en robotattack mot Donetsk som ska ha dödat omkring 20 människor.

Ukraina tillbakavisar anklagelserna – och svenska experter är mycket skeptiska.

– Jag tvivlar väldigt starkt på att Ukraina skulle ta till samma taktik som Ryssland och attackera civila, särskilt inte civila ukrainare, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen.

Bilder och filmer i sociala medier på måndagen visar vad som sägs vara följderna av en robotattack mot Donetsk, huvudstad i den ryskstödda utbrytarregionen ”Folkrepubliken Donetsk” i östra Ukraina.

Livlösa kroppar ses ligga på gatan och i en buss. Andra bilder visar delar av vad som liknar delar av en robot.

Separatisterna och Ryssland uppger att 20 människor dödades. Det ryska utrikesdepartementet skriver vidare på Twitter att 28 personer skadades svårt.

De anklagar Ukraina för att ha avfyrat roboten, som uppges vara en Tochka-U – en robottyp som både Ukraina och Ryssland har. 

Det ryska försvarsdepartementet skriver på Facebook att Ukraina medvetet attackerat civila och därigenom begått krigsbrott.

Ukrainska myndigheter tillbakavisar anklagelsen, enligt The Guardian.

– Det är uppenbarligen en rysk raket eller annat vapen, säger den militära talespersonen Leonid Matyukhin enligt tidningen.

Experten: Tvivlar väldigt starkt

Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, är mycket skeptisk till anklagelserna från Ryssland och separatisterna.

– Jag tvivlar väldigt starkt på att Ukraina skulle ta till samma taktik som Ryssland och attackera civila, särskilt inte civila ukrainare. Men om det skulle vara så att Ukraina har bombat Donetsk så antar jag att det är för att slå ut militära mål, säger han.

Denis Pusjlin, ledare för Folkrepubliken Donetsk, säger enligt den ryska nyhetsbyrån Tass till den statsägda ryska tv-kanalen Russia-1 att man lyckades skjuta ner roboten, men att fallande delar ändå orsakade stor skada. 

– Människor stod i kö till en uttagsautomat och andra stod vid en busshållplats, säger Denis Pusjlin om offren för attacken, enligt Tass.

Han uppger också att roboten hade en ”klusterladdning”. 

CNN, som har gått igenom bilder och filmer från attacken, uppger att man kunnat fastställa att de verkligen visar döda och skadade människor på huvudgatan i stadskärnan i Donetsk.

Hugo von Essen konstaterar att den ryska sidan har en lång historia av ogrundade anklagelser mot Ukraina.

– Det har varit en del av separatisternas och Rysslands krigföring ända sedan 2014 att anklaga Ukraina för olika attacker. De har ju även hävdat att Ukraina bedriver folkmord till exempel.

Svår att skjuta ner

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap, har sett de bilder på roboten som det ryska försvarsdepartementet publicerat. Hans bedömning är att den inte ser ut att vara nedskjuten men att den kan vara det.

Precis som Hugo von Essen ser han det som osannolikt att Ukraina skulle bomba civila centra och tillägger att Ryssland tidigare har lämnat falska uppgifter om beskjutning.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan, säger att det är svårt att skjuta ner en Tochka-robot.

– Det finns en teoretisk möjlighet om de har kvalificerat luftvärn. Men det låter otroligt. Det låter mycket mer sannolikt att roboten har slagit ner och att man gör en historia av det, säger han.

Kvinna stormar rysk stats-tv – visar upp anti-Putin-budskap

Enligt Financial Times Moskvachef uppges kvinnan nu vara gripen av polisen efter kuppen i direktsändning

Testar experiment i protest – grips efter tre sekunder

I närheten av Röda torget i Moskva fördes en kvinna bort av polis efter att ha hållit upp en skylt där det stod "två ord".

Ukrainska soldater varnas för propaganda och desinformation

Expressens reporter Nina Svanberg: ”De uppmanas att inte läsa på sociala medier”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.