Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experter skeptiska till Putins utspel om kärnvapen

Putin om beslutet
Vladimir Putin vill placera kärnvapen i Belarus.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES
Roboten Iskander kan bära kärnvapen och finns i Kaliningrad.
Foto: SIPA/TASS/IBL

Ryssland ska placera kärnvapen i Belarus.

Det var Putins budskap på lördagen.

Men experterna ser få tecken på att något sådant är på gång.

Vladimir Putin och hans närmaste medarbetare skickar gång på gång ut hotfulla budskap om kärnvapen. De direkta hoten om kärnvapenattacker kommer ofta från personer i den närmaste kretsen, som Dmitrij Medvedev, medan Putin själv mer skickar signaler.

Som i februari förra året, då han sa att hans kärnvapenstyrkor var satta i högsta beredskap. På marken märktes då ingenting, inga förflyttningar av vapen eller liknande. 

I helgen sa Putin att belarusiska stridspiloter ska börja tränas i att föra fram plan bestyckade med kärnvapen. Man ska också se till att bygga klart förråd där taktiska kärnvapen kan förvaras, var budskapet. Detta ska vara klart den 1 juli.

Arbetat på förvaring i Kaliningrad i sju år

Men experterna är skeptiska till tidsplanen. Ryssland har arbetat i sju år med att bygga förvaring för kärnvapen i Kaliningrad – men hittills finns inga bevis för att kärnvapen finns där, även om ingen vet. Däremot finns robotar av typen Iskander, som kan bära kärnvapen, på plats i Kaliningrad. 

Hittills finns inga satellitbilder som visar på liknande projekt i Belarus.

– Jag har tittat på några av de baser som skulle kunna vara aktuella och ser inget som pekar på att de bygger förvaring för kärnvapen, säger Hans Kristensen, ledare för Federation of American Scientists som samlar information om kärnvapen, till The Guardian.

– Men det kan inte uteslutas. Vi är nog många som går igenom landet noggrant nu. 

Hotet mot Polen

Propagandisten: Vi kommer inte lämna Europa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.