Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experter om yxmordet: ”Tyder på enorm affekt”

Peter Plax dödades i Sollentuna i fredags.
Kriminologen Maria Dufva. Foto: Photogprapher Pernilla Pettersson / Photogprapher Pernilla Pettersson
Foto: LEGIO Advokatfirma AB

Det misstänkta yxmordet i Sollentuna skakar den välmående Stockholmsförorten.

En tonårig pojke är anhållen – och mordoffret var en jämnårig.

Experter bedömer fallet som extremt ovanligt. 

Fredagskvällen vid Rösjöbadet i Edsberg i Sollentuna norr om Stockholm slutade med ett misstänkt mord. 

En av de två tonårspojkarna fördes till sjukhus med kraftiga skallskador, men hans liv gick inte att rädda.

Hans jämnåriga är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har enligt sin advokat erkänt brott, men inte mord.

Maria Dufva är kriminolog, och utbildar barn och vuxna om vad barnen kan möta och utsättas för på nätet.

– Vad man kan säga generellt är att den fysiska våldsbrottsligheten minskar men att använda en yxa, vilket den misstänkte tros ha gjort, tyder på väldigt mycket aggression och en enorm affekt, säger Maria Dufva.

Vilka kan de bakomliggande anledningarna till ett sådant handlande vara?

– När det gäller den här åldern handlar det oftast om någon slags positionering. Antingen när det gäller hierarki, svartsjuka och kärlek eller att en oförrätt är begången. Utomhusbrottslighet är oftast inte förknippat med en öde plats, så de två har antagligen träffats där de träffades av en anledning.

Inga kriminella kopplingar

De två tonårspojkarna kommer från ett lugnt och socialt tryggt område, och deras familjer har god social och ekonomisk ställning.

– Det behöver inte betyda så mycket. Men det kanske inte handlar om pengar, utan de exploderar av andra saker, menar Maria Dufva.

Advokat Charlotte Nordström är brottmålsspecialist med särskild inriktning på barn, ungdomar och unga vuxna.

– Den här typen av brott utifrån min erfarenhet är väldigt sällsynta. Att ungdomar bråkar och slåss är en sak, men att det blir den utgången är ovanlig, säger Charlotte Nordström.

– Jag såg att man skulle genomföra en så kallad paragraf 7-utredning (tidigare en liten sinnesundersökning) på den häktade killen. Den kan indikera att det finns någon form av måendeproblematik. 

”Extremt ovanligt”, säger en advokat.

Advokaten: Straff på tre-fyra år

Carl-Oskar Morgården, advokat på Försvarsadvokaterna i Stockholm, säger att den unga åldern på den misstänkta gärningsmannen kommer ha en avsevärd påverkan på längden på ett eventuellt straff.

– Att han är tonåring innebär att man ska döma ut ett straff som är ungefär en femtedel av vad en vuxen hade fått i samma fall. Normalstraffet för mord är 14 år, det betyder att det här skulle bli tre eller fyra år. Sen ska man också ta ställning till om den här personen ska dömas till sluten ungdomsvård, säger Carl-Oskar Morgården.

”Verkar delvis ha erkänt”, säger en advokat.

Pojken kan snart få träffa sin familj

Anna Dahlbom Langley, brottmålsadvokat på Lewis Langley & Partners, säger i Expressen TV att det förekommer en del unga gärningsmän och offer i våldsbrott, men att det då oftast handlar om gängkriminalitet.

– I det här fallet är det anmärkningsvärt att de är unga och att det inte verkar finnas någon kriminell belastning sedan tidigare, det är ovanligt i ett sådant här fall.

Den misstänkta tonåringen har häktats med fulla restriktioner, men Anna Dahlbom Langley tror ändå att han kommer få ha kontakt med sin familj snart.

– Det brukar relativt tidigt i utredningen gå att få till kontakter med familj, men att de kontakterna då är övervakade, säger Anna Dahlbom Langley.

LÄS MER: Peter, 16, dog i yxmordet – föräldrarna om sorgen