Experter: Satsa på vaccinfabrik nu!

Publicerad
Svininfluensan kan orsaka enorma samhällsskador - även om det inte blir ett stort antal dödsfall, skriver professor Björn Olsen och infektionsläkare Christian Ehrenborg på DN Debatt.
"Det räcker med några slumpmässiga dödsfall för att samhället skall utsättas för extrema påfrestningar", menar duon.
Den nu aktuella svininfluensan har gått runt bland människor i USA och Mexiko senaste månaden.
”I backspegeln kan man förstå att det var ett riskvirus med pandemisk potential eftersom det presenterades sig vid fel årstid och infekterade unga tidigare friska personer. De senaste dagarnas utveckling är mycket oroväckande”, skriver professor Björn Olsen och infektionsläkaren Christian Ehrenborg, verksamma vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Uppsala universitet, på DN Debatt på tisdagen.

Kraftig varningssignal

Oavsett om det blir en pandemi eller inte bör det vara en kraftig varningssignal:
”(-) så borde det vara en väckarklocka som ljuder så högt att världssamfundet, inklusive Sverige, måste inse att det är en ödesfråga för framtiden och agera nu.”
Vilka som ska få vaccin - vilket nu inte finns för svininfluensan - eller läkemedel får inte handla om vem som kan betala, menar artikelförfattarna.

En fabrik

”När vi om några månader har den nya influensan bakom oss måste vi åter ta upp frågan om en svensk vaccinproduktion. När diskussionen senast var aktuell, i samband med fågelinfluensautbrottet, dog frågan lika snabbt som änderna utanför Oskarshamn tillfrisknade. En fabrik skall satsa på det vaccin som behövs varje år och vid en pandemi lägga om produktionen helt mot det nya viruset. Vi tror ingen blir upprörd om man satsar på en vaccinfabrik och det inte kommer någon pandemi. Däremot blir domen hård om vi inte satsat på vaccintillverkning när pandemin kommer. Vaccin är inte ett hundraprocentigt skydd, men det finns en viktig psykologisk effekt.”
Björn Olsen och Christian Ehrenborg avslutar:

Västanfläkt

”Den ekonomiska pandemi vi upplevt under hösten och vintern kommer att vara en västanfläkt jämfört med den storm en ny influensapandemi skulle komma att orsaka. Det är inte första gången i historien vi anar en fara i horisonten som vi kan göra något åt. Det här är ett sådant hot, låt oss för en gångs skull göra något kraftfullt i tid.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag