Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter: Övergrepp är ett ledarskapsproblem

Annika Elias, ordförande i fackorganisationen Ledama, är kritisk till hur situationen har hanterats på chefsnivå.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Allt fler kvinnor träder fram och avslöjar att de har utsatts för sexuella övergrepp i arbetslivet.

I medie- och kulturvärlden, i restaurangbranschen, inom polisen och en rad andra områden.

Det handlar om ledarskapsproblem och att chefer inte tagit ansvar, säger flera bedömare.

Den internationella Me too-kampanjen har blivit en väckarklocka för många. Inte minst i Sverige där många kvinnor nu berättar om sexuella övergrepp och trakasserier – och om en tystnadskultur på arbetsplatserna som gjort missförhållandena möjliga.

– Det är ett ledarskapsproblem. Det är uppenbart att det finns chefer som inte har tagit sitt ansvar, säger Annika Elias, ordförande i fackorganisationen Ledarna, ett fackförbund med mer än 90 000 chefer och arbetsledare som medlemmar.

 – Det är svårt för en enskild chef att sätta ned foten om det inte finns en kultur av öppenhet. Signalen måste komma upp ifrån. Det måste vara tydligt att chefen har i uppdrag att agera och att detta går före enskilda medarbetares konstnärskap, säger hon.

"Egendomligt" att chefer inte visste

Annika Elias säger att det låter ”egendomligt” när chefer hävdar att de inte har känt till problemen nu när hundratals kvinnor vittnar om trakasserier på flera arbetsplatser. Samtidigt finns det många chefer som tar itu med problemen och också söker råd om hur de ska agera, säger hon.

Som exempel pekar hon på ett mycket omtalat inlägg på Ledarnas hemsida där ledarskapsutvecklaren Ellen Landberg ger en ”praktisk handledning” i hur chefer ska förebygga sexuella trakasserier och vilka åtgärder de ska vidta när sådana anmäls. ­

– Det här mönstret finns överallt i samhället. Det handlar om makt och mäns överordning mycket mer än om sex, säger Annika Elias.

Också Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Barnens rätt i samhället (Bris), skrev ett uppmärksammat inlägg om chefers ansvar – i samband med att allt fler kvinnor vittnade inom ramen för Me too-kampanjen. Inlägget har lästs 400 000 gånger på nätet, säger han.


LÄS MER: Dramaten utreder medarbetare internt – misstänkts för övergrepp


Berörd och beklämd

”De ytterst ansvariga inom mediebranschen har valt att göra på olika sätt. Vissa har tagit bladet från munnen andra har gjort sig otillgängliga för media … När den yttersta ledningen inte träder fram sänder det en signal”, skriver Magnus Jägerskog.

Magnus Jägerskog.
Foto: FOTO FREDRIK HJERLING / Foto Fredrik Hjerling

Han säger att han som chef blev berörd och beklämd av alla vittnesmål från utsatta kvinnor, framför allt i mediesektorn som är ”extra viktig” för att den påverkar samhället.

– Vissa chefer klev fram, andra gjorde sig otillgängliga. Det är obegripligt att man inte tar ställning och rakryggat visar vad man tycker och står för, säger Magnus Jägerskog.

– Vissa chefer säger att de inte visste. Om det är ärligt, har de ett stort jobb att göra om de inte haft ögonen öppna. Man funderar på hur kulturen ser ut, på varför de inte upptäckt.

 – Det är uttryck för att det råder en tystnadskultur om man uttalar sig på det sättet. Det måste finnas en kultur som gör att man vågar berätta och tas på allvar, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.